Ok³adka ksi±¿ki - ¦wiat³o

¦wiat³o

Ocena: 5.3 (10 g³osów)

Sierra prowadzi podwójne ¿ycie, a jego rytm wyznaczaj± ¶wiêta Bo¿ego Narodzenia. Jedno to ¿ycie w Oregonie, przy plantacji drzewek choinkowych, któr± prowadzi jej rodzina. Drugie to ¿ycie ¶wi±teczne, kiedy przychodzi czas ich sprzeda¿y i wszyscy przenosz± siê na miesi±c do Kalifornii. Gdy podczas jednej ze ¶wi±tecznych podró¿y poznaje Caleba, wszystko siê zmienia.

Calebowi daleko do idealnego ch³opaka. Kiedy¶ pope³ni³ ogromny b³±d, którego cenê wci±¿ p³aci. Sierra potrafi w nim jednak zobaczyæ co¶ wiêcej ni¿ jego przesz³o¶æ i jest gotowa zrobiæ wszystko, by pomóc mu odzyskaæ wiarê w siebie. Sierra i Caleb odkrywaj± co¶, co mo¿e przezwyciê¿yæ nieporozumienia, podejrzliwo¶æ i niechêæ, które narastaj± wokó³ nich: prawdziw± mi³o¶æ.

Informacje dodatkowe o ¦wiat³o:

T³umaczenie: Maria Smulewska

wiêcej

Kup ksi±¿kê ¦wiat³o

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

¦wiat³o - opinie o ksi±¿ce

Sierra ma dwa ¿ycia: jedno 11 miesiêcy w roku w Oregonie, drugie miesi±c w Kalifornii, gdzie wraz z rodzicami sprzedaje choinki z w³asnej farmy. Akcja powie¶ci toczy siê w³a¶nie podczas pobytu w Kalifornii, a jej t³em s± wszechobecne choinki. 🎄 Dziewczyna czêsto narzeka na takie ¿ycie, ale tak naprawdê nie wyobra¿a sobie, ¿e mog³oby byæ inaczej. Mo¿liwe jednak, ¿e jest to ostatni wyjazd - sprzeda¿ choinek nie przynosi ju¿ takich dochodów jak w latach poprzednich i staje siê nieop³acalna. Sprawy komplikuj± siê, gdy dziewczyna poznaje Caleba i siê w nim zakochuje. O ch³opaku kr±¿± bardzo niepochlebne plotki, ale czy nale¿y wierzyæ we wszystko co siê us³yszy? Sierra potrzebuje bo¿onarodzeniowego cudu. Czy taki siê zdarzy? Mocno trzymam kciuki, ¿e tak.
Jay Asher znów mnie nie zawiód³. “¦wiat³o” to dobra, ciep³a ksi±¿ka o ¦wiêtach, ale nie przes³odzona. Dziêki niej poczu³am ducha ¶wi±t. Autor piêknie pokaza³, ¿e ¦wiêta to równie¿ czas wybaczania - nie tylko innym, ale równie¿ sobie. Czytelnik wyczuwa siê w sytuacjê - ¶mieje siê i smuci razem z bohaterami. W¶ród ksi±¿ek o ¶wiêtach ta (aktualnie) jest moim numerem jeden.
“¦wiat³o” to jedna z tych ksi±¿ek, o których chcia³abym zapomnieæ, aby móc je przeczytaæ jeszcze raz.

Zaczynaj±c od ok³adki - widaæ ten kiczowaty klimat, jakim s± ¶wiêta. ¦wiate³ka, lampki wygl±daj± wieczorow± por± naprawdê ¶licznie, ale jak wiecie samego klimatu ¶wi±t ogromnie nie lubiê. Widzimy w samym centrum dziewczynê w czapce. Widzimy jej idealnie wymalowane rzêsy, spojrzenie, które zatrzymuje nas. Sprawia, ¿e zagl±damy na ty³ ok³adki, czytamy opis i zapewne decydujemy siê na to, by ja zakupiæ, czy wypo¿yczyæ, by móc poznaæ jej tre¶æ.  Jest to wydanie ze skrzyde³kami wiêc posiada dodatkow± ochronê. Na jednym z nich poznamy kilka s³ów o autorze powie¶ci, a na drugim dwie inne ksi±¿ki Ashera.  Co do samego wydania nie znalaz³am jakichkolwiek literówek czy b³êdów. Jedyne, co mo¿e niektórym przeszkadzaæ, to fakt, ¿e ma bia³e strony. Czcionka jest do¶æ du¿a, dziêki czemu szybciej siê czyta, marginesy i odstêpy miêdzy wierszami s± zachowane.  Jest to ³adne wydanie i cieszê siê, ¿e zasili moj± skromn± biblioteczkê.  Od samego pocz±tku, od pierwszych kilku zdañ po prostu wpad³am do Oregonu i Kalifornii. Tak jak Ja¶ Fasola z nieba na pocz±tku tych krótkich odcinków. Zosta³am automatycznie zaczarowana i nie mog³am odej¶æ od tej lektury. Autor pos³uguje siê tak lekkim, przyjemnym piórem, ¿e nie sposób mu by³o odmówiæ. Po prostu czyta³am i czyta³am, do ostatniej kropki, praktycznie bez przerwy (wy³±czaj±c z tego telefony, które mnie nêka³y, a ¿e by³y wa¿ne, musia³am odebraæ).  Jednak przez t± prostotê, da³ nam wiele powodów, by po skoñczonej lekturze móc siê zatrzymaæ chocia¿ na chwilê i przemy¶leæ kilka spraw. Je¿eli co¶ takiego otrzymujemy od autora, który niesie nam jakie¶ przes³anie, warto¶ci to uwierzcie mi, warto siêgn±æ po powie¶æ nawet, je¶li to nie jest Wasz gatunek czy cokolwiek innego. Po prostu musicie daæ szansê takiej powie¶ci...  Nie zawiod³am siê. Dosta³am kawa³ dobrej ksi±¿ki, która za spraw± pisarza spowodowa³a, ¿e spêdzi³am mi³o czas pomimo ¶wi±tecznego klimatu, wynios³am z niej warto¶ci oraz po¶wiêci³am chwilê, nawet d³u¿sz± na refleksje jakie siê z niej wysuwaj±, a dodatkowo czyta³am te powie¶æ jak zaczarowana, po³knê³am j± w niebotycznie szybkim tempie.     Sierra, jako g³ówna bohaterka nie wzbudzi³a we mnie jaki¶ wiêkszych uczuæ czy sympatii. Wed³ug mnie to nie ona gra³a pierwsze skrzypce. Zaakceptowa³am j±, jednak nie za bardzo zapa³a³am do niej sympati±... Jako¶ tak, po prostu. Pomys³ na jej styl ¿ycia ¶wietnie zosta³ przemy¶lany, bo wydaje siê ciