Ok³adka ksi±¿ki - ¦wiat³o. Audiobook

¦wiat³o. Audiobook

Ocena: 5 (1 g³osów)

Poruszaj±ca love story dla nastolatków, której nie da siê zapomnieæ.

Autor zekranizowanych bestsellerowych 13 powodów, w Polsce sprzedano 100 tysiêcy egzemplarzy tej ksi±¿ki.

Sierra prowadzi podwójne ¿ycie, a jego rytm wyznaczaj± ¶wiêta Bo¿ego Narodzenia. Jedno to ¿ycie w Oregonie, przy plantacji drzewek choinkowych, któr± prowadzi jej rodzina. Drugie to ¿ycie ¶wi±teczne, kiedy przychodzi czas ich sprzeda¿y i wszyscy przenosz± siê na miesi±c do Kalifornii. Gdy podczas jednej ze ¶wi±tecznych podró¿y poznaje Caleba, wszystko siê zmienia.

Calebowi daleko do idealnego ch³opaka. Kiedy¶ pope³ni³ ogromny b³±d, którego cenê wci±¿ p³aci. Sierra potrafi w nim jednak zobaczyæ co¶ wiêcej ni¿ jego przesz³o¶æ i jest gotowa zrobiæ wszystko, by pomóc mu odzyskaæ wiarê w siebie. Sierra i Caleb odkrywaj± co¶, co mo¿e przezwyciê¿yæ nieporozumienia, podejrzliwo¶æ i niechêæ, które narastaj± wokó³ nich: prawdziw± mi³o¶æ.

Piêkna opowie¶æ o mi³o¶ci i wybaczeniu. Stephen Chbosky, autor zekranizowanej powie¶ci Charlie.

¦wiat³o to poruszaj±ca powie¶æ [...] o drugiej szansie i o tym, jak siê nauczyæ postrzegaæ ludzi takimi, jacy s±. [...] Czytaj±c tê cudown± historiê mi³osn±, ¶mia³am siê, p³aka³am, trzyma³am za nich kciuki i - tak, ca³kowicie siê w nich zakocha³am. Jennifer Niven, autorka bestselleru Wszystkie jasne miejsca.

Informacje dodatkowe o ¦wiat³o. Audiobook:

Tytu³ orygina³u: What Light

wiêcej

Kup ksi±¿kê ¦wiat³o. Audiobook

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

¦wiat³o. Audiobook - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - kochamciemojezycie
kochamciemojezycie
Przeczytane:2017-11-28, Przeczyta³em, Mam,
Jay Asher, jest autorem, którego raczej nie trzeba przedstawiaæ polskim czytelnikom, szczególnie tym siêgaj±cym po literaturê m³odzie¿owa. Jego przedostatnia powie¶æ pod tytu³em "13 powodów" by³a wznawiana kilka razy. Ostatnie wznowienie wi±za³o siê z emisj± serialu na podstawie tego bestseleru. Tym razem autor ma do zaproponowania swoim czytelnikom, co¶ zupe³nie innego. Skusicie siê?   "¦wiat³o" to magiczna i bardzo ¶wi±teczna i klimatyczna ksi±¿ka, kierowana szczególnie do m³odego czytelnika. G³ówna bohaterka o imieniu Sierra, jest niezwykle dojrza³± nastolatk±. Co roku wraz ze swoimi rodzicami, przenosi siê na miesi±c do Kalifornii, by wspomóc rodzinny interes polegaj±cy na sprzeda¿y choinek. W Oregonie zostawia dom, szko³ê oraz ukochane kole¿anki. W Kalifornii natomiast spêdza czas z przyjació³k±, dla której ma w³a¶ciwie ten jeden miesi±c w roku. Dziewczyna ¿yje tak od lat - w dwóch ¶wiatach, dwóch miejscach, pomiêdzy dwoma otoczeniami. Ten rok okazuje siê wyj±tkowy. Niestety najprawdopodobniej bêdzie to ostatni rok, w którym rodzina przyjedzie sprzedawaæ swoje drzewka. Interes przestaje byæ bowiem op³acalny. Ale to nie jedyna zmiana, która nast±pi w ¿yciu nastolatki. Sierra pewnego dnia, pomiêdzy choinkami spotyka Caleba. Ich relacja, która staje siê coraz bardziej za¿y³a zawadza w³a¶ciwie wszystkim. Po pierwsze, dziewczyna za chwilê wraca do domu, po drugie Caleb uwa¿any jest za gro¼nego szaleñca. Co takiego zrobi³ ch³opak, ¿e nikt nie chce daæ mu drugiej szansy? Czy Sierra i Caleb maj± perspektywê by odnale¼æ szczê¶cie? Tego dowiecie siê oczywi¶cie siêgaj±c po tê ksi±¿kê.    "¦wiat³o" to z jednej strony typowe love story dla nastolatków, takie przyjemne, na jeden wieczór pod kocem, w przed¶wi±tecznej gonitwie. Z drugiej natomiast, to piêkna, wzruszaj±ca i daj±ca do my¶lenia historia o przyja¼ni, przebaczeniu, dawaniu drugiej szansy.  Zdecydowanie polecam.

