Ok³adka ksi±¿ki - S³odko-gorzka

S³odko-gorzka

Ocena: 4.25 (4 g³osów)

Witajcie! Czê¶æ z was pewnie ju¿ zaczê³a majówkowe ¶wiêtowanie. A czê¶æ w³a¶nie siê za nie zabiera. Ja mam ju¿ spakowany plecak i jutro wyruszam w stronê Wroc³awia, pomóc Leszkowi Cichoñskiemu i reszcie jego ekipy pobiæ rekord Guinessa w graniu na gitarze. Mam nadziejê, ¿e w tym roku siê uda! :) Przy okazji drugiego maja za³apiê siê na kilka genialnych koncertów – przede wszystkim mojego ukochanego Artura Rojka.  Na pewno go kojarzycie, je¶li nie z twórczo¶ci solowej to z dzia³alno¶ci z zespo³em Myslovitz. Mogê ¶mia³o przyznaæ, ¿e dorasta³am z t± kapel±. Teraz mam okazjê pos³uchaæ tego genialnego wokalu na ¿ywo. Jednak dzisiaj bêdzie ma³o muzycznie, a bardziej romantycznie. Wydawnictwo Novae Res wyda³o ostatnio ciekaw± powie¶æ „S³odko-gorzka”. O czym i jakie s± moje odczucia? Zapraszam :)

O Marcie Malek niestety nie wiemy nic. Czekam na notkê biograficzn± na stronie wydawnictwa.

S³odko-gorzka to historia dwojga m³odych ludzi, których losy po kilku spêdzonych osobno latach, ponownie siê splataj±. Przez ten czas w ¿yciu Agaty – m³odej pani psycholog – zasz³o bardzo wiele zmian: wysz³a za m±¿, urodzi³a dziecko, ukoñczy³a studia i podjê³a pracê w zawodzie. Natomiast Piotr, wolny strzelec, prowadzi kawalerskie ¿ycie. Kiedy spotykaj± siê przypadkiem w swojej rodzinnej miejscowo¶ci, budz± siê w nich dawno zapomniane iskry, które staj± siê pocz±tkiem gor±cego romansu.

Jestem zdziwiona t± powie¶ci±. Mam w stosunku do niej mieszane uczucia: z jednej strony to ca³kiem dobra literatura kobieca, a z drugiej jednak jak autorka walnie tekstem jak np. fragment z porównaniem kawy i herbaty to nie wiem, czy siê ¶miaæ, czy p³akaæ. G³ówna bohaterka jest dobrze nakre¶lona. Autorka ¶wietnie ujê³a zmiany, jakie zachodzi³y w jej psychice i zachowaniu. Rozwój sytuacji mimo rwanej chronologii mo¿na by³o spokojnie ¶ledziæ, chocia¿ tempo momentami – zabójcze. Szkoda, ¿e inne postacie siê nie rozwinê³y, bo chêtnie pozna³abym bli¿ej chocia¿by przyjació³kê g³ównej bohaterki. Sama fabu³a wzbudzi³a we mnie wiele emocji, bo co¶ takiego jak zdrada nie mie¶ci siê w moich granicach tolerancji, ani nie wystêpuje w s³owniku zwi±zku. Je¶li jedna osoba chce siê przespaæ z kim¶ innym ni¿ partner, powinna po prostu zakoñczyæ zwi±zek i wtedy hulaj dusza piek³a nie ma! Momentami wcale a wcale nie wspó³czu³am Agacie. Co wiêcej wkurza³am siê na ni± niemi³osiernie. Wielkie brawa za subtelnie opisane sceny erotyczne. Nie ma tu bogini wyskakuj±cej z szafy, ani konkursu na sto synonimów s³owa „penis” [ojej, ¿eby¶cie wiedzieli, jakie ju¿ dziwne okre¶lenia na mêskie genitalia czyta³am… Czasem bardziej humorystyczne ni¿ erotyczne]. Zakoñczenie mnie trochê rozczarowa³o przewidywalno¶ci±. Spodziewa³am siê czego¶ innego, ale my¶lê, wiêkszo¶ci czytelników siê spodoba. „S³odko-gorzka” to dobra i lekka lektura o jasnej i ciemnej stronie mi³o¶ci. O tym, ¿e nie zawsze wszystko uk³ada siê po naszej my¶li i trzeba improwizowaæ. Idealna na weekendowy relaks i odciêcie siê od codziennych problemów.

Polecam g³ównie kobietom, fankom literatury kobiecej i opowie¶ci o mi³o¶ci. Ka¿da z was odnajdzie co¶ dla siebie w tej historii.

Kawa znacz±co ró¿ni siê od herbaty. Nie chodzi o smak, konsystencjê czy zapach, ale o nios±ce za sob± przes³anie. Herbata jest przyjacielska. Z ka¿dym jej ³ykiem s±cz± siê kolejne s³owa zaufania i wsparcia, wyjawiane s± najg³êbsze tajemnice. Herbata ogrzewa i przytula tak, ¿e cieplej siê robi na sercu. Natomiast z kaw± jest inaczej. Kawa jest zaproszeniem. Zaproszeniem przypadkowych znajomych, wspó³pracowników, ma³¿onków, zaproszeniem kole¿eñskim albo zaproszeniem do rozbudzenia siê. Kawa jest bardziej elegancka i wyrafinowana. Od kawy wszystko siê zaczyna. Kawa jest nowym pocz±tkiem…

Informacje dodatkowe o S³odko-gorzka:

wiêcej
Zobacz opinie o ksi±¿ce S³odko-gorzka

Kup ksi±¿kê S³odko-gorzka

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e