Ok³adka ksi±¿ki - S³ona wanilia

S³ona wanilia

Tom 1 cyklu S³ona wanilia
Ocena: 5 (7 g³osów)

Tematyka problematyczna wystêpuj±ca obecnie u nastolatków nie jest mi obca. Mogliby jej unikn±æ, a jednak musz± pokonaæ j± w samotno¶ci najczê¶ciej bez obecno¶ci osób trzecich. Obawiaj± siê opowiadaæ bliskim o tym, co ich naprawdê boli ze wzglêdu na nietolerowanie wad i zalet, zainteresowañ oraz tego, jakie podzielaj± zdanie w kwestii, co sprawia rado¶æ, a co smutek przebywaj±c na co dzieñ z rówie¶nikami. Twórczo¶æ Pana Artura Tojzy postanowi³am poznaæ bli¿ej ze wzglêdu na literaturê, w której zmierza siê on ze ¶wiatem nastolatków, którzy pokonuj± w³asne s³abo¶ci w mniejszym lub wiêkszym stopniu.

W czytanej przeze mnie ksi±¿ce pt. ''S³ona wanilia'' (tom 1) nale¿±cej do Cyklu: S³ona wanilia uwa¿am, ¿e odnajdê wiele odpowiedzi na zadane pytania, które non stop czêsto nurtuj±, mnie czego tak naprawdê chce dostrzec na pierwszy rzut oka, jakich tematów mogê unikn±æ w przeprowadzanych rozmowach z nastolatkami, a które bêd± rzuca³y ja¶niejsze ¶wiat³o b±d¼ bardziej negatywne strony medalu na dotychczasowe ich ¿ycie mog±ce siê zmieniaæ lub nie. To zale¿y wy³±cznie od nich samych, ale równie¿ od sposobu, w jaki chc± podj±æ próbê zmiany, aby przekonaæ siê o tym, ¿e pomimo niechêci do tego, co jest, mniej widzialne na ogó³ istnieje cieñ nadziei, ¿e tytu³owa s³ona wanilia bêdzie powoli ods³aniaæ nowe smaki ¿ycia.

Czy bêdzie to mo¿liwe, aby nastolatkowie za pierwszym razem spotkali na drodze ku pod±¿aniu do pe³ni ¶wiadomej doros³o¶ci, która nie jest tak naprawdê ³atwa do przej¶cia, bo gromadzi ona wiele trudnych do wej¶cia pod sam± górê kroków, z czasem nie wiedz±c, ¿e nie mo¿na z nimi przej¶æ samemu, kogo¶, kto wyci±gnie do nich pomocn± d³oñ, kto zrozumie tego, kto najbardziej potrzebuje wsparcia, z jakich powodów najbli¿sza rodzina i czy mo¿na, j± tak nazwaæ zachodzi, gdy widzi, ¿e czas dorastania nie jest uproszczony, lecz skomplikowany nie udziela wsparcia, które jest konieczne? Czy pojawi siê w¶ród nastolatków rywalizacja, mi³o¶æ, pasja, od której bardzo czêsto jest siê od niej oderwaæ, poczucie humoru bêd±ce najczê¶ciej mocnym atutem bohaterem, a byæ mo¿e pojawi siê co¶ szczególnego, co przyci±gnie moj± uwagê i pozwoli, wyci±gn±æ wnioski na przysz³o¶æ przebywaj±c w gronie z m³odymi lud¼mi, którzy musz± wcze¶niej dorosn±æ?

Jednym z g³ównych bohaterów ksi±¿ki pt. ''S³ona wanilia'' (tom 1) jest siedemnastoletni Tomasz Sosnowski bêd±cy mi³o¶nikiem literatury nale¿±cej do gatunku komiks, anime. Pasja do czytania sprawia, ¿e pomimo bycia normalnym nastolatkiem, wykazuje siê on niewiedz± na temat ¿ycia codziennego, jest wycofany przez ni± ze ¶rodowiska spo³ecznego, gdy¿ po czê¶ci jest on mocno uzale¿niony i wywo³uje to lekkie zamieszanie, a byæ mo¿e istnieje co¶ innego, co wywo³uje u niego niechêæ do akceptacji samego siebie. Lubi pracê u wujka wykonywaæ pracy dorywczej w przychodni weterynaryjnej. Pojawia siê u niego, co¶, czego nie lubi, nie chce rozmawiaæ o tym dniu, gdy¿ nie sprawia mu on rado¶ci, ale czy tak bêdzie, do samego koñca tego postanowi³am, siê dowiedzieæ poznaj±c krok po kroku jego losy.

Anna, Amanda s± przyjació³kami aktywnie pomagaj±cymi w tworzeniu i uczestniczeniu w Klubie Pomocników, do których zacznie nale¿eæ nied³ugo Tomasz Sosnowski, czy jego obecno¶æ zacznie bardziej im przeszkadzaæ, czy u³atwiaæ we wspólnym przebywaniu. Który bohater jest najsympatyczniejszy, a który najmniej da siê polubiæ, co musi siê staæ, aby przekonaæ siê o tym, ¿e zwyciê¿y mi³o¶æ, czy jednak racja znienacka od przyjaciela?

Na podstawie zamieszczonych w tej ksi±¿ce tekstów dialogowych mo¿na z ³atwo¶ci± dokonaæ wstêpnej oceny, jacy s± w zachowaniu, z charakteru g³ówni bohaterowie i drugoplanowi. Czy to wystarczy w pe³ni, aby wczuæ siê wraz na czele z nimi powoli w sytuacjê, w której siê znajduj± na obecn± chwilê, czym siê kieruj±, podejmuj±c, decyzje sprawiaj±ce im wiele trudno¶ci o tym warto, siê przekonaæ czytaj±c tê ksi±¿kê?

Informacje dodatkowe o S³ona wanilia:

Wydawnictwo: selfpublishing
Data wydania: 2023-09-25
Tytu³ orygina³u: S³ona wanilia
Jêzyk orygina³u: polski
T³umaczenie: polskie
Doda³/a opiniê: Emilly26

wiêcej
Zobacz opinie o ksi±¿ce S³ona wanilia

Kup ksi±¿kê S³ona wanilia

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Inne ksi±¿ki autora
O Mantykorze, która szuka³a domu
Artur Tojza0
Ok³adka ksi±zki - O Mantykorze, która szuka³a domu

Na pustyni Dasht-e Kavir ¿yje jedyne w swoim rodzaju magiczne stworzenie zwane Mantykor±. Przez stulecia powsta³o o niej wiele najró¿niejszych legend i...

Farreter
Artur Tojza0
Ok³adka ksi±zki - Farreter

Z pocz±tkiem lata w Trójmie¶cie dochodzi do fali makabrycznych zbrodni. Morderca, wykorzystuj±c nawi±zania do filmów oraz jêzyka jidysz, zabija kolejne...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora