"Ledwie byli¶my w stanie przecisn±æ rêkê przez pl±taninê drutu kolczastego, ale u¶cisnêli¶my sobie d³onie, a nawet trochê porozmawia³em z jakim¶ Niemcem. Zapyta³ mnie, czy kojarzê Essex Road w Londynie, na co odpowiedzia³em: „Tak, mój wuj ma tam warsztat szewski”. A on mówi: „To zabawne, bo po drugiej stronie ulicy jest fryzjer i ja tam kiedy¶ pracowa³em”. To naprawdê ironia losu, ¿e kiedy¶ na pewno ten Niemiec goli³ mojego wuja, a teraz w ka¿dej chwili ja mogê zastrzeliæ jego, a on mo¿e zastrzeliæ mnie."
Szeregowy Frank Sumpter, Londyñska Brygada Strzelców
W 1972 roku grupa naukowców oraz archiwistów Imperial War Museum podjê³a siê trudnego zadania prze¶ledzenia losów zwyk³ych mê¿czyzn i kobiet, którzy ¿yli podczas jednego z najciê¿szych okresów historii wspó³czesnej: pierwszej wojny ¶wiatowej. Przeprowadzono wywiady z weteranami z Wielkiej Brytanii, Niemiec, Stanów Zjednoczonych Ameryki, Australii i Kanady, pytaj±c o ich codzienne do¶wiadczenia na froncie i poza nim.
Stworzone przez badaczy archiwum d¼wiêkowe nale¿y do najwa¿niejszych tego typu dokumentów. Trzydzie¶ci lat po jego powstaniu Max Arthur na podstawie nagrañ napisa³ tê oto ksi±¿kê – niezwyk³y obraz pierwszej wojny ¶wiatowej widziany oczami tych, którzy j± prze¿yli. Znane wszystkim nazwy pól bitewnych – m.in. przyczó³ek Ypres, brzegi Sommy, Passchendaele – pojawiaj± siê tu w relacjach ludzi, którzy widzieli je na w³asne oczy, walczyli o nie i nie zapomn± ich do koñca ¿ycia. Wspomnienia spisane na kartach tej ksi±¿ki o¿ywaj± i pora¿aj± bezpo¶rednio¶ci± przekazu.
Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2013-04-17
Kategoria: Historyczne
"Wracali z pierwszej linii, potykaj±c siê i przewracaj±c. Nigdy wcze¶niej nie widzia³em ludzi tak przera¿onych. Kurczowo trzymali siê za gard³a, oczy wychodzi³y...
Chcê przeczytaæ,