Rewelacyjna, ciep³a ksi±¿ka idealna na zimne ¶wi±teczne wieczory. Tak krótko scharakteryzowa³abym tê historiê. Jednak muszê powiedzieæ co¶ znacznie wiêcej bo autorowi siê to zwyczajnie nale¿y.

Pomys³ na ksi±¿kê - no umówmy siê- nie jest oryginalny. Nie jest ani trochê wyj±tkowy. Bo co pojawia siê tu takiego, czego nie znajdziemy w innych powie¶ciach m³odzie¿owych? Jest dwoje m³odych ludzi, których ¿ycie odmienia siê z chwil±, gdy ich losy siê krzy¿uj±. On ma nieciekaw± przesz³o¶æ. Ona prowadzi podwójne ¿ycie, przez co jest bardzo zabiegana i ma masê problemów do rozwi±zania. Wszystko okraszone magi± ¶wi±t i piêknym zinowym klimatem. Znajome? Mo¿e wszystko to nie wystêpowa³o w jednej ksi±¿ce, ale znamy masê, w których pojawia siê wiêkszo¶æ z owych motywów. O czym to ¶wiadczy? Jedynie o tym, co napisa³am ju¿ wcze¶niej. Ca³o¶æ nie niesie ze sob± nic odkrywczego. Co jednak sprawi³o, ¿e ksi±¿ka mi siê mimo to spodoba³a? Sposób w jaki ca³o¶æ zosta³a  przedstawiona. Styl by³ bardzo lekki. I tak w³a¶nie byæ powinno. Historia nie porusza kwestii bardzo skomplikowanych, tote¿ ca³o¶æ stosownie powinna byæ bardzo przystêpna. Dodatkowo ca³o¶æ prowadzona jest bardzo sprawnie, w zwi±zku z czym nie nudzimy siê czytaj±c ca³o¶æ a tak¿e brn±c dalej i dalej, czujemy siê coraz bardziej zainteresowani ca³o¶ci±. Czy rekompensuje to sztampowo¶æ tre¶ci? Dla mnie zdecydowanie tak. Ca³o¶æ czyta³o siê nie tylko szybko i ³atwo ale i przyjemnie.

Ogromnie podoba mi siê przes³anie jakie niesie owa ksi±¿ka. Pokazuje ¿e ka¿dy z nas jest warto¶ciowy, ka¿dy ma prawo pope³niaæ b³êdy i ka¿demu nale¿y daæ drug± szansê. Co wiêcej niesie ze sob± i¶cie magicznie ¶wi±teczny klimat, pozwalaj±cy przybli¿yæ siê do tego okresu w roku.

Po fenomenie "13 powodów", Jay Asher przybywa do czytelników z  kolejn± powie¶ci±. Czy powtórzy ona sukces? Uwa¿am, ¿e nie. Jest dobra, ciekawa i przede wszystkim potrafi wci±gn±æ, ale nie jest na tyle genialna by na przyk³ad powsta³ na jej podstawie film.

Inne ksi±¿ki autora
¦wiat³o
Jay Asher0
Ok³adka ksi±zki - ¦wiat³o

Trzyna¶cie powodów
Jay Asher0
Ok³adka ksi±zki - Trzyna¶cie powodów

Nie mo¿esz zatrzymaæ przysz³o¶ci ani przewin±æ przesz³o¶ci, musisz wcisn±æ klawisz "play" - to jedyny sposób, ¿eby poznaæ sekret. Clay Jensen wraca...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje