Okładka książki - Świat Zaginiony. Wyprawa do wnętrza PRL. Tom 1

Świat Zaginiony. Wyprawa do wnętrza PRL. Tom 1

Kompendium życia w PRL pióra jednego z czołowych polskich pisarzy

Jacek Piekara zabiera czytelników w pasjonującą podróż do zaginionego świata PRL. Niczym wnikliwy etnograf opisuje, jak funkcjonował on w sferze polityki, gospodarki, obyczajów i kultury. Uważnie przypatruje się jego mieszkańcom. Ich obrządkom, codziennym kłopotom i radościom, temu, co jedli, co pili, jak mieszkali, pracowali i jak się bawili, jak się ubierali, jak wychowywali dzieci, jakie oglądali filmy i jakiej słuchali muzyki, jakimi dysponowali technologiami. Jak i dokąd podróżowali. Co im się podobało, a czego nie znosili.

Książka została podzielona na działy tematyczne, a każdy zawiera kilkadziesiąt rozbudowanych haseł opatrzonych ilustracjami i fotografiami. Świat zaginiony napisano przystępnym językiem, precyzyjnie tłumacząc zapomniane już dziś pojęcia, tak by lektura była interesująca i w pełni zrozumiała dla pokolenia, które PRL zna tylko z opowieści dziadków czy rodziców.

Pierwszy tom zawiera informacje o życiu politycznym PRL, realiach gospodarczych kraju oraz zwyczajach związanych z jedzeniem i podróżami.

Informacje dodatkowe o Świat Zaginiony. Wyprawa do wnętrza PRL. Tom 1:

Opinie o książce - Świat Zaginiony. Wyprawa do wnętrza PRL. Tom 1

Avatar użytkownika - katechetka
katechetka
Przeczytane:,
Przypadający na lata 1952-1989 okres PRL-u niektórzy wspominają z rozrzewnieniem, inni nie chcieliby do tamtych czasów powrócić. Dlaczego? W książce Świat Zaginiony. Wyprawa do wnętrza PRL z doskonałą precyzją zostały opisane wydarzenia przenoszące do klimatu tego, co dawno minęło. Jacek Piekara (urodzony w roku 1965, więc okres PRL-u nie jest mu obcy) w sposób obiektywny pisze o tym, co było. Opierając się na własnych wspomnieniach, obserwacjach, spostrzeżeniach i doświadczeniach oraz na informacjach pochodzących z archiwalnych dokumentów, opracowań, artykułów, notatek, filmów i quizów o PRL-u, pokazał, jak wtedy wyglądało życie zwykłych ludzi. To, co składa się na opisywany okres, przedstawił za pomocą opatrzonych fotografiami encyklopedycznych haseł, a te zebrał w pięciu tematycznych, poprzedzonych wprowadzeniami działach: polityka, gospodarka, jedzenie i picie, podróże i wakacje oraz dom. Omawiając polityczno-gospodarcze fundamenty, na których zbudowane zostało nasze ówczesne państwo, autor pozwala zrozumieć zarówno tło epoki, jak i obowiązujące wówczas absurdalne zasady. Dopiero po nich czytelnik odnajdzie wyjaśnienia charakteryzujących peerelowską rzeczywistość haseł: PRL, PZPR, SB, demokracja ludowa, przyjaźń z ZSRR, opozycyjne podziemie, stan wojenny, transformacja ustrojowa, czy kontakty z innymi państwami (+ ważne daty i ważni ludzie) – wszystko to, i wiele jeszcze więcej, wraz z przejawiającym się na każdym kroku

Świat Zaginiony. Wyprawa do wnętrza PRL. Tom 1 - opinie o książce

Miałam przyjemność zapoznać się z tym kompendium życia w PRL-u pod koniec roku.

To, o czym muszę napisać to fakt, że jest to przepięknie wydana i wartościowa książka. Przenosi czytelnika do czasów znanych z lat młodości, z lat dziecięcych lub tylko z kart podręcznika do historii - wszystko zależy od Waszego pesla ? Autor nie dość, że ciekawie i przystępnie opisał poszczególne zagadnienia, to jeszcze są one pokazane na zdjęciach. Można czytać, oglądać, wspominać.

Jest to pierwszy tom, w którym zostały poruszone bardzo obszernie takie tematy, jak polityka, gospodarka, jedzenie, wakacje i dom.

Czym był PRL? Dlaczego "Świat zaginiony"?

Kto go przeżył, ten wie.

Ja pamiętam z dzieciństwa tą szarość, absurd życia codziennego i brak perspektyw. To, co teraz mamy w Polsce, to luksus, o który musimy dbać i go chronić.

Bardzo polecam wszystkim "Świat Zaginiony. Wyprawa do wnętrza PRL"

I oczywiście z niecierpliwością czekam na tom 2

Ja, Inkwizytor. Kościany galeon
Jacek Piekara0
Okładka ksiązki - Ja, Inkwizytor. Kościany galeon

OTO ON, INKWIZYTOR I SŁUGA BOŻY CZŁOWIEK GŁĘBOKIEJ WIARY Odkryj świat, w którym Chrystus zszedł z krzyża i objął władzę nad ludzkością. Świat tortur...

Świat inkwizytorów. Płomień i krzyż
Jacek Piekara0
Okładka ksiązki - Świat inkwizytorów. Płomień i krzyż

Inkwizytor Arnold Lowefell staje się coraz potężniejszym członkiem Wewnętrznego Kręgu Inkwizytorium. Cały czas usiłuje nie tylko odzyskać pamięć o swojej...