Ok³adka ksi±¿ki - S³odko-gorzka

S³odko-gorzka

Ocena: 4.25 (4 g³osów)

S³odko-gorzka to historia dwojga m³odych ludzi, których losy po kilku spêdzonych osobno latach, ponownie siê splataj±. Przez ten czas w ¿yciu Agaty – m³odej pani psycholog – zasz³o bardzo wiele zmian: wysz³a za m±¿, urodzi³a dziecko, ukoñczy³a studia i podjê³a pracê w zawodzie. Natomiast Piotr, wolny strzelec, prowadzi kawalerskie ¿ycie. Kiedy spotykaj± siê przypadkiem w swojej rodzinnej miejscowo¶ci, budz± siê w nich dawno zapomniane iskry, które staj± siê pocz±tkiem gor±cego romansu.

Informacje dodatkowe o S³odko-gorzka:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2016-04-01
ISBN: 978-83-8083-138-4

wiêcej

Kup ksi±¿kê S³odko-gorzka

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

S³odko-gorzka - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - izabela81
izabela81
Przeczytane:2016-11-30, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki - 2016, Mam,

"Czasami rozmijamy siê z prawdziw± mi³o¶ci± o lata, godziny, sekundy... - bo w nieodpowiednim momencie zjawili¶my siê na skrzy¿owaniu ¿ycia."
Trudno znale¼æ jak±kolwiek notkê o Marcie Malek, tote¿ my¶lê ¿e to debiut.

Poznajemy dwoje m³odych ludzi, których losy po kilku latach roz³±ki ponownie siê splataj± - Agatê i Piotra. Agata jest piêkna, wykszta³cona, ma mê¿a Tomka, dwuletniego syna Kubusia, dobr± pracê i wydawaæ by siê mog³o, ¿e niczego wiêcej do szczê¶cia jej nie potrzeba. Jednaj tak nie jest. Co dwa tygodnie wyje¿d¿a do swojej rodzinnej miejscowo¶ci, by tam zdradzaæ swojego mê¿a.

"W pewnym momencie w moim ma³¿eñstwie przesta³o siê uk³adaæ, a ja poczu³am, ¿e to nie to. Zgas³a iskra. Nic siê nie zmienia³o."

Natomiast Piotra by³o mi po prostu zwyczajnie szkoda. Godz±c siê na potajemne schadzki z Agat±, skazywa³ siê na niepewno¶æ jutra. Gdyby nie jej egoizm móg³by przecie¿ u³o¿yæ sobie ¿ycie z inn± kobiet±, a tak liczy³, ¿e w koñcu Agata odejdzie od mê¿a i bêd± wreszcie razem. Dlatego trudno by³o mi polubiæ g³ówn± bohaterkê, choæ muszê przyznaæ, ¿e na koñcu co¶ sprawi³o, ¿e troszkê zmieni³am o niej zdanie.

"K³opoty nie wziê³y siê z romansu. To romans wzi±³ siê z k³opotów."

Autorka bardzo dobrze nakre¶li³a postaæ Agaty oraz ciekawie ujê³a zmiany, jakie zachodzi³y w jej g³owie i zachowaniu. Szkoda tylko, ¿e pozosta³e postacie s± tylko t³em. Chêtnie pozna³abym bli¿ej przyjació³kê g³ównej bohaterki.

Bardzo podoba³ mi siê obraz wzajemnej relacji, zwi±zku Agaty i Piotra. Oboje ¶wietnie siê uzupe³niali. Gdy jedno siê oddala³o, drugie walczy³o i na odwrót. Zwi±zek z jednej strony trudny, podszyty strachem, a z drugiej strony niezwykle trwa³y.

Pomys³ na fabu³ê mo¿e nie jest oryginalny, ale ze sporym zainteresowaniem ¶ledzi³am wydarzenia. To nie jest zwyk³y romans, ale równie¿ powie¶æ obyczajowa z ca³ym mnóstwem problemów.

Du¿ym atutem okaza³a siê p³ynna narracja i lekko¶æ pióra autorki. Jêzyk jest p³ynny, ³atwy w odbiorze. Niewielka ilo¶æ opisów oraz akcja, która mknie w szybkim tempie sprawi³y, ¿e nim siê obejrzymy, a ju¿ koniec.

