Saga Sigrun to pierwsza część cyklu Północna Droga. Mamy w tej książce wszystko, co pozwala zupełnie zatopić się w napisanej z epickim rozmachem opowieści o życiu wikingów i na czas lektury stać się jednym z nich. Ogromna erudycja i wyobraźnia Autorki sprawia, że uczestniczymy w świecie absolutnie przekonującym - zmysłowym i detalicznym. To hipnotyczna uczta czytelnicza. Olga Tokarczuk, autorka Domu dziennego, domu nocnego i Biegunów.
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2009-05-19
Kategoria: Historyczne
Autorka zabiera nas do świata Wikingów. Świata widzianego oczyma kobiety.
Sigrun zostaje żoną wielkiego jarla i dzielnego wojownika Regina. Chociaż małżeństwo jest aranżowane, tych dwoje łączy ogromne uczucie od pierwszego ujrzenia.
Kobieta opowiada o oczekiwaniu na męża, który regularnie udaje się na dalekie wyprawy. O swoich obowiązkach, obawach, relacjach z innymi. Poznajemy świat, w którym rzadzą bogowie północy ale pojawiają się już przedstawiciele chrześcijaństwa. Rytuały, ofiary, uczty, runy, przepowiednie, uzdrowicielki i magia.
Sigrun nakreśla obraz macierzyństwa i wszystkich trudności z nim związanych. Problem z zajściem w ciążę, później choroba dzieci. Ból matczynego serca, gdy musi oddać syna pod opiekę mężczyzn. I wyrzuty sumienia, gdy uświadamia sobie, że jej miłość do córki nie była równie silna jak do syna.
Życie, które zmienne jest jak pory roku. Rola kobiety i mężczyzny. Więzi między młodymi, którzy szkolą się na dzielnych wijowników i drużynę, która będzie siała postrach. Dzikość i surowość natury
Lektura wciagająca. Zachwycająca pięknym językiem, który opisuje miłość, przyjaźń, przyrodę.
Głóny wątek? Związek tytułowej Sigrun i jej męża Regina - na swój sposób jakże szczęśliwy, choć przecież zaaranżowany, podporządkowany planom bitew, działań strategicznych. Namiętność (ten wątek może nadmiernie rozbudowany), tęsknota, obawa o losy najbliższych sercu wojów - ojca, męża, syna, wychowanków. Duchowe rozterki. Przepowiednie, intrygi i życie codzienne - siewy, zbiory. Historia tkana misternie, z dbałością o szczegóły, ale bez przytłaczania czytelnika nadmiarem informacji. Za to wabiąca pięknem opisów, emocjonalnością.
Opowieść o życiu Sigrun - córki wikinga. Bardzo lubię książki Pani Cherezińskiej i bardzo wkręciłam się w serial o wikingach dlatego sięgnęłam również po tą pozycję. Jednak nie wciągnęła mnie tak bardzo jakbym się tego spodziewała, szkoda.
Jest to pierwszy tom sagi "Polnocna droga". Pani Cherezinskiej udało się niesamowicie wprowadzić mnie w klimat Skandynawii. Opisuje ona poprzez główną bohaterkę Sigrun szereg zasad życia wśród ludu dalekiej północy. Przeprowadza nas przez zycie Sigrun-od nastoletniej panny, następnie zony jarla Regina wreszcie matki. Na co zwróciłam szczególną uwagę to dość odważne ale naprawdę pięknie opisane sceny miłosne. Wyobraźnia Pani Cherezinskiej zasługuje na uznanie, powodując że sceny zblizen nie są natarczywe i męczące. A jest ich sporo. Książkę czyta się bardzo lekko. Nie jest pisana ciężkim językiem. Jak ktoś ma ochotę wejść w klimat zimna, miłości, rytuałów , opisow zasad rzadzacych wsrod ludnosci polnocy to gorąco polecam. Jest to książka z klimatem.
Nigdy nie wiesz, kto się za ciebie modli Narodził się Knut. Trzecie dziecko Świętosławy, jedyne, które w chwili przyjścia na świat okrzyknięto ,,synem...
Szczodry to druga część dwutomowej powieści o królu Bolesławie II Księcia Bolesława już zwą ,,twórcą kniaziów", choć on sam nie ma nawet trzydziestu...