Okładka książki -  Saga winlandzka 8

Saga winlandzka 8

Thorfinn znów przeszedł w swoim życiu poważną zmianę, ale tym razem ma przed sobą kolejny cel - dotrzeć do Winlandii. Czy będzie ku niemu dążył czy może jednak zabawi dłużej na Islandii? Chyba że los co innego skrywa w zanadrzu...

,,Saga Winlandzka" to epopeja, w której nie brak intryg, pokazanych z rozmachem scen walk, berserków czy Jomswikingów, elitarnych wojowników (niektórzy badacze twierdzą, że stacjonowali oni na Wolinie!). To też barwne, nierzadko historyczne, postacie - Thorfinn, Askeladd, Floki czy Leif.

Zapraszamy na niesamowitą sagę, która zdobyła szereg nagród i jest uznawana za jedną z najlepszych serii o wikingach, jaka kiedykolwiek powstała! W roku 2019 komiks został przeniesiony na ekrany jako serial animowany.

Informacje dodatkowe o Saga winlandzka 8:

Saga winlandzka 8 - opinie o książce

Avatar użytkownika - PopKulturowyKoci
PopKulturowyKoci
Przeczytane:2025-07-20, Ocena: 6, Przeczytałem,

POPKULTUROWY KOCIOŁEK: Thorfinn i Einar, po odzyskaniu wolności, wracają na Islandię. Ich celem jest zebranie funduszy na wyprawę do Winlandii – krainy marzeń i nowego życia. Pomóc ma im Hafdan, najbogatszy ziemianin w regionie, choć jego wsparcie ma swoją cenę. W tle pojawia się Gudrid, kobieta o niezłomnym duchu, która postanawia uciec od przeznaczenia narzuconego przez społeczeństwo. W wyniku dramatycznych wydarzeń dołącza do wyprawy, która ma prowadzić aż do Grecji. Przed bohaterami wiele niebezpieczeństw – zarówno zewnętrznych, jak i tych wynikających z wewnętrznych konfliktów.

Saga Winlandzka tom 8 oddala się od brutalnych potyczek znanych z wcześniejszych odsłon. Makoto Yukimura coraz wyraźniej stawia na psychologiczną głębię, strategię i narrację pełną napięcia. Przemyślane dialogi i realistyczne motywacje bohaterów pokazują dojrzalsze oblicze tej opowieści. Historia skupia się na marzeniu o stworzeniu społeczeństwa bez przemocy i krwi – idei, którą Thorfinn usilnie pielęgnuje. Przeciwnicy nie walczą tu mieczem, ale słowem i wpływem. Fabuła trzyma jednak w napięciu mimo pozornego spokoju.

Thorfinn przechodzi głęboką przemianę – z chłopca rządnego zemsty w człowieka poszukującego pokoju. Jest bardziej wyciszony, ale wciąż pełen determinacji. Einar pozostaje lojalnym towarzyszem, natomiast Leif dodaje do drużyny nieco mądrości i doświadczenia. Prawdziwą gwiazdą tomu staje się Gudrid – silna, niezależna i odważna. Nie chce być jedynie żoną i matką. Jej decyzja o ucieczce to akt buntu przeciwko narzuconym rolom. Każda z postaci została przedstawiona z empatią i głębią, co zwiększa ich autentyczność.

Makoto Yukimura ponownie imponuje swoją kreską. Saga Winlandzka tom 8 pełna jest detali – od mimiki bohaterów po surowe krajobrazy północy. Emocje są widoczne w oczach, postawie i gestach. Choć tom pozornie jest mniej dynamiczny, ilustracje nadają rytm całej opowieści. Sceny dialogowe nabierają dramaturgii dzięki subtelnej pracy światłem i cieniem. Wyjątkową uwagę zwraca naturalistyczne ukazanie przyrody i dawnych realiów....

Avatar użytkownika - joseheim
joseheim
Przeczytane:2024-04-16, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam, 52 książki 2024,

Pierwszy tom mangi po który sięgnęłam po obejrzeniu drugiego sezonu anime. Miałam pewne obawy, ale najwyraźniej niepotrzebnie - graficznie jest dobrze, treściowo takoż, a skomasowanie dwóch tomów w jednym doskonale działa na objętość historii, którą dostajemy za jednym zamachem. Polecam.

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2021-06-30, Ocena: 4, Przeczytałem,

DOTRZEĆ DO WINLANDII

W końcu doczekałem się kolejnego tomiku „Sagi Winlandzkiej”, znakomitej serii mangowej, która chyba każdego potrafi porwać. Bo ja osobiście nie przepadam za historycznymi opowieściami, nawet te komiksowe rzadko kiedy potrafiły mnie porwać, a i to najczęściej, kiedy były przełamane czymś więcej (jak najlepsze tomy „Thorgala”), a jednak ten cykl mnie wciągnął. I wciąż robi wrażenie.

Na Thorfinna czeka kolejne wyzwanie. Tym razem ma być nim dotarcie do Winlandii. Pytanie jednak czy pójdzie tą drogą, zostanie jeszcze w Islandii, czy może wydarzy się coś, co pchnie go w zupełnie innym kierunku?

Saga winlandzka (tom 15). Saga winlandzka 15
Makto Yukimura0
Okładka ksiązki - Saga winlandzka (tom 15). Saga winlandzka 15

Konflikt między Normanami a L'nu eskaluje. Thorfinn próbuje zrobić wszystko, żeby nie dopuścić do dalszego rozlewu krwi. Chce nadal spełniać swoje marzenie...