Okładka książki - Świat Akwilonu. Elfy. Tom 18. Alyana

Świat Akwilonu. Elfy. Tom 18. Alyana

Zakończyła się krwawa wojna z ghulami, więc Białe Elfy wróciły na swój archipelag, jednak zwycięstwo nie oznacza końca magicznych kłopotów. Przywódców tego plemienia elfów niepokoi Alyana, córka czarodziejki-wojowniczki Tenashepy. Dziewczynka okazuje się niezwykłą istotą o wielkich mocach, dlatego znajdują się tacy, którzy postanawiają wykorzystać jej potęgę dla swoich mrocznych celów. Alyana już w pierwszych miesiącach życia staje przed śmiertelnie niebezpiecznym wyzwaniem dotyczącym tajemnicy sięgającej początków dziejów Arranii - tajemnicy zapomnianej nawet przez długowieczne elfy!

Świat Akwilonu wymyślili dwaj francuscy scenarzyści: Jean-Luc Istin (,,Merlin", ,,Les Druides") i Nicolas Jarry (,,Zmierzch bogów", ,,Les brumes d'Asceltis", ,,Les Chroniques de Magon"). Ten tom ,,Elfów" stworzyli dwaj inni francuscy autorzy zaproszeni do współpracy nad rozwijaniem tego uniwersum: scenarzysta Olivier Peru (serie fantasy ,,Mjöllnir" i ,,Shaman", cykl ezoteryczny ,,In Nomine") oraz rysownik Stéphane Bileau, znany w Polsce z opowieści fantasy w realiach arturiańskich ,,W poszukiwaniu Graala".

Informacje dodatkowe o Świat Akwilonu. Elfy. Tom 18. Alyana:

Świat Akwilonu. Elfy. Tom 18. Alyana - opinie o książce

Avatar użytkownika - PopKulturowyKoci
PopKulturowyKoci
Przeczytane:2026-06-08, Ocena: 5, Przeczytałem,

POPKULTUROWY KOCIOŁEK: Po rozprawieniu się z nekromantką Lah’saa, można było odnieść wrażenie, że Olivier Péru pozwoli czytelnikom odetchnąć. Nic bardziej mylnego. W Świat Akwilonu: Elfy tom 18 autor znowu wrzuca nas w nową mocną intrygę, nieustannie dodając kolejne, mroczne elementy do znanego już uniwersum Akwilonu.

Kluczowy jest tu motyw tytułowej bohaterki, dziecka spoza wszelkich elfickich norm, które już od narodzin mówi, szybko rośnie i dysponuje mocą znacznie przewyższającą potencjał typowego elfiego potomka. Twórca serwuje więc czytelnikom koncept z pogranicza fantasy i horroru. Wprowadzenie niewinnego dziecka, obdarzonego od razu wielką inteligencją i potęgą, wywołuje u ukazanych tu postaci mieszankę lęku i fascynacji (co również udziela się czytelnikowi).

Péru, znany ze swojego specyficznego stylu prowadzenia narracji, stawia tu na naprawdę gęstą strukturę fabularną. Czytelnik ma wrażenie bycia wrzuconym na głęboką wodę. Nie ma tu bowiem czasu na powolną ekspozycję. Od pierwszych stron akcja pędzi, a informacje są serwowane w zawrotnym tempie. To podejście ma swoje ogromne plusy, ponieważ historia ani przez chwilę nie traci na intensywności, ale jednocześnie wymusza na odbiorcy pełne skupienie.

Obok Alyany swoje zauważalne znaczenie dla historii i tempa akcji, mają również inne postacie znane fanom z wcześniejszych odsłon serii (Tenashep, Fall, Orbotesh). Twórcy wprowadzają również zupełnie nowych graczy. Mamy więc tajemniczą grupę proroków, którzy przepowiadają nadchodzące niebezpieczeństwo, oraz owianego legendą orkelina znanego jako Pech. Łączący on cechy orka i goblina, świetnie wprowadza dużo żartobliwego dystansu w to mroczne uniwersum. Po jego kontakcie z Alyaną czytelnik zyskuje ciekawą mieszankę dowcipu i potęgi, dzięki czemu relacja między nimi wypada naturalnie i angażująco.

Jeśli mowa o warstwie graficznej, Stéphane Bileau po raz kolejny udowadnia, dlaczego jest jednym z najważniejszych twórców w tej serii. Jego kreska tworzy wizualną ucztę, która broni się nawet wtedy, gdy scenariusz zaczyna być lekko przytłaczający. To, jak radzi on sobie z przedstawieniem przemiany Alyany, jest po prostu mistrzowskie. Mamy tu do czynienia z płynnością, która oddaje nienaturalność tego procesu. Każda kolejna strona pokazuje inne oblicze dziecka, coraz bardziej przerażające i fascynujące zarazem. Szczególne wrażenie robią sekwencje snów i wizji. Artyści bawią się perspektywą i kolorem, serwując nam obrazy, które na długo zapadają w pamięć....

Krzyżówki i łamigłówki. Hobby
Okładka ksiązki - Krzyżówki i łamigłówki. Hobby

Seria książeczek aktywnościowych zawierających ciekawe i kreatywne zadania, takie jak krzyżówki, sudoku, wykreślanki, szukanie różnic, labirynty i wiele...

Hulk kontra Thor. Sztandar wojenny
Okładka ksiązki - Hulk kontra Thor. Sztandar wojenny

Wiele się ostatnio zmieniło w życiu Hulka i Thora, ale jedno pozostało takie jak zawsze: ich gorąca rywalizacja! Wkrótce tajemnicze okoliczności znów zmuszą...