Ok³adka ksi±¿ki - S³ona wanilia. Tom 2

S³ona wanilia. Tom 2

Tom 2 cyklu S³ona wanilia
Ocena: 5.4 (5 g³osów)

Drugi tom s³odko-s³onej historii o licealistach, którzy z jednej strony mierz± siê z nastoletnimi problemami, a z drugiej – musz± przedwcze¶nie dorosn±æ, poniewa¿ najbli¿si, którzy powinni byæ dla nich opok±, zawodz±.

Min±³ miesi±c od burzliwych wydarzeñ z koñca wakacji. G³owê Amandy zaprz±ta wiele trosk. Problemy sercowe przyjació³, zbli¿aj±ca siê osiemnastka i zwi±zane z ni± oficjalne wej¶cie w doros³e ¿ycie. Jednocze¶nie udaje jej siê stopniowo zbli¿yæ do Tomka, który wyra¼nie zmieni³ siê w ostatnim czasie. Tymczasem na horyzoncie pojawia siê nieoczekiwane zagro¿enie w postaci dziewczyny, której ch³opak równie¿ wpad³ w oko. Czy przyja¼ñ cz³onków Klubu Pomocników przetrwa kolejn± nawa³nicê?

„Zazdro¶æ jest niczym sól. W niewielkich dawkach jest zdrowa, a nawet potrzebna, ale ³atwo z ni± przesadziæ”.

Informacje dodatkowe o S³ona wanilia. Tom 2 :

Wydawnictwo: selfpublishing
Data wydania: 2023-12-06

wiêcej

Kup ksi±¿kê S³ona wanilia. Tom 2

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

S³ona wanilia. Tom 2 - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - StrazniczkaKsiaz
StrazniczkaKsiaz
Przeczytane:2024-03-31,

IG: @strazniczka_ksiazek

Drugi tom "S³onej wanilii" pisany jest z perspektywy Amandy, która powoli realizuje swój plan i pomimo nieugiêto¶ci Tomka udaje jej siê do niego zbli¿yæ, a ch³opak stopniowo otwiera siê na bli¿sz± relacjê. Dodatkowo zbli¿a siê osiemnastka dziewczyny, a ona bardzo boi siê wkraczaæ w doros³o¶æ i przekraczaæ tê magiczn± liczbê wieku, która w ¿yciu ka¿dego jest bardzo wa¿na.
Na horyzoncie pojawia siê nowa bohaterka, Diana, która do³±cza do klasy Tomka i z któr± ch³opak pracuje nad pewnym projektem. Amandzie siê to nie podoba, zw³aszcza, ¿e Tomek ewidentnie wpad³ Dianie w oko.
Czy przyja¼ñ cz³onków Klubu Pomocników przetrwa nadchodz±ce zmiany?

"Zazdro¶æ jest niczym sól. W niewielkich dawkach jest zdrowa, a nawet potrzebna, ale ³atwo z ni± przesadziæ".

Przyjemnie czyta³o siê tê czê¶æ, która g³ównie by³a pisana z POV Amandy, jednak narracja trzecioosobowa pozwoli³a mi tak¿e w niektórych sytuacjach dostrzec perspektywê innych bohaterów , co uwa¿am, ¿e urozmaici³o nieco opowie¶æ.

Amanda jest trudn± postaci±, która wiele w swoim - poniek±d jeszcze krótkim - ¿yciu przesz³a.. Atrakcyjna licealistka, pracuj±ca dorywczo w agencji modelek, maj±ca problemy z matk±. Zarówno j± jak i Tomka drêcz± demony przesz³o¶ci, z którymi musz± siê mierzyæ, a o których nie mówi± sobie wszystkiego. Zaciekawi³a mnie tak¿e Diana, która zaczyna toczyæ cich± wojnê pomiêdzy sob±, a g³ówn± bohaterk± i bardzo bawi³a mnie niedomy¶lno¶æ ze strony Tomka w tym temacie.
W ksi±¿ce pojawia siê do¶æ obszernie opisany motyw zazdro¶ci, która w pewnym momencie, niekontrolowana, mo¿e narobiæ wiêcej szkody ni¿ mog³oby siê wydawaæ. Toksyczna zazdro¶æ nigdy nie prowadzi do niczego dobrego.

Autor ukazuje nam tak¿e obraz typowej polskiej, konserwatywnej i pobo¿nej, ale surowej rodziny, a tak¿e motyw tajemnic, które prêdzej czy pó¼niej w bli¿szych relacjach wychodz± na jaw, a wszyscy wiemy, ¿e im pó¼niej to nast±pi, tym gorsze konsekwencje mo¿e to za sob± poci±gn±æ.
Problemy bohaterów wydawa³y mi siê momentami bardzo b³ahe i infantylne, choæ sama pamiêtam jak to by³o ze sprawami sercowymi, kiedy sama by³am nastolatk± wkraczaj±c± w ¶wiat doros³o¶ci, wiêc stara³am siê tego nie oceniaæ.

Z pocz±tku ksi±¿ka toczy³a siê nieco ¶limaczym tempem i nie wywo³ywa³a we mnie wiêkszych emocji, ale kiedy pojawi³a siê postaæ Diany akcja dopiero siê zaczê³a, a koñcówka uderzy³a we mnie tak potê¿nym zwrotem akcji, ¿e ostatnie rozdzia³y czyta³am z zapartym tchem w piersi.
Tom drugi tak jak i pierwszy bardzo lekko i przyjemnie siê czyta³o, choæ w tym przypadku nie by³a to ju¿ tak do koñca s³odko-cukierkowa historia, lecz nabra³a nieco mrocznego klimatu.

Z niecierpliwo¶ci± czekam na tom trzeci, który uka¿e siê ju¿ pod koniec kwietnia.

Polecam!

Avatar u¿ytkownika - Ewelina-czyta
Ewelina-czyta
Przeczytane:2024-03-19, Przeczyta³am, Mam,

Z wielk± ciekawo¶ci± podesz³am do tej czê¶ci i muszê napisaæ, ¿e autor podniós³ poprzeczkê jeszcze wy¿ej ni¿ w czê¶ci pierwszej i to naprawdê bardzo wysoko. Teraz czekam na czê¶æ trzeci± i powa¿nie ... dr¿ê z niecierpliwo¶ci.
Pierwszy tom bardzo mi siê podoba³, ale to, co wydarzy³o siê tutaj, oczarowa³o mnie i autentycznie zachwyci³o. Da³o wiarê, ¿e m³odzi ludzie maj± swoje ambicje, pasje, potrafi± szczerze i autentycznie kochaæ, walczyæ o to, na czym im zale¿y, ale i prze¿ywaæ swoje dramaty i rozterki, w±tpiæ w siebie i bliskich, poszukiwaæ najlepszego dla wszystkich rozwi±zania.

Tym razem g³ównym narratorem jest Amanda, dziewczyna, która w pierwszej czê¶ci jawi³a siê jako osoba harda, buñczuczna i dostaj±ca wszystko to, co chce, pracowita i oddana rodzinie pracuj±ca nastolatka, lojalna przyjació³ka. Poznajemy bli¿ej jej rodzinê i nie³atw±, po odej¶ciu matki, codzienno¶æ. ¦wiat dziewczyny wiruje wokó³, rodziny, ch³opaka (tak Tomek zosta³ jej ch³opakiem ;) ), szko³y i pracy. Wszystko to staje na g³owie gdy w dniu jej urodzin pojawia siê dawno niewidziana matka, i zaczyna m±ciæ pouk³adany ¶wiat córki. Dodatkowym zmartwieniem okazuje siê tak¿e nowa dziewczyna w szkole, która równie¿ zwróci³a uwagê na Tomka, oraz mi³osne perypetie pomiêdzy Ann± i zdradzonym przez An¿elikê, Wojtasem. Wszystko to sprawia, ¿e znów miêdzy przyjació³mi pojawiaj± siê niedomówienia i niesnaski, i nie zawsze zdrowe emocje, które prowadz± do niezwykle zaskakuj±cych wydarzeñ.
Nie napiszê ju¿ jakich, ale podpowiem by wra¿liwi czytelnicy, zaopatrzyli siê w zapas chusteczek. Przyznajê, mi one by³y potrzebne kilkukrotnie, szczególnie gdy na jaw wysz³a tajemnica Tomka, skrywana od pierwszej czê¶ci, to co do niej doprowadzi³o i kto z tym wszystkim stoi.

Akcja tej powie¶ci to istny emocjonalny rollercoaster, nie potrafi³am siê oderwaæ od tej historii do koñca. A im dalej, tym bardziej robi³o siê jeszcze bardziej emocjonuj±co i mrocznie, bo przesz³o¶æ zaczê³a rzucaæ coraz d³u¿sze cienie na tera¼niejszo¶æ, nie pozwoli³aby o niej zapomnieæ. Brutalne przypomnienie wydarzeñ z przesz³o¶ci, przywraca traumy i niechciane, dawno ukryte demony. Autor genialnie odda³ emocje towarzysz±ce wszystkim postaciom, doskonale czuæ w tej historii strach, niepewno¶æ, momentami zaskoczenie, niedowierzanie, ale i nadziejê, na to, ¿e po ka¿dej burzy wyjdzie s³oñce, a wszystko siê jako¶ pouk³ada, choæ w tym momencie nie widaæ takiej perspektywy.
Fabu³a wci±gaj±ca w swój ¶wiat, wywo³a³a wiele ró¿nych wspomnieñ, przypomnia³a emocje im towarzysz±ce, pozwoli³a na chwilê refleksji.
"S³ona wanilia" to ksi±¿ka dla m³odzie¿y i o m³odzie¿y, ale my¶lê, ¿e ¶mia³o i bez najmniejszych oporów mo¿e po ni± siêgn±æ ka¿dy. Autor bardzo obrazowo pisze o marzeniach, pragnieniach i rozterkach m³odych ludzi. Zerkniemy na ich relacje rodzinne i przyjacielskie, rodz±ce siê uczucia i to jak nastolatek radzi sobie z ich intensywno¶ci±. Nie ma tu zbêdnego koloryzowania ani idealizowania i przesadnego romantyzowania mi³o¶ci, czy przyja¼ni. Pokazane zosta³o tutaj prawdziwe i realne ¿ycie przeciêtnego nastolatka- bez zbêdnego lukru, z wszystkimi jego blaskami i cieniami, s³odycz± i gorycz±...
Ksi±¿ka napisana bardzo ³adnym i przystêpnym jêzykiem. Doskonale poprowadzona fabu³a i fantastycznie wykreowane postacie. To wszystko sk³ada siê na niezwykle spójn±, klarown±, wci±gaj±c± i gwarantuj±c± doskona³e doznania i emocje historiê.
Tak jak wspomnia³am wy¿ej, wed³ug mnie ju¿ w pierwszym tomie poprzeczka zosta³a wysoko zawieszona, a tutaj tylko zosta³a podbita wy¿ej. Nie chce siê odk³adaæ historii tej paczki przyjació³ na bok, chce siê wiêcej i wiêcej... Ja te¿ czekam na wiêcej...

Czy polecam?
Zdecydowanie tak. Ksi±¿ka (niemal) idealna dla ka¿dego m³odszego i tego trochê starszego nastolatka ;) Z ciekawo¶ci± i olbrzymi± niecierpliwo¶ci± czekam na kolejny tom, bo naprawdê sporo siê tu dzieje, emocje szalej± na równi z dojrzewaj±cymi hormonami, pierwszymi zauroczeniami i zwyk³ymi nastoletnimi k³opotami...

Dzi¶ wracam do bohaterów ,,S³onej wanilii". Ostatni tom zakoñczy³ siê tak, ¿e by³o pewne i¿ bêdzie ci±g dalszy. I oto jest :D

O czym jest ta ksi±¿ka? Nic siê nie zmieni³o i nadal mamy tu historiê o nastolatkach. To historia, która przedstawia ich problemy, sposoby radzenia sobie z nimi i z uczuciami, które buzuj± w tych m³odych ludziach.

Amanda to m³oda i zaradna dziewczyna. Od kilku lat pracuje jako modelka i wspomaga finansowo swojego tatê. Mama opu¶ci³a rodzinê i postawi³a na rozwój w³asnej kariery. Amanda bardzo to prze¿y³a. Praca i chêæ pomocy ojcu sprawi³a, ¿e dziewczyna bardzo szybko doros³a.

W pierwszym tomie uzmys³owi³a sobie, co czuje do Tomka. Próbuje ze wszystkich si³ sprawiæ, ¿eby ten krótkowzroczny nerd na ni± w koñcu spojrza³. Muszê Wam zaspojlerowaæ i powiem, ¿e jej siê to uda, ale w jaki sposób to ju¿ musicie doczytaæ. Tomek to nadal ciê¿ki przypadek, nie widzi tak du¿o rzeczy ze swojego otoczenia. Dlatego dotarcie do niego nie bêdzie takie proste.

Ami dotrze do niego, ale to nie koniec! Na horyzoncie pojawia siê Diana. Piêkna dziewczyna, której wpada w oko Tomek! Ile bêdzie s³ownych potyczek miêdzy dziewczynami! Wszyscy dooko³a bêd± widzieli co siê dzieje, oczywi¶cie oprócz Tomka! Dodatkowo uczucie tych dwojga bêdzie wystawione na ciê¿k± próbê, kiedy wyjd± na jaw tajemnie z przesz³o¶ci. W jednej chwili wszystko mo¿e posypaæ siê jak domek z kart.

Czy Amanda i Tomek bêd± w koñcu razem? Czy Diana albo tajemnice s± w stanie zniszczyæ uczucia nastolatków?
Czytaj±c mia³am ochotê udusiæ Tomka tak wiele razy, ¿e a¿ dziw, ¿e do¿y³ koñca tej historii.

Ksi±¿ka jest napisana jêzykiem troszkê odbiegaj±cym od jêzyka nastolatków. Nie oszukujmy siê, dzieciaki tak ³adnie nie rozmawiaj±. Jestem mam± nastolatków (akurat w wieku 18) i wiem, ¿e dzi¶ dzieciaki u¿ywaj± takiego s³ownictwa, ¿e uszy wiêdn±. Nie mniej jednak ksi±¿kê czyta siê z przyjemno¶ci±. Artur ma lekkie pióro i strony uciekaj± bardzo szybko. Ca³a fabu³a skupia siê na tych dzieciakach, ich uczuciach, problemach i sposobach radzenia sobie z nimi. Zakoñczenie... by³o piêkne. Czekam na ci±g dalszy.

Artur przedstawia nam bli¿ej Amandê. Jej sytuacjê rodzinn±, wyja¶nia dlaczego zosta³a modelk±. Pokazuje jej relacje z rodzicami, bo to w³a¶nie sytuacja w domu pchnê³a dziewczynê do modelingu. Autor daje nam bli¿ej poznaæ jej uczucia wzglêdem Tomka. Jak walczy³a, ¿eby ten ¶lepy nerd w koñcu j± zauwa¿y³. Oczywi¶cie musia³a nim dobrze potrz±sn±æ, ¿eby zauwa¿y³ jej uczucia.

Kiedy pojawia siê Diana, my¶la³am ¿e ze ¶miechu pêknê. Jak ona próbowa³a go na wszystkie mo¿liwe sposoby zdobyæ, a on nikogo nie widzia³ poza Amand±. Potyczki s³owne Amandy i Diany te¿ by³y ¶wietne. Niby sytuacja by³a do¶æ powa¿na, ale sposób w jaki Artur j± przedstawi³ by³ naprawdê zabawny.

W pierwszej czê¶ci dzieciaki przygotowywa³y walentynki. Tutaj maj± trudniejsze zadanie. Musz± sprawiæ rado¶æ chorej dziewczynce. Ten moment kiedy Amanda i Tomek zjawiaj± siê w szpitalu, by³ dla mnie bardzo wzruszaj±cy. To by³ bardzo piêkny fragment ksi±¿ki.

By³ jeszcze jeden moment kiedy moje serce siê rozdar³o. To w³a¶nie wtedy kiedy tajemnice z przesz³o¶ci wychodz± na jaw. Czu³am ból tych dzieciaków, tak mi by³o ich szkoda. Kolejne ³zy musia³y spa¶æ!

Jak widzicie Artur w drugiej czê¶ci ,,S³onej wanilii" dostarcza nam mnóstwo emocji. By³a z³o¶æ, rado¶æ, mi³o¶æ, rozdarte serce. Tyle emocji. My¶lê ¿e kiedy autorowi udaje siê wzbudziæ w czytelniku tak silne emocje, mo¿e uznaæ ksi±¿kê za udan±. Nie ³atwo s³owem pisanym to osi±gn±æ. Artur gratulujê sukcesu!

Koñcz±c polecam Wam ,,S³on± waniliê". To ksi±¿ki nie tylko dla nastolatków, my¶lê ¿e doro¶li te¿ mogliby wyci±gn±æ wnioski z tej historii.

Dziêkujê za mo¿liwo¶æ poznania tej historii.
Polecam

WSPÓ£PRACA

S£ONA WANILIA 2

ARTUR TOJZA

Jest to moje kolejne spotkanie z autorem. Druga czê¶æ jest napisana w takim samym poziomie jak pierwsza. Dziêki temu bardzo dobrze siê czyta³o tê historiê, która jest dedykowana szczególnie dla m³odzie¿y

Druga czê¶æ skupia siê przede wszystkim na dobrze ju¿ nam znanej bohaterce Amadzie. Uwa¿am ¿e ta czê¶æ jest trochê lepsza ni¿ pierwsza. Wiêcej zwrotów akcji i znamy ju¿ bohaterów. Mi³o¶æ czuæ w powietrzu czytaj±c te ksi±¿kê. Mi³o¶æ jest tu bardzo platoniczna a nie jak czasem bywa a¿ wulgarna. Pokazuje bardzo trudn± przysz³o¶æ dziewczyny, gdzie musia³a pracowaæ aby wspomóc ojca oraz jak nadal jest nastolatk± i musi walczyæ o ch³opaka ¿e swoj± rywalk± Dian±. Bardzo uwielbiam te niekumatosc Tomka. Ch³opak jest typowym nerdem i nie widzi nic poza tym co jest oczywiste, nawet to potrafi przeoczyæ. W tej pozycji jest wiele poruszonych w±tków, mi³o¶æ doros³ych, mi³o¶æ nastolatków, marzenia oraz ból niespe³nionej mi³o¶ci.

Ksi±¿ka jest przeznaczona szczególnie do czytelników w wieku 14-19 lat wed³ug mnie pokazuje idealnie problemy wielu normalnych nastolatków. Takich jak brak lub nadmiar popularno¶ci, zauroczenia, z³amane serce czy d±¿enie do swojego celu mimo przeszkód. Nie ma tu jeden utartej drogi jak to czêsto w takich powie¶ciach bywa. Historia jest dynamiczna i do¶æ szybko siê zmienia w czasie, dziêki czemu czytelnik siê nie nudziæ. Trzecioosobowa narracja sprawia ¿e jeste¶my jak obserwatorzy ca³ego zaj¶cia.

Pozycje polecam ka¿demu kto lubi lekkie historiê dla m³odzie¿y z elementami mi³o¶ci i przyja¼ni. Jestem ju¿ w trakcie czytania kolejnej pozycji autora co ¶wiadczy ¿e bardzo spodoba³a mi siê historia Tomka oraz Amandy.

Niezwykle pozytywna opowie¶æ o m³odych ch³opaku lubi±cymi mangi i dziewczynie, która jest modelk±.

To drugi tom historii Tomka, Ami i Ani. Ami z Tomkiem oficjalnie s± par±. I cudownie siê czyta³o o tej zazdro¶ci Amandy. To by³o takie urocze, gdy czu³a zazdro¶æ o now± kole¿ankê Tomka. A Tomek nie by³ jej ¶wiadomy. Zreszt± Daria próbowa³a go podrywaæ, a on by³ ¶lepy i g³uchy...

Najwiêkszy plus nale¿y siê za zakoñczenie. Autor tom zakoñczy³ cliffhangerem, przez który wci±¿ siê zastanawiam, o co chodzi i co bêdzie dalej...

"S³odka wanilia" to przede wszystkim ksi±¿ki, które sprawiaj±, ¿e siê u¶miecha³am od pocz±tku do koñca czytania. Bardzo pozytywnie. Idealne, gdy pojawia siê niefajny do³ek. Za ich pomoc± mo¿na sobie trochê poprawiæ nastrój, wci±gn±æ w historiê i wróciæ wspomnieniami do liceum.

Wiadomo, ¿e bohaterowie mieli problemy, które nam, doros³ym wydaj± siê b³ahe. Ale przecie¿ bêd±c w ich wieku te¿ mieli¶my podobne problemy, które wydawa³y nam siê teraz du¿e.

Podoba³o mi siê te¿ wplatanie wa¿nych tematów do ksi±¿ki. Choæby gest z pomoc± dla ma³ej dziewczynki... siostry jednego z bohaterów... to by³o piêkne.

I na plus wplatanie anime. Dziêki tym ksi±¿kom mam chêæ wróciæ do ogl±dania anime i przeczytania jaki¶ mang. Czego ju¿ dawno nie robi³am. ;)

Avatar u¿ytkownika - iwonaklimczak
iwonaklimczak
Przeczytane:2024-02-01, Ocena: 5, Przeczyta³am,
Inne ksi±¿ki autora
Zajazd pod Cnotliw± Sekutnic±
Artur Tojza 0
Ok³adka ksi±zki - Zajazd pod Cnotliw± Sekutnic±

Klara jest prawowit± nastêpczyni± krain Za¶wiatów, jednak musi spe³niæ jeden warunek - wyj¶æ za m±¿. M³oda kobieta nie ma zamiaru podporz±dkowywaæ siê...

S³ona wanilia. Tom 3
Artur Tojza0
Ok³adka ksi±zki - S³ona wanilia. Tom 3

Trzeci i zarazem ostatni tom s³odko-s³onej historii o licealistach, którzy z jednej strony mierz± siê z nastoletnimi problemami, a z drugiej – musz±...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje