Okładka książki - Strażnicy Szeptu. Echo lasu

Strażnicy Szeptu. Echo lasu

Maja najbardziej na świecie kocha mamę, dziadka, las i każdą rzecz, która dotyczy dawnych wierzeń Słowian. Pewnego dnia świat dziewczynki zmienia się nie do poznania - mama trafia do szpitala, a ona sama zaczyna słyszeć... szept drzew.

Las, zagrożony sączącym się zewsząd złem, wzywa ją na pomoc. Jakie moce kryje w sobie Maja, że właśnie do niej przyroda zwraca się z prośbą o ratunek? Czy dziewczynka znajdzie dość siły i odwagi, by poradzić sobie z tym zadaniem i uratować wszystko to, na czym najbardziej jej zależy?

Informacje dodatkowe o Strażnicy Szeptu. Echo lasu:

Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2025-10-29

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 9 lat

Kup książkę Strażnicy Szeptu. Echo lasu

Strażnicy Szeptu. Echo lasu - opinie o książce

Mitologia słowiańska w książce dla nastolatków? Przecież to jest coś wspaniałego.Jeśli szukacie takiej pozycji dla Waszych dzieciaków to pozycja ,,Echo lasu" z serii Strażnicy szeptu Marcina Malca nie zawiedzie Was. Autor kupił mnie tym, bo ja kocham bóstwa słowiańskie w książkach. Jednak nie tylko to mnie urzekło.

Jest tutaj dziewczynka imieniem Maja, która słyszy szepty drzew, a one szepczą do niej nie bez powodu. Proszą ją o pomoc, lecz czy ona będzie miała dość siły, by zmierzyć się ze złem, które ogarnęło las? Przecież jest tylko dziewczynką i to taką, która sama potrzebuje wsparcia, gdy jej mama trafia do szpitala. Jednak jak się okazuje, wszystko jest w pewien sposób powiązane. Skrywane tajemnice wychodzą na jaw, dziewczyna odkrywa w sobie moce, o których do tej pory nie miała pojęcia. To wszystko tworzy ciekawą historię, w której autor przemyca wiedzę i wartości.

Pozycja ta jest doskonała. Mimo iż nastolatką to ja już dawno nie jestem, to spędziłam świetny czas z tą książką. Wiem jednak, że nastolatkowie potrafią być wymagający, dlatego też podkreślę, że to jest bardziej dla tych młodszych. Oni poczują ten wyjątkowy i magiczny klimat. Utożsamią się z główną bohaterką. Przed rozdziałami (nie wszystkimi) wymienione są słowiańskie bóstwa z krótką notatką. Moim zdaniem to też świetny zabieg. Autor ma przyjemne i plastyczne pióro. Jego wyobraźnia połączona z wiedzą na pewno zachęci młodego czytelnika.To jest tom pierwszy, mam nadzieję, że będą kolejne, bo nie mogę się już ich doczekać.

Maja oprócz swojej rodziny uwielbia las i słowiańskie wierzenia. Kiedy jej mama trafia do szpitala dziewczynka zaczyna słyszeć szept lasu, który wzywa ją do pomocy. Czy Maja ma jakieś moce by uratować przyrodę? Co w ogóle zagraża leśnej roślinności?

,,Echo lasu" to pierwszy tom Strażników szeptu. Książka na pewno będzie wspaniałym prezentem dla tych, którzy lubią słowiańskie klimaty. Nie zabraknie tutaj bowiem mitologii słowiańskiej, magii i tajemnic.

Książka potrafi wciągnąć od pierwszej strony. Dostarcza wielu emocji. Od żalu, że mama Majki trafia do szpitala, po uczucie niepokoju i napięcia związanego z przygodami dziewczynki w lesie. Dzięki tej książce dowiemy się jak bardzo kiedyś człowiek związany był z przyrodą.

Maja to bohaterka z którą młodzi czytelnicy będą chcieli utożsamiać się. Jest odważna i zrobi wszystko by ocalić przyrodę. Akcja tej książki jest dość dynamiczna. Książka posada ciekawy zbudowany świat, pełen tajemnic. Jej klimat jest baśniowy i na pewno spodoba się dzieciom jak również nieco starszym czytelnikom.

Jaszczurka Drago. Śladami rodzinnych sekretów
Marcin Malec0
Okładka ksiązki - Jaszczurka Drago. Śladami rodzinnych sekretów

Pragnienie poznania rodzinnej historii zaprowadzi Drago do tajemniczego podwodnego świata... Od czasu powrotu z ferii u dziadka Szafirowego Kła, Drago...

Edzio Płoza i Śnieżne Binokle
Marcin Malec0
Okładka ksiązki - Edzio Płoza i Śnieżne Binokle

Edzio Płoza jest synem znanego w całym mieście producenta zabawek - Nikolasa Płozy. Chłopiec, odkąd pamięta, zawsze miał ,,głowę w chmurach". Wszystko...