Okładka książki - Rzeźbię w słowach. Pisma o życiu i książkach

Rzeźbię w słowach. Pisma o życiu i książkach

,,Rzeźbię w słowach" to zbiór przemówień, esejów, wstępów i recenzji książek autorstwa Ursuli K. Le Guin, jednej z najwybitniejszych intelektualistek literackich naszych czasów. To lektura obowiązkowa, podręcznik do zrozumienia głębi współczesnej fikcji oraz - poprzez pryzmat głębokich rozważań nad współczesnym pisarstwem - sposób na poznawanie świata, w którym wszyscy żyjemy.

Le Guin opublikowała ponad sześćdziesiąt książek - od literatury pięknej po literaturę faktu, od książek dla dzieci po poezję - i zdobyła wiele nagród za całokształt twórczości, w tym wyróżnienie Library of Congress Living Legend. Jej głos w sprawie sztuki jest nie tylko głosem wielkiej pisarki i autorytetu - to także głos epoki, w której tworzyła swoje dzieła.

Książka ,,Rzeźbię w słowach" otrzymała w 2017 r. nagrodę Hugo za najlepsze dzieło powiązane z fantastyką.

Ursula K. Le Guin (1929-2018) - amerykańska autorka, której książki stały się nie tylko klasyką fantastyki, ale i kanonem literatury pięknej. Pisała dla dorosłych, młodzieży i dzieci. Była autorką scenariuszy filmowych i esejów oraz tekstów piosenek. Została uhonorowana wszelkimi możliwymi nagrodami przyznawanymi twórcom science fiction i fantasy, z Nebulą, Hugo i World Fantasy Award na czele.

Informacje dodatkowe o Rzeźbię w słowach. Pisma o życiu i książkach:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2025-10-21
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: Words Are My Matter: Writings About Life and Books

Tagi: Proza literacka Fabularyzowane mity i legendy Biografie i literatura faktu

Kup książkę Rzeźbię w słowach. Pisma o życiu i książkach

Świat Rocannona
Ursula K. Le Guin0
Okładka ksiązki - Świat Rocannona

Książka otwierająca cykl Hain (Ekumena). Na planetę Fomalhaut II, po ponad stu latach od daty jej odkrycia, dotarła pierwsza Misja Etnograficzna, aby...

Miasto Złudzeń
Ursula K. Le Guin0
Okładka ksiązki - Miasto Złudzeń

Obejmująca niegdyś tysiące planet Liga Wszystkich Światów rozpadła się, a zamieszkała przez nieliczne ludzkie plemiona Ziemia przeżywa nawrót barbarzyństwa...

Opad
Opad