艢wiadectwo Judasza

Ocena: 3.75 (4 g艂os贸w)

Znakomity, przygodowy thriller historyczny autora bestseller贸w, Rainera M. Schr枚dera.

Nad Pembroke Manor zapad艂a ju偶 g艂臋boka noc, gdy jaka艣 posta膰 przekrad艂a si臋 schodami dla s艂u偶by na parter. Bezszelestnie jak cie艅 przemkn臋艂a przez ciemne korytarze i wkr贸tce potem ostro偶nie otworzy艂a drzwi do biblioteki. Ciemno艣膰 by艂a jej sprzymierze艅cem. W艣lizgn臋艂a si臋 do kr贸lestwa ksi膮偶ek z dziesi膮tkami tysi臋cy tom贸w i pod膮偶y艂a do sekretnego gabinetu.

Przez jedno ze zwie艅czonych p贸艂艂ukiem, podzielonych szprosami okien, kt贸re wychodzi艂o na ogromny taras i ogrody na ty艂ach posiad艂o艣ci, wpada艂o blade 艣wiat艂o ksi臋偶yca. Jego promienie o艣wietla艂y antyczne biurko oraz stoj膮ce na nim najnowsze osi膮gni臋cie techniki, zwane telefonem.

Nocny go艣膰 podni贸s艂 s艂uchawk臋, przy艂o偶y艂 j膮 do ucha, kilkakrotnie nacisn膮艂 wide艂ki i czeka艂. Gdy po艂膮czenie zosta艂o zrealizowane, tajemnicza posta膰 w gabinecie zastyg艂a na moment w bezruchu. Potem wyszepta艂a do s艂uchawki pierwsz膮 cz臋艣膰 has艂a: - Similitudo... - ...Dei - natychmiast pad艂o w odpowiedzi.

Dopiero wtedy nocny go艣膰 zacz膮艂 m贸wi膰.

***

Stary notatnik a偶 do ostatniej strony wype艂niony jest dziwnymi znakami i tajemniczymi wskaz贸wkami. Dzie艂o szale艅ca czy klucz do jednej z najlepiej strze偶onych tajemnic starego 艣wiata?

Trzech m臋偶czyzn i m艂oda kobieta stawiaj膮 czo艂o wyzwaniu i podejmuj膮 si臋 rozwi膮za膰 zagadk臋. Cho膰 wiatr stale wieje im w oczy, szybko zdaj膮 sobie spraw臋, 偶e odwrotu ju偶 nie ma. U kresu pe艂nej niebezpiecze艅stw podr贸偶y wok贸艂 po艂owy kuli ziemskiej czeka na nich bowiem znalezisko, kt贸re mo偶e zwiastowa膰 koniec chrze艣cija艅stwa - Ewangelia Judasza.

A mo偶e spotka ich zdrada, kt贸ra oznacza 艣mier膰?

***

Rainer M. Schr枚der (rocznik 1951) to niezwykle interesuj膮ca posta膰 i jeden z najbardziej znanych niemieckich autor贸w powie艣ci historycznych i przygodowych dla czytelnik贸w w ka偶dym wieku.

Po uko艅czeniu kilku kierunk贸w studi贸w wykonywa艂 wiele r贸偶nych zawod贸w. W 1977 roku po艣wi臋ci艂 si臋 wy艂膮cznie pisarstwu, mieszkaj膮c najpierw w Niemczech, nast臋pnie w Ameryce. D艂ugie podr贸偶e zaprowadzi艂y go do niemal wszystkich zak膮tk贸w 艣wiata. Przemierzy艂 m.in. Amazoni臋, pracowa艂 w kopalni z艂ota w g贸rach Sierra Nevada, by艂 p艂etwonurkiem i dotar艂 do zatopionego galeonu hiszpa艅skiego mi臋dzy Kub膮 a Key West, przez 9 miesi臋cy w臋drowa艂 po Australii, podczas zimowych sztorm贸w przep艂yn膮艂 na polskim frachtowcu P贸艂nocny Atlantyk, podr贸偶owa艂 po pustyniach i stepach Afryki...

Dzi臋ki porywaj膮cym i trzymaj膮cym w napi臋ciu powie艣ciom przygodowym sta艂 si臋 jednym z najpopularniejszych niemieckoj臋zycznych autor贸w ksi膮偶ek. Za swoj膮 tw贸rczo艣膰 by艂 wielokrotnie nagradzany - zdoby艂 m.in. Buxtehuder Bulle, presti偶ow膮 nagrod臋 za najlepsz膮 powie艣膰 dla m艂odzie偶y w j臋zyku niemieckim.

T艂o jego ksi膮偶ek jest zawsze doskonale rozpoznane - pisze o miejscach, kt贸re bada艂, w艂膮czaj膮c w to staranne studia 藕r贸de艂 historycznych. Pracuj膮c nad "艢wiadectwem Judasza" na kilka miesi臋cy zamieszka艂 w Klasztorze Braci Cysters贸w w Himmerod w Nadrenii.

Obecnie mieszka w stanie Georgia w USA i nadal po艣wi臋ca si臋 swojej pasji podr贸偶owania.

Informacje dodatkowe o 艢wiadectwo Judasza:

Wydawnictwo: Telbit
Data wydania: 2010-10-20
Kategoria: Krymina艂, sensacja, thriller
ISBN: 978-83-62252-16-9

wi臋cej

Kup ksi膮偶k臋 艢wiadectwo Judasza

Cytaty z ksi膮偶ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytat贸w z tej ksi膮偶ki.

Zobacz tak偶e

艢wiadectwo Judasza - opinie o ksi膮偶ce

Avatar u偶ytkownika - IlonaAnoli
IlonaAnoli
Przeczytane:2016-01-21, Ocena: 1, Przeczyta艂am,
W艂a艣nie sko艅czy艂am czyta膰. Si臋gn臋艂am po ksi膮偶k臋 ,,艢wiadectwo Judasza", poniewa偶 my艣la艂am, 偶e b臋dzie to co艣 podobnie napisane do ,,Kodu Leonarda da Vinci" i si臋 bardzo rozczarowa艂am, a szczeg贸lnie wtedy, gdy dosz艂am do momentu, gdzie g艂贸wni bohaterowie przybyli do zamku wampira. I w tym momencie mia艂am ju偶 j膮 od艂o偶y膰, ale stwierdzi艂am, 偶e przeczytam do ko艅ca i koniec r贸wnie偶 by艂 dla mnie rozczarowuj膮cy. Tytu艂 bardzo mnie zaciekawi艂, ale tre艣膰 w og贸le. Tre艣膰: Do posiad艂o艣ci lorda Pembroke'a zosta艂y zaproszone cztery osoby, kt贸re wcze艣niej w og贸le si臋 nie zna艂y. Otrzymali misj臋, jak膮 by艂o odnalezienie Ewangelii Judasza. Ewangeli臋 t臋 odnalaz艂 ju偶 brat lorda, ale j膮 ukry艂, a potem pope艂ni艂 samob贸jstwo. Zostawi艂 im notes z zaszyfrowanymi tekstami i rysunkami. I wyruszyli w podr贸偶 艣ladami Ewangelii Judasza, spotka艂o ich wiele przyg贸d, ale szkoda, 偶e znalaz艂a si臋 tu r贸wnie偶 fantastyka w postaci wampir贸w, bo niekt贸re przygody naprawd臋 by艂y ciekawe.
Avatar u偶ytkownika - merikotka
merikotka
Przeczytane:2018-09-09, Ocena: 4, Przeczyta艂am, Mam, wyzwanie 70 ksi膮偶ek 2018,

Ksi膮偶ka mnie troch臋 rozczarowa艂a, liczy艂am na co艣 wi臋cej. Autor przedobrzy艂 wpl膮tuj膮c bli藕niaka Draculi do akcji, a ko艅c贸wka wygl膮da tak, jakby mu ca艂kowicie brak艂o pomys艂u na zako艅czenie. Gdyby nie te mankamenty, ksi膮偶ka mog艂a by膰 super.

Avatar u偶ytkownika - Slavek
Slavek