Autorka przestrzega nas przed pochopn± decyzj± zawierania ma³¿eñstwa. Przypomina te¿ o dbaniu i pielêgnowaniu mi³o¶ci, aby nie wkrad³a siê do niego rutyna, monotonia i brak rozmowy.

"Pamiêtajcie, ¿e o prawdziw± mi³o¶æ trzeba dbaæ, jak o najpiêkniejsz± per³ê ca³ego Wszech¶wiata."

Autorka po¶wiêca równie¿ miejsce problemowi depresji. Uczula nas na to, aby¶my nie przegapili momentu, w którym zacznie z nami dziaæ siê co¶ niedobrego. Aby¶my w porê potrafili zareagowaæ.

"(...) depresja lubi siê maskowaæ, a ludzie lubi± siê do niej nie przyznawaæ, nawet przed samymi sob±. (...) Tak czêsto mówi siê o depresji, ale tak niezwykle rzadko spodziewa siê zastaæ j± u drugiego cz³owieka. Tym bardziej u kogo¶ bliskiego. To niesamowicie sprytna choroba i ¶wietnie potrafi siê ukrywaæ."

Minusem w moim odczuciu okaza³y siê sceny intymno¶ci. Nie jest ich co prawda du¿o, zaledwie kilka, ale okaza³y siê niedopracowane, tr±ci³y sztywno¶ci± i sztuczno¶ci±. Drug± spraw± s± dialogi, którym zabrak³o tego czego¶, co daje polotu. Za to ok³adka jest tajemnicza, klimatyczna, czym mocno przyci±gnê³a moj± uwagê.

W ogólnym rozrachunku "S³odko-gorzka" okaza³a siê lekk±, niezobowi±zuj±c± lektur±, która przyjemnie umili³a mi czas, mimo i¿ poruszane tematy zdrady, odrzucenia i nieszczê¶cia do ³atwych nie nale¿±. Wzbudzi³a emocje, sk³oni³a do przemy¶leñ. Z chêci± siêgnê po kolejne ksi±¿ki Marty Malak, by przekonaæ siê jak rozwin±³ siê jej warsztat, bo potencja³ z pewno¶ci± posiada.

Avatar u¿ytkownika - Varo
Varo
Przeczytane:2016-05-13, Ocena: 4, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki w 2016 roku, Mam,

Witajcie! Czê¶æ z was pewnie ju¿ zaczê³a majówkowe ¶wiêtowanie. A czê¶æ w³a¶nie siê za nie zabiera. Ja mam ju¿ spakowany plecak i jutro wyruszam w stronê Wroc³awia, pomóc Leszkowi Cichoñskiemu i reszcie jego ekipy pobiæ rekord Guinessa w graniu na gitarze. Mam nadziejê, ¿e w tym roku siê uda!  Przy okazji drugiego maja za³apiê siê na kilka genialnych koncertów – przede wszystkim mojego ukochanego Artura Rojka.  Na pewno go kojarzycie, je¶li nie z twórczo¶ci solowej to z dzia³alno¶ci z zespo³em Myslovitz. Mogê ¶mia³o przyznaæ, ¿e dorasta³am z t± kapel±. Teraz mam okazjê pos³uchaæ tego genialnego wokalu na ¿ywo. Jednak dzisiaj bêdzie ma³o muzycznie, a bardziej romantycznie. Wydawnictwo Novae Res wyda³o ostatnio ciekaw± powie¶æ „S³odko-gorzka”. O czym i jakie s± moje odczucia? Zapraszam

O Marcie Malek niestety nie wiemy nic. Czekam na notkê biograficzn± na stronie wydawnictwa.

Jestem zdziwiona t± powie¶ci±. Mam w stosunku do niej mieszane uczucia: z jednej strony to ca³kiem dobra literatura kobieca, a z drugiej jednak jak autorka walnie tekstem jak np. fragment z porównaniem kawy i herbaty to nie wiem, czy siê ¶miaæ, czy p³akaæ. G³ówna bohaterka jest dobrze nakre¶lona. Autorka ¶wietnie ujê³a zmiany, jakie zachodzi³y w jej psychice i zachowaniu. Rozwój sytuacji mimo rwanej chronologii mo¿na by³o spokojnie ¶ledziæ, chocia¿ tempo momentami – zabójcze. Szkoda, ¿e inne postacie siê nie rozwinê³y, bo chêtnie pozna³abym bli¿ej chocia¿by przyjació³kê g³ównej bohaterki. Sama fabu³a wzbudzi³a we mnie wiele emocji, bo co¶ takiego jak zdrada nie mie¶ci siê w moich granicach tolerancji, ani nie wystêpuje w s³owniku zwi±zku. Je¶li jedna osoba chce siê przespaæ z kim¶ innym ni¿ partner, powinna po prostu zakoñczyæ zwi±zek i wtedy hulaj dusza piek³a nie ma! Momentami wcale a wcale nie wspó³czu³am Agacie. Co wiêcej wkurza³am siê na ni± niemi³osiernie. Wielkie brawa za subtelnie opisane sceny erotyczne. Nie ma tu bogini wyskakuj±cej z szafy, ani konkursu na sto synonimów s³owa „penis” [ojej, ¿eby¶cie wiedzieli, jakie ju¿ dziwne okre¶lenia na mêskie genitalia czyta³am… Czasem bardziej humorystyczne ni¿ erotyczne]. Zakoñczenie mnie trochê rozczarowa³o przewidywalno¶ci±. Spodziewa³am siê czego¶ innego, ale my¶lê, wiêkszo¶ci czytelników siê spodoba. „S³odko-gorzka” to dobra i lekka lektura o jasnej i ciemnej stronie mi³o¶ci. O tym, ¿e nie zawsze wszystko uk³ada siê po naszej my¶li i trzeba improwizowaæ. Idealna na weekendowy relaks i odciêcie siê od codziennych problemów.

Polecam g³ównie kobietom, fankom literatury kobiecej i opowie¶ci o mi³o¶ci. Ka¿da z was odnajdzie co¶ dla siebie w tej historii.

Kawa znacz±co ró¿ni siê od herbaty. Nie chodzi o smak, konsystencjê czy zapach, ale o nios±ce za sob± przes³anie. Herbata jest przyjacielska. Z ka¿dym jej ³ykiem s±cz± siê kolejne s³owa zaufania i wsparcia, wyjawiane s± najg³êbsze tajemnice. Herbata ogrzewa i przytula tak, ¿e cieplej siê robi na sercu. Natomiast z kaw± jest inaczej. Kawa jest zaproszeniem. Zaproszeniem przypadkowych znajomych, wspó³pracowników, ma³¿onków, zaproszeniem kole¿eñskim albo zaproszeniem do rozbudzenia siê. Kawa jest bardziej elegancka i wyrafinowana. Od kawy wszystko siê zaczyna. Kawa jest nowym pocz±tkiem…

Avatar u¿ytkownika - Magnolia044
Magnolia044
Przeczytane:2016-03-04, Ocena: 4, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2016, Mam,

Czasami rozmijamy siê z prawdziw± mi³o¶ci± o lata, godziny, sekundy… - bo w nieodpowiednim momencie zjawili¶my siê na skrzy¿owaniu ¿ycia.” str.7

W ksi±¿ce poznajemy losy Agaty oraz Piotra. Agata m³oda pani psycholog, pracuje w Centrum Terapii Rozwoju Dzieci i M³odzie¿y. Mama dwuletniego Kubusia i ¿ona Tomka. M³oda, piêkna, wykszta³cona, wydawa³oby siê, ¿e jest w ¿yciu spe³nion± kobiet±, a jednak tak do koñca nie jest. Agata i Tomek wziêli ¶lub z "przymusu" bowiem w drodze by³o dziecko, po roku ma³¿eñstwa kobieta zaczê³a dusiæ siê w tym zwi±zku. Przypadek sprawi³, ¿e na jej drodze stan±³ Piotrek, jej licealna mi³o¶æ. Piotr jest kawalerem, wolnym strzelcem, bez zobowi±zañ, czy jest gotowy na sta³y zwi±zek? Miêdzy Agat± i Piotrem wybucha gor±cy romans. Jakie bêd± tego konsekwencje?

W pewnym momencie w moim ma³¿eñstwie przesta³o siê uk³adaæ, a ja poczu³am, ¿e to nie to. Zgas³a iskra. Nic siê nie zmienia³o.” str 165

Mo¿e zacznê od minusów. Jako, ¿e otrzyma³am egzemplarz przed korekt± wy³apa³am w tek¶cie literówki oraz trafi³y siê zadania ma³o logiczne. To s± jedyne moje zastrze¿enia, mam nadziejê, ¿e w ostatecznym wydaniu ju¿ siê tego nie spotka.

Historia opisana w ksi±¿ce jest przedstawiona z perspektywy Agaty oraz Piotra, przez co czytelnik lepiej rozumie postêpowanie bohaterów. Sami bohaterowie s± dobrze wykreowani, poznajemy ich wygl±d zewnêtrzny oraz to, co w danej chwili my¶l±. Mocn± stron± ksi±¿ki jest dosyæ ciekawa fabu³a, przy której odbiorca siê nie nudzi. Ksi±¿ka napisana jest w lekki i przystêpny sposób, dziêki czemu czyta siê j± naprawdê szybko.

K³opoty nie wziê³y siê z romansu. To romans wzi±³ siê z k³opotów.: str. 188

Nieco irytowa³o mnie zachowanie g³ównej bohaterki, która wiod³a podwójne ¿ycie. Pomimo, i¿ z mê¿em jej siê nie uk³ada³o, to postanowi³a, ¿e go nie zostawi i nadal bêdzie romansowaæ z Piotrem. W tym momencie stawa³a siê wielk± egoistk±, która za nic ma uczucia innych. Mowa tutaj o Piotrze, który tkwi±c w zwi±zku z Agat± nie móg³ liczyæ z jej strony na nic wiêcej jedynie na potajemne schadzki. Agata nie pomy¶la³a, ¿e w ten sposób mo¿e zniszczyæ ¿ycie Piotrowi, który w nadziei, ¿e kochanka odejdzie od mê¿a mo¿e zrezygnowaæ z u³o¿enia sobie ¿ycia z inna kobiet± i stworzenia z ni± normalnej rodziny. W dodatku jakby nie by³o ale niszczy³a w³asn± rodzinê. W dalszej czê¶ci ksi±¿ki nieco zmieni³am zdanie o Agacie i ostatecznie polubi³am j±. Ale nie zdradzê co sk³oni³o mnie do zmiany zdania o bohaterce.

Pamiêtajcie, ¿e o prawdziw± mi³o¶æ trzeba dbaæ, jak o najpiêkniejsz± per³ê ca³ego Wszech¶wiata.” str. 209

Autorka zwróci³a uwagê na to, by nie podejmowaæ zbyt pochopnych decyzji dotycz±cych ma³¿eñstwa. Jak równie¿ pisze, by pielêgnowaæ mi³o¶æ i nie pozwoliæ, aby w ma³¿eñstwo wkrad³a siê rutyna, monotonia i brak dialogu. Wtr±ca równie¿ temat depresji.

(…) depresja lubi siê maskowaæ, a ludzie lubi± siê do niej nie przyznawaæ, nawet przed samymi sob±. (…) Tak czêsto mówi siê o depresji, ale tak niezwykle rzadko spodziewa siê zastaæ j± u drugiego cz³owieka. Tym bardziej u kogo¶ bliskiego. To niesamowicie sprytna choroba i ¶wietnie potrafi siê ukrywaæ.” str. 161/163

Powie¶æ czyta siê szybko i pomijaj±c drobne literówki nawet przyjemnie. Ksi±¿ka posiada zaledwie 212 stron zapisanych dosyæ du¿± czcionk±, dziêki czemu przeczyta³am j± w jeden wieczór. Mo¿e nie jest to ksi±¿ka wybitna, a w³a¶ciwie lekka i niezobowi±zuj±c± lektura, idealna na odstresowanie siê po ca³odniowej bieganinie. Nigdzie nie znalaz³am ¿adnych informacji dotycz±cych autorki, tote¿ s±dzê, i¿ S³odko-gorzka jest debiutem literackim Marty Molek. Dlatego w ostatecznym rozrachunku koñcowa ocena jest nieco ³askawsza. Polecam.

Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje