Okładka książki - Skazaniec i panna

Skazaniec i panna

Tom 3 cyklu Saga napoleońska

Młodziutka Krysia Podolska traci w bitwie pod Frydlandem ukochanego Michała. Nie dane jej będzie go długo opłakiwać, ponieważ rodzice chcą ją wydać za mąż za majętnego sąsiada. Kiedy dziewczyna ucieka od znienawidzonego konkurenta, nie przypuszcza, że los rzuci ją na pole bitwy, a na jej drodze postawi gburowatego francuskiego skazańca Roberta Bréhana. Razem będą musieli nie tylko wypełnić ważną dla Księstwa Warszawskiego misję, ale też stawić czoła wielu niebezpieczeństwom i demonom przeszłości.
Czy mimo rozczarowania życiem i wzajemnej niechęci pomiędzy polską szlachcianką a francuskim dezerterem może narodzić się miłość? Czy na polu walki można znaleźć przyjaźń? I czy uda się pogodzić pragnienie wolności z obowiązkami wobec rodziny i kraju?

Szaleńcza ucieczka przed niechcianym mariażem, niebezpieczna misja wagi państwowej i fascynacja, której nikt się nie spodziewał… W kolejnej powieści Joanny Wtulich z serii „Saga napoleońska” skromna i cicha szlachcianka znajdzie się w samym środku wojennej zawieruchy, gdzie stanie ramię w ramię z żołnierzami armii Księstwa Warszawskiego. Czy miłość do Michała Śniegockiego na pewno była tą największą i ostatnią?

Informacje dodatkowe o Skazaniec i panna:

Wydawnictwo: Lira
Data wydania: 2023-03-01
Kategoria: Historyczne

Tagi: misja Księstwo Warszawskie szlachcianka dezerter XIX wiek ucieczka

Kup książkę Skazaniec i panna

Skazaniec i panna - opinie o książce

Avatar użytkownika - Anna1990
Anna1990
Przeczytane:2025-12-29, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2025,

Podczas bitwy pod Frydlandem Krysia Podolska traci ukochanego. Niestety rodzice nie pozwalają jej na długie opłakiwanie utraconej miłości, bo wkrótce zaręczają ją z majętnym sąsiadem. Sąsiadka, którego Krysia nie toleruje. Na szczęście bratowa Krysi pomaga dziewczynie uciec od znienawidzonego narzeczonego. Jednak żadna nie spodziewa się, że Krysia zostanie rzucona w wir historii i będzie musiała zmierzyć się z rodzącym uczuciem do przystojnego francuza, Roberta Brehana. Razem będą musieli wypełnić ekstremalnie trudną, ale ważną misję dla Księstwa Warszawskiego.

Krysia straciła ukochanego, ale nie dane było jej przeżyć żałoby. Rodzice mieli już na jej życie plan... Plan, którego Krysia nie chciała realizować. Postanowiła zawalczyć o siebie. Niestety autorka nieustannie gmatwała jej życie...  Co chwilę rzucała kolejne kłody pod nogi... Dzięki temu my jako czytelnicy mogliśmy zobaczyć zmiany jakie zachodziły w dziewczynie... Mogliśmy obserwować jej zmagania ze sobą i próby odmiany mojego losu. Ponadto mogliśmy jej towarzyszyć w trakcie niezwykłej, ale trudniej przygody, która stała się jej udziałem. Przygody nierzadko  niebezpiecznej... Zagmatwanej... Obrazującej ciemne strony wojny,  która nie ma w sobie nic z fascynującej i bohaterskiej wyprawy. Skazaniec i panna to książka, która w drobiazgowy sposób odmalowała sytuację Polek i Polaków, którzy na własne oczy widzieli próby odzyskania niepodległości Polski. Mogli dostrzec cienie i blaski walk, które przetoczyły się przez tereny Księstwa Warszawskiego. Skazaniec i panna to lektura, która może nas zaskoczyć. To lektura lekka i przyjemna a przy tym dość dobrze odzwierciedlająca tło historyczne. To pozycja, po którą warto sięgnąć.

Avatar użytkownika - martucha180
martucha180
Przeczytane:2024-02-04, Ocena: 4, Przeczytałam, Moje książki 2024,
Chmurnik
Joanna Wtulich 0
Okładka ksiązki - Chmurnik

Poruszająca opowieść o zranionej i odtrąconej miłości, niszczącej sile zemsty, a także o tym, że od przeszłości nie można się odciąć… Grzegorz Rachwał...

Światło i mrok
Joanna Wtulich 0
Okładka ksiązki - Światło i mrok

Lwów, początek XX wieku. Czy młoda hrabianka przechytrzy wszystkich i ucieknie sprzed ołtarza? Dalsze losy niepokornej arystokratki Anny Lipińskiej...