Ok³adka ksi±¿ki - S³ona wanilia. Tom 2

S³ona wanilia. Tom 2

Tom 2 cyklu S³ona wanilia
Ocena: 5.33 (6 g³osów)

Losy wystêpuj±ce u jednego z g³ównych bohaterów Tomka Sosnowskiego w ksi±¿ce pt. ''S³ona wanilia'' (tom 1) nale¿±cej do Cyklu: S³ona wanilia autorstwa Pana Artura Tojzy bardzo spodoba³y mi siê i wci±gnê³y w wir poznawania ich dalszego ci±gu w tomie 2 pt. ''S³ona wanilia''.

Nie da, siê wyci±gn±æ za pierwszym razem wniosków na podstawie tego, co czytamy w tomie 1, czym kierowane s± tak naprawdê zachowania m³odych bohaterów i jak wykonuj± powierzon± im misjê, czy spe³ni± wszystkie oczekiwania nauczycielki, czy sprawuje ona nad nimi nadzór, czy wyznacza im tylko i wy³±cznie zadania, a oni anga¿uj±, siê w projekt Klub Pomocników mniej lub bardziej tego zechcia³am siê dowiedzieæ.

Szczególnie by³am zainteresowana, który z bohaterów najbardziej mnie zaskoczy, zmieni sposób my¶lenia, bêdzie delikatniejszy w wyra¿aniu codziennego s³ownictwa bardziej zrozumia³ego. Byæ mo¿e która¶ z dziewczyn oka¿e siê sympatyczniejsza, wra¿liwsza, pomocniejsza, czy jednak pomimo podejmowanych dotychczasowych prób nie najlepszej komunikacji podda siê, w którym momencie mo¿na wyczuæ, ¿e pojawi siê uczucie do Tomka i czy on bêdzie umia³ odnale¼æ siê w nowych dla niego sytuacjach bez problemu, czy pojawi± siê wszelkiego rodzaju w±tpliwo¶ci co do wyra¿enia tego, co czuje naprawdê, czy pokona cierpliwie barierê z przesz³o¶ci, która nie daje mu spokoju, czy opowie, o niej komu¶ do kogo poczuje prawdziwe zaufanie, czy pojawi siê kto¶ w koñcu, kto pomo¿e odzyskaæ spokój i pewno¶æ siebie?

Nie umknê³o mojej uwadze, czy pojawi± siê nowi bohaterowie, umiej±cy du¿o namieszaæ w dotychczasowym ¿yciu bohaterów, na którym z bohaterów skupi siê najbardziej autor, a mo¿e zechce, aby¶my sami rozszyfrowali w trakcie czytania, co mia³, na my¶li komplikuj±c nieco ¿ycie dorastaj±cych nastolatków.

Chêtnie powraca³am do czytanego wczesnej pierwszego tomu pt. ''S³ona wanilia'', abym nie zapomnia³a, jakie wcze¶niej mia³y wcze¶niej niezbyt mi³e zdarzenia bohaterów, gdy spotkali siê po raz pierwszy, co nie do koñca podoba³o siê w szkole Tomkowi, a co sprawia³o mu rado¶æ, na czym siê najbardziej skupia³.

Drugi tom czytanej przeze mnie ksi±¿ki ''S³ona wanilia'' nale¿±cej do Cyklu: S³ona wanilia przybli¿a nam losy jednej z przyjació³ek Ani i Tomka – Amandy, jaka jest ona naprawdê, co ze sob± reprezentuje?. Mam tutaj na my¶li wykonywan± pracê modelki i czy lubi j± akceptuje, a mo¿e musi pracowaæ z konieczno¶ci, aby poznaæ smaki wczesnej doros³o¶ci, co powoduje u niej rado¶æ, a czego nie lubi, za czym czêsto têskni, kogo bardziej darzy sympati± i czy jej uczucia zosta³y odwzajemnione, czy wystawione na próbê, bo nie wykluczam, ¿e tak mo¿e byæ.

Autor u¶wiadamia nam, ¿e nie zawsze nasze ¿ycie jest znakomite od najm³odszych lat, gdy¿ jeste¶my naocznymi ¶wiadkami i do¶wiadczamy od dziecka w zale¿no¶ci od tego, jakich mamy rodziców, którzy maj± od nas wszelkiego rodzaju wymagania i oczekiwania, aby¶my pod±¿ali tak± sam± drog± sukcesu, co oni ze wzglêdu na to, ¿e bêdziemy w pe³ni spe³nieni i szczê¶liwi. No có¿, tak nie jest w ka¿dym przypadku.

U Amandy Malinowskiej dzieciñstwo przepe³nione jest prac± modelki, stanowi±c± z czasem wykorzystywaniem i przekraczaniem granic, nienawi¶ci± do matki oraz do mê¿czyzn. Ma zaufanie do babci Weroniki, któr± bardzo kocha, lubi z ni± rozmawiaæ. Czuje zazdro¶æ w powietrzu i nie ukrywa tego, ¿e nie jest ona jej obca. Przychylnym okiem spogl±da na tatê pomimo tego, ¿e nie szczêdzi jej ¿artobliwych i k±¶liwych negatywnych uwag. Amanda pod os³on± trudnej, niedostêpnej z charakteru osoby jest twarda, ale czy to wystarczy, aby w pe³ni móc poczuæ siê na tyle siln± i wytrwaæ w swoich postanowieniach i marzeniach o byciu kochan± o tym warto, siê przekonaæ czytaj±c tê ksi±¿kê.

Informacje dodatkowe o S³ona wanilia. Tom 2 :

Wydawnictwo: selfpublishing
Data wydania: 2023-12-06
Doda³/a opiniê: Emilly26

wiêcej
Zobacz opinie o ksi±¿ce S³ona wanilia. Tom 2

Kup ksi±¿kê S³ona wanilia. Tom 2

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Inne ksi±¿ki autora
Piek³o kosmosu
Artur Tojza0
Ok³adka ksi±zki - Piek³o kosmosu

Koniec XXIII wieku. Na obrze¿ach Federacji Galaktycznej oraz Unii Systemów Niezale¿nych dochodzi do serii tajemniczych ataków. W krótkim czasie kolejne...

O Ma³ej Hydrze, która nauczy³a siê lataæ
Artur Tojza0
Ok³adka ksi±zki - O Ma³ej Hydrze, która nauczy³a siê lataæ

Na pewnej wyspie na Morzu Egejskim mieszka Ma³a Hydra, która wyró¿nia siê na tle pozosta³ych hydr. Jest od nich mniejsza, s³absza, ma tylko jedn± g³owê...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca
Opad