Ok³adka ksi±¿ki - S³ona wanilia

S³ona wanilia

Tom 1 cyklu S³ona wanilia
Ocena: 5 (6 g³osów)

S³odko-s³ona historia o licealistach, którzy z jednej strony mierz± siê z nastoletnimi problemami, a z drugiej – musz± przedwcze¶nie dorosn±æ, poniewa¿ najbli¿si, którzy powinni byæ dla nich opok±, zawodz±.

Tomek jest wycofanym nerdem, siedz±cym z nosem w komiksach oraz anime. Jego najwiêksz± bol±czk± jest fakt, ¿e urodzi³ siê w walentynki, których szczerze nie cierpi z wielu powodów. Pewnego razu niespodziewanie trafia do pomocy przy organizacji szkolnej imprezy walentynkowej, któr± kieruj± dwie topowe uczennice - Amanda oraz Anna. Przyjació³ki wiod± z pozoru idealne ¿ycie i s± niedo¶cignionym wzorem dla innych. Jednak nic nie jest tym, czym siê wydaje na pierwszy rzut oka.

Informacje dodatkowe o S³ona wanilia:

T³umaczenie: polskie

wiêcej

Kup ksi±¿kê S³ona wanilia

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

S³ona wanilia - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - StrazniczkaKsiaz
StrazniczkaKsiaz
Przeczytane:2024-03-17,

IG: @strazniczka_ksiazekx

Siedemnastoletni Tomek nienawidzi walentynek. 14 lutego obchodzi tak¿e swoje urodziny. Przez ma³y szkolny wybryk w ramach kary zostaje oddelegowany do Klubu Pomocników, aby pomóc w organizacji szkolnej imprezy walentynkowej. Zadziorna Amanda, która pracuje dodatkowo jako modelka, i nie¶mia³a Anna, matematyczna szkolna prymuska - jako g³ówne organizatorki nie s± z tego powodu zadowolone. Jednak z czasem zmieniaj± zdanie o Tomku i przekonuj± siê, i¿ pozory bywaj± mylne.

"Nieraz jest tak, ¿e nie dostrzegamy tego, co mamy przed nosem, poniewa¿ ¿yjemy jedynie przesz³o¶ci±. Tak by³o z Tomkiem. Nie chcia³ wyj¶æ ze swojej strefy komfortu. Z muszli, w której schowa³ siê wraz z fikcyjnymi ¶wiatami literatury i filmu, daj±cymi mu poczucie bezpieczeñstwa".

Nasz g³ówny bohater jest typowym nerdem lubi±cym mangê, anime, komiksy i horrory. Zamkniêtym w sobie szkolnym odludkiem, mocno stroni±cym od relacji miêdzyludzkich i ograniczaj±cym je do minimum. Z charakteru momentami przypomina³ mi mnie sam± z czasów szkolnych, co by³o ciekawym nostalgicznym do¶wiadczeniem. Tomek kocha zwierzêta i ma niez³y temperament. Ch³opak jest mocno zdeterminowany, aby zabezpieczyæ swoj± przysz³o¶æ, uczy siê do¶æ przeciêtnie - skupia siê g³ównie na przedmiotach, które bêd± kluczowe w dostaniu siê na wymarzone studia. Ca³ymi dniami po szkole haruje w klinice weterynaryjnej wuja, aby nabyæ do¶wiadczenie i przy okazji zbudowaæ sobie finansowe zaplecze.

Ksi±¿ka jest nie mocno przesadzon± s³odko-cukierkow± m³odzie¿ówk±, któr± naprawdê bardzo przyjemnie siê czyta. Nie trzyma w napiêciu, nie znajdziecie w niej nie wiadomo ile romansu i dramatów, ale jest lekka i do¶æ spokojna, g³ówny w±tek rozwija siê w swoim tempie, jednak nie mog³am siê oderwaæ chc±c poznaæ dalsze losy g³ównych bohaterów. ¦mieszne, sarkastyczne dialogi, z³o¶liwe dogryzki ze strony Tomka niejednokrotnie doprowadzi³y mnie do ¶miechu. Narracja trzecioosobowa pozwoli³a mi poznaæ tak¿e przemy¶lenia oraz punkt widzenia pozosta³ych bohaterów. Autor ma lekkie pióro, pisze prostym, nieskomplikowanym jêzykiem, nie ma w niej zbyt wielu wulgaryzmów etc. co wed³ug mnie otwiera drogê tak¿e dla m³odszych czytelników (imo 13+).

Z pewno¶ci± siêgnê tak¿e po pozosta³e tomy.
Serdecznie polecam!

WSPÓ£PRACA

S£ONA WANILIA

ARTUR TOJZA

Jest to moje pierwsze spotkanie z autorem. Powiem szczerze wcze¶niej ju¿ ten tytu³ wielokrotnie mi siê przewija³ ale jako¶ do gatunku m³odzie¿owego nie mia³am przekonania. Dopiero niedawno siê skusi³am i nie po¿a³owa³am. Fajnie ¿e ju¿ s± wydane dwie czê¶ci a trzecia jest w drodze.

Ksi±¿ka zaczyna siê od tego jak Tomek jeden z g³ównych bohaterów opisuje dlaczego nienawidzi walentynek. Fajnie siê to zgrywa z moim czasem, poniewa¿ czytam to w po³owie lutego. Czy mo¿e byæ co¶ gorszego ni¿ gdy wszystko kojarzy ci siê tylko z tym jednym dniem? Wszystkie rocznicê a nawet twoje urodziny. Ca³a historia rozgrywa siê w liceum wiêc to czas przej¶cia z m³odzie¿y w doros³o¶æ. Wszystko w mózgach szaleje. Tomek jest m³odym inteligentnym ch³opakiem, wie co chce robiæ w ¿yciu a jednak jest wycofanym nerdem. Przez swój niewyparzony jêzyk i intelekt, za kare trafia do klubu Pomocników gdzie dwie piêkne i popularne dziewczyny Anna i Ami s± przewodnicz±cymi. Ani jednej ani drugiej stronie nie podoba siê pomys³ aby Tomek mia³ zostaæ pomocnikiem. I tu zaczyna siê ca³a przygoda naszym bohaterów.

Ksi±¿ka jest przeznaczona szczególnie do czytelników w wieku 14-19 lat wed³ug mnie. Pokazuje idealnie problemy wielu normalnych nastolatków. Takich jak brak lub nadmiar popularno¶ci, zauroczenia, z³amane serce czy d±¿enie do swojego celu mimo przeszkód. Nie ma tu jeden utartej drogi jak to czêsto w takich powie¶ciach bywa. Historia jest dynamiczna i do¶æ szybko siê zmienia w czasie, dziêki czemu czytelnik siê nie nudziæ. Trzecioosobowa narracja sprawia ¿e jeste¶my jak obserwatorzy ca³ego zaj¶cia.

Pozycje polecam ka¿demu kto lubi lekkie historiê dla m³odzie¿y z elementami mi³o¶ci i przyja¼ni. Jestem ju¿ w trakcie czytania kolejnej pozycji autora co ¶wiadczy ¿e bardzo spodoba³a mi siê historia Tomka.

Avatar u¿ytkownika - Ewelina-czyta
Ewelina-czyta
Przeczytane:2024-02-05, Ocena: 6, Przeczyta³am, Mam,

Lubiê czasami siêgn±æ po ksi±¿kê przeznaczon± dla dorastaj±cej m³odzie¿y, gdzie g³ównymi bohaterami s± równie¿ nastolatkowie.
Autor stworzy³ bardzo ciekaw± i wci±gaj±ca opowie¶æ, przy której nie odczu³am ani grama znu¿enia. Przepad³am w niej od pierwszej strony. Ksi±¿kê czyta siê rewelacyjnie, a ci±gle mkn±ca akcja sprawia, ¿e nawet siê nie zorientujecie kiedy dotrzecie do koñca.
Autor zapewni³ emocjonalny rollercoaster ju¿ od pierwszych stron.
Napisana ³adnym jêzykiem, pozbawiona zbêdnych opisów z ciekawymi i b³yskotliwymi dialogami oraz przemy¶lan± fabu³±.
Nie bêdê opisywaæ fabu³y, bo opis autora ju¿ zdradza g³ówn± o¶, wiêc nie odbiorê Wam przyjemno¶ci z odkrywania pobocznych w±tków, ale dajê gwarancjê, ¿e mo¿ecie siê naprawdê dobrze bawiæ przy tej lekturze. Ksi±¿ka podzielona na krótkie rozdzia³y jest spójna i klarowna, w±tki s± logiczne i ³±cz± w bardzo fajn± ca³o¶æ.
Bohaterowie s± dopracowani, ka¿dy z nich obdarzony ca³± paleta barw, emocji i uczuæ wiele wnosi do tej historii, nikt nie jest tu zbêdny, a ka¿dy z nich indywidualnie tworzy barwne t³o dla pozosta³ych.

"S³ona wanilia" to ksi±¿ka dla m³odzie¿y i o m³odzie¿y, ale my¶lê, ¿e ¶mia³o i bez najmniejszych oporów mo¿e po ni± siêgn±æ ka¿dy. Po pierwsze sami przeniesiemy siê wspomnieniami w swoje m³odzieñcze lata, a z drugiej strony zerkniemy na to, z jakimi k³opotami mierz± siê dzisiejsi nastolatkowie. Autor bardzo obrazowo pisze o ich marzeniach, pragnieniach i rozterkach. Zerkniemy na relacje rodzinne i przyjacielskie, rodz±ce siê uczucia i to jak nastolatek radzi sobie z ich intensywno¶ci±. Nie ma tu zbêdnego koloryzowania ani idealizowania i przesadnego romantyzowania mi³o¶ci, czy przyja¼ni. Pokazane zosta³o tutaj prawdziwe i realne ¿ycie przeciêtnego nastolatka- bez zbêdnego lukru, z wszystkimi jego blaskami i cieniami, s³odycz± i gorycz±...
Wed³ug mnie ju¿ w pierwszym tomie poprzeczka zosta³a wysoko zawieszona, a ca³a historia podana zosta³a w bardzo przyjemnej kompozycji. Ciekawa jestem, co bêdzie dalej i jak potocz± siê losy poszczególnych postaci...

Czy polecam?
Zdecydowanie tak. Bardzo fajna ksi±¿ka dla ka¿dego m³odszego i tego trochê starszego nastolatka ;) Ciekawa lektura na deszczowe popo³udnie. Z ciekawo¶ci± czekam na kolejny tom, bo naprawdê sporo siê tu dzieje, emocje szalej± na równi z dojrzewaj±cymi hormonami, pierwszymi zauroczeniami i zwyk³ymi nastoletnimi k³opotami...

Avatar u¿ytkownika - Mirela
Mirela
Przeczytane:2023-12-08, Ocena: 6, Przeczyta³am,

RECENZJA

„S£ONA WANILIA”    (tom 1)

AUTOR: Artur Tojza

„Matka czêsto wspomina³a mi, ¿e prawdziwe ¿ycie ma smak s³onej wanilii. Chcemy, aby wszystko przysz³o ³atwo, bezproblemowo oraz wygodnie, bo przecie¿ tak pokazuj± to reklamy. Ka¿dy mo¿e wszystko, ka¿dy mo¿e byæ ka¿dym i nie ma barier. Tymczasem one istniej±, a my uczymy siê je pokonywaæ. Jedne przekraczamy ³atwiej, inne okazuj± siê wiêkszym wyzwaniem”.

„S³ona Wanilia” to pierwszy tom z cyklu S³ona Wanilia.
Ksi±¿ka, która wci±ga ju¿ od pierwszych stron i jestem zaskoczona tak ¶wietn±, przenikliw±, histori±, przy której ¶wietnie siê bawi³am. Ksi±¿ka zawiera sporo trudnych tematów, zwi±zanych z dorastaniem, samoakceptacj±, ideami, mi³o¶ci±, radzeniem sobie z przeciwno¶ciami losu, odkrywaniu i pokonywaniu w³asnych barier, strach przed blisko¶ci±, uczuciami, strach  przed przesz³o¶ci± i innym cz³owiekiem.
Autor przede wszystkim pokazuje, relacje pomiêdzy bohaterami i zawierane przyja¼nie. Autor pokazuje, jak bohaterzy wychodz± ze swojej strefy komfortu.
Przepe³niona emocjami, uczuciami, ironi±, sarkazmem,  du¿± dawk± humoru, ciêtym jêzykiem i ¶wietnymi dialogami.
Ksi±¿ka, mimo ¿e skierowana jest do m³odych ludzi, ja  jako doros³y czytelnik idealnie odnalaz³am siê w tej historii.
Przypomnia³am sobie o mojej ulubionej bajce z m³odych lat Czarodziejce z ksiê¿yca, któr± autor ciekawie w³a¶nie wplót³ do tej opowie¶ci.
Ja namiêtnie ogl±da³am i zbiera³am  komiksy z Czarodziejk± z ksiê¿yca.

Autor ma niesamowicie lekki styl, który wci±ga, a ksi±¿ka czyta siê zaskakuj±co szybko.

„Nie wiedzia³, jak bole¶nie zaowocuje ono w przysz³o¶ci. Jednak ka¿de uczucie, nawet je¶li z pocz±tku s³odkie, musi mieæ w sobie odrobinê soli. A im szybciej to nast±pi, tym lepiej dla obu stron”.

Bohaterowie genialnie wykreowani, ciekawi, nieszablonowi, ró¿norodni, niezwykle realni i bardzo dojrzali, jak na swój wiek. Ka¿dy z nich ma swoje marzenia pasje i d±¿y do wybranego przez siebie celu, ale równie¿ skrywaj± trudne chwile i prze¿ycia, które ich ukszta³towa³y.
Bardzo ich polubi³am zreszt±, ich nie da siê nie pokochaæ.
Tomek wywar³ na mnie du¿e wra¿enie, naprawdê wyj±tkowy ch³opak, który ma mnóstwo talentów.

Wiecie, mo¿e przesadnie s³odzê, ale mnie naprawdê urzek³a i podoba³a siê ta historia i czekam na kolejn± czê¶æ.

„– Nic, co ma faktyczn± warto¶æ, nie przychodzi ³atwo. Zw³aszcza w przypadku takich osób jak my.
– Czasem mam wra¿enie, ¿e ³atwiej byæ przeciêtnym. Nie wyró¿niaæ siê z t³umu i po prostu robiæ swoje”.

Tomek jest nerdem, outsiderem, trzymaj±cy siê na uboczu, zamkniêty w swoim ¶wiecie komiksów i anime, które daj± mu poczucie bezpieczeñstwa.
Nienawidzi walentynek, i mam ku temu bardzo, ale to bardzo powa¿n± seriê powodów. Jednym z nich jest to, ¿e w³a¶nie urodzi³ siê tego dnia.
Na testach psychologicznych  za bardzo siê na nich wydurni³ i za karê musi bardziej siê socjalizowaæ z rówie¶nikami i  trafia do pomocy przy organizacji szkolnej imprezy walentynkowej, któr± kieruj± dwie dziewczyny Amanda i Anna. I od tej pory wszystko siê zmienia w ¿yciu ch³opaka.

-Czy Tomek odnajdzie siê w¶ród dziewczyn?
-Która z dziewczyn zajdzie mu za skórê?
-Czy Tomek wyjdzie ze swojej strefy komfortu?
-Czy Amanda i Anna s± poza zasiêgiem Tomka?

Polecam ❤️❤️.

Artur, to autor mo¿na powiedzieæ wielowymiarowy. Jeszcze nie pozna³am go we wszystkich gatunkach w jakich pisze, ale po tej jednej ksi±¿ce, uwa¿am ¿e warto siê nad nim pochyliæ. Decyduj±c siê na przeczytanie ,,S³onej wanilii" tak naprawdê nie wiedzia³am czego mam siê spodziewaæ. Tytu³ totalnie nic nie mówi, bardziej sk³ania³am siê ku wra¿eniu, ¿e to bêdzie cukierkowa historia. Oczywi¶cie nic z tych rzeczy. To ¶wietna historia o m³odzie¿y, która wkracza w doros³e ¿ycie, rodz±cych siê uczuciach i rozterkach m³odego serca.

Tomek to m³ody ch³opak, który nie znosi walentynek. Dlaczego? Urodzi³ siê w tym dniu, a rodzina skutecznie go zniechêci³a do ¶wiêtowania w tym dniu czegokolwiek. Ch³opak jest samotnikiem, który zosta³ wmanewrowany w pomoc przy organizowaniu w³a¶nie tych nieszczêsnych walentynek. Przy tym projekcie pracuj± ju¿ dwie dziewczyny, które uchodz± za naj³adniejsze w szkole.

Tomek poznaje Amandê i Annê i ju¿ nic nie bêdzie takie samo dla ¿adnego z nich. Ch³opak sprawia, ¿e Amanda jest dla niego z³o¶liwa, k³óc± siê i dogryzaj± sobie na ka¿dym kroku. ,,Kto siê czubi, ten siê lubi". Amanda czuje, ¿e Tomek nie jest jej obojêtny. Tyle ¿e ch³opak nie przyjmuje tego do wiadomo¶ci, zachowuj±c siê przy tym jak prawdziwy gbur.

Czy Tomek przejrzy na oczy i odszyfruje intencje kole¿anki?

To by³a naprawdê ¶wietna ksi±¿ka. Ca³a fabu³a opiera siê na uczuciach m³odego pokolenia, ich niewinno¶ci, rodz±cych siê uczuæ, poznawania samych siebie. Zakoñczenie jest zaproszeniem do drugiego tomu, bo tak siê skoñczy³o, ¿e mam ochotê Artura udusiæ! Dobrze ¿e nied³ugo bêdzie drugi tom.

Artur w swojej ksi±¿ce porusza istotne problemy licealistów , takie jak dorastanie, radzenie sobie ze swoimi uczuciami i samym sob±. Nasi bohaterowie maj± ró¿ne problemy, ale mimo to nauczyli siê radziæ sobie z nimi najlepiej jak potrafi±. To wszystko jest przedstawione ze spor± dawk± humoru. Naj¶mieszniejsze s± k³ótnie Amandy i Tomka. Oni rozwalali system :D

Koñcz±c polecam Wam t± ksi±¿kê, przy której momentami u¶mia³am siê do ³ez. Ale by³y takie fragmenty, ¿e mia³am ochotê Tomka trzasn±æ w g³owê. Jego zachowanie mia³o wiele do ¿yczenia, jednak nie poznali¶my tak naprawdê ca³ej prawdy o nim. Mam nadziejê, ¿e w kolejnych tomach Artur wyja¶ni nam co takiego zdarzy³o siê w ¿yciu tego m³odego cz³owieka, ¿e tak bardzo broni siê przed swoimi uczuciami.

Polecam

Tomek uczeñ drugiej klasy liceum, nie ma w ¿yciu ³atwo przez swoj± "nieszczêsn±" datê urodzenia. Przez swój wybryk u psychologa wychowawczyni przydziela go do Klubu pomocników, aby pomóc Amandzie i Annie przy organizacji imprezy walentynkowej. Trzy ró¿ne charaktery, trzy ró¿ne spojrzenia na ¶wiat i ¿ycie. Pierwsze nieodwzajemnione mi³o¶ci, ciê¿kie decyzje do podjêcia przez tych jeszcze m³odych a ju¿ prawie doros³ych ludzi. Wci±gnê³am siê w tê historiê niesamowicie, i czasami bardzo ¿al mi by³o Tomka, gdy¿ postawi³ sobie cele w ¿yciu, ale pomijaj±c w tym bardzo wa¿n± kwestiê czyli mi³o¶æ. Ale to wszystko sk±d¶ siê wziê³o.... Fajnie by³o znów wróciæ na korytarz szkolny, miêdzy tych nastolatków ich wzloty i upadki, ich przekomarzania. Ksi±¿ka po któr± warto siêgn±æ, a ja z chêci± siêgnê po kontynuacjê, gdy¿ ciekawa jestem jak dalej potocz± siê losy bohaterów.

"S³ona wanilia" jest ksi±¿k±, któr± zaliczam do tzw. gatunku "mi³ych" lektur. Przy takich powie¶ciach czytelnikowi jest po prostu mi³o. I nic wiêcej nie potrzebuje do szczê¶cia.

Tutaj tak siê czu³am. Mi³o, przyjemnie. Jakbym znalaz³a siê w¶ród swoich. Polubi³am Tomka, Amandê, Aniê, Marcina i Wojtka. Zuziê zreszt± te¿. U¶miecha³am siê podczas lektury. W sumie od pierwszej do ostatniej strony. Czu³am siê cudownie podczas czytania i chcia³am wiêcej, wiêc praktycznie od razu po tej lekturze wziê³am siê za tom drugi.

"S³ona wanilia" to historia Tomka, który trafi³ do Klubu Pomocników. Tam poznaje Ami -- modelkê i Aniê -- prymuskê. We trójkê zaczynaj± odkrywaæ swoje emocje, siebie nawzajem i siê zmieniaæ, otwieraæ na otoczenie.

Opowie¶æ jest o licealistach, wiêc przede wszystkim o ¿yciu licealistów jest tu mowa. Ale nie brakuje te¿ trudniejszych tematów jak problemy rodzinne, z relacjami, braku zrozumienia ze strony doros³ych, pogodzenie nauki z prac±, czy dzia³ania charytatywne.

Ksi±¿kê siê szybko czyta. Mo¿na wrêcz j± poch³on±æ. Za¶ z Tomkiem, Amand± i Ani± mo¿na siê z¿yæ.

To jedna z przyjemniejszych lektur, które mog³am w tym roku przeczytaæ.

Polecam.

IG: zajaczekczyta

Opinia powsta³a w ramach wspó³pracy z autorem.

Avatar u¿ytkownika - iwonaklimczak
iwonaklimczak
Przeczytane:2024-01-01, Ocena: 5, Przeczyta³am,
Inne ksi±¿ki autora
S³ona wanilia. Tom 3
Artur Tojza0
Ok³adka ksi±zki - S³ona wanilia. Tom 3

Trzeci i zarazem ostatni tom s³odko-s³onej historii o licealistach, którzy z jednej strony mierz± siê z nastoletnimi problemami, a z drugiej – musz±...

O Ma³ej Hydrze, która nauczy³a siê lataæ
Artur Tojza0
Ok³adka ksi±zki - O Ma³ej Hydrze, która nauczy³a siê lataæ

Na pewnej wyspie na Morzu Egejskim mieszka Ma³a Hydra, która wyró¿nia siê na tle pozosta³ych hydr. Jest od nich mniejsza, s³absza, ma tylko jedn± g³owê...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje