Okładka książki - Skąd przyszedł kot?

Skąd przyszedł kot?

Od dzikiego nubijskiego łowcy do mruczącego przyjaciela na twojej kanapie... Jak zaczęła się przyjaźń człowieka z kotem?

Dorota Sumińska, znana popularyzatorka wiedzy o zwierzętach, zaprasza młodszych i tych nieco starszych czytelników na wyjątkową wyprawę przez tysiące lat wspólnej historii ludzi i kotów. Towarzysząc kotce Sisi i jej potomkom, wędruje od dzikiej Nubii, przez starożytny Egipt, gdzie koty były czczone niczym bóstwa, i cesarskie Chiny, aż po pachnący przyprawami Cypr i resztę Europy. Odkrywa, jak na przestrzeni wieków koty stały się pełnoprawnymi członkami naszych rodzin.

Książka pełna jest przyrodniczych ciekawostek i faktów, które pozwalają lepiej zrozumieć, jak wiele łączy ludzi z tymi tajemniczymi zwierzętami. Sumińska dawne rytuały, niezwykłe zachowania kotów i rolę, jaką odgrywały w różnych kulturach. Wyjaśnia, dlaczego mruczą, czemu nadal polują i co sprawia, że mimo swojej nieprzewidywalnej natury potrafią obdarzyć nas zaufaniem.

To lektura idealna dla dzieci ciekawych świata, ich rodziców, a także wszystkich miłośników kotów. Mądra i inspirująca, pozwala spojrzeć na świat kocimi oczami.

Informacje dodatkowe o Skąd przyszedł kot?:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2025-10-29

Tagi: Pierwsze lata życia - przyroda i zwierzęta Publikacje o dzikiej przyrodzie dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat Dzieci od ok. 7 lat

Kup książkę Skąd przyszedł kot?

Skąd przyszedł kot? - opinie o książce

Avatar użytkownika - ubookmi
ubookmi
Przeczytane:2025-11-17, Ocena: 5, Przeczytałam,

Książka Doroty Sumińskiej to prawdziwa gratka dla miłośników kotów, zarówno młodszych, jak i starszych. Autorka, znana z pasji do zwierząt oraz umiejętności mówienia o nich w sposób prosty i ciekawy, zabiera czytelnika w niezwykłą podróż przez tysiące lat wspólnej historii człowieka i kota.

Śledzimy losy kotki Sisi i jej potomków od dzikich nubijskich terenów, przez starożytny Egipt, gdzie koty były czczone jak bóstwa, aż po współczesną Europę. W tej fascynującej wędrówce autorka pokazuje, jak dzikie zwierzęta stopniowo oswoiły się z człowiekiem i jak z czasem stały się nie tylko towarzyszami, lecz także pożytecznymi mieszkańcami domów i gospodarstw.

Dorota Sumińska snuje opowieść z ciepłem, humorem i ogromną wiedzą. Na kartach książki znajdziemy wiele ciekawostek o kocich zachowaniach, zwyczajach, upodobaniach oraz o tym, czego nie tolerują. Autorka wspomina też o dawnych plemionach, roślinach, zwierzętach i obrzędach, dzięki czemu historia nabiera głębi i szerszego kontekstu przyrodniczo-kulturowego.

To pozycja spójna i pięknie napisana, doskonała dla dzieci ciekawych świata. Sumińska potrafi w przystępny sposób ukazać długi proces oswajania kotów, jednocześnie przekazując szacunek do przyrody i pokazując niezwykłą więź, jaka łączy ludzi ze zwierzętami. Lektura rozwija wyobraźnię, zachęca do refleksji i pozwala spojrzeć na świat oczami kota.

Na uwagę zasługują także urzekające ilustracje, które pomagają wyobrazić sobie opisywane miejsca i wydarzenia. Całość dopełnia piękne wydanie z twardą okładką i przyciągającą wzrok szatą graficzną.

„Skąd przyszedł kot” to mądra, inspirująca i pełna ciepła opowieść, którą warto mieć w swojej biblioteczce. Z pewnością spodoba się wszystkim, którzy kochają koty, przyrodę i dobre historie. Polecam z całego serca.

Dziś chciałabym Wam pokazać wyjątkową książkę, która oczaruje absolutnie każde dziecko, jak i jego rodziców! Znajdziemy tu mnóstwo cennych informacji o kotach, ich upodobaniach, charakterze, a przede wszystkim wiele pasjonujących autentycznych historii, które błyskotliwie prezentują, jak powstawała więź między człowiekiem a dzikimi przodkami dzisiaj udomowionego, ukochanego pupila. Co przyciągnęło tak niezależne zwierzę do ludzkich chat? W jaki sposób powstawały kolejne rasy? Jakie ciekawe zdolności i nawyki mają te fascynujące czworonogi? A to zaledwie tylko kilka pytań, na które odpowiedzi znajdziecie w tej przepięknej publikacji. Wszystko to podane w niebywale przystępnej, przesyconej emocjami formie, dzięki czemu lektura stanowi niesłychaną przyjemność, a wartościowa wiedza pozostaje w pamięci na bardzo długo.

Wydanie książki jest absolutnie zachwycające. Opowieści bardzo silnie angażują, a magiczny klimat momentalnie udziela się czytającemu. Ilustracje są przepiękne, przyciągają uwagę, perfekcyjnie odzwierciedlają poznawaną treść, hipnotyzują. Forma zachęca młodego czytelnika do lektury, funduje mu niezwykłą podróż w czasie, z której chciałoby się nie wracać. Ta nietuzinkowa publikacja nie tylko umożliwia poznanie sekretnego życia ukochanych kotów, ale i zrozumienie pewnych typowych dla nich zachowań. Czytelnik znajdzie tu mnóstwo fascynujących ciekawostek, które zachwycą każdego młodego odkrywcę, ale i skutecznie zachęcą do dalszych poszukiwań, rozbudzą głód wiedzy.

,,Skąd przyszedł kot?" to przepiękna, wartościowa pozycja, która zachwyci wszystkich miłośników tych mruczących czworonogów! Książka nie tylko poszerza wiedzę, ale i rozwija empatię, zachęca do spojrzenia na zwierzęta z innej perspektywy, uczy szacunku. To nie tylko zbiór niesamowitych informacji, ale przede wszystkim magiczna, fascynująca, nadzwyczaj uwrażliwiająca podróż w czasie i przestrzeni, przybliżająca wspólną wyjątkową historię człowieka i kota. Absolutnie wspaniała! Polecam całym sercem!

Jak jeż Jerzy został tatą
Dorota Sumińska0
Okładka ksiązki - Jak jeż Jerzy został tatą

Zwierzaki ruszają w konkury Książeczka Jak jeż Jeży został tatą to opowieść o miłości i rodzicielstwie, skierowana do młodych czytelników. Kontynuacja...

Autobiografia na czterech łapach czyli historia jednej rodziny
Dorota Sumińska0
Okładka ksiązki - Autobiografia na czterech łapach czyli historia jednej rodziny

Barwne anegdoty, dramatyczne zwroty akcji i zabawne zdarzenia rodzinne tworzą malowniczą sagę, w której zwierzęta i ludzie grają pierwszoplanowe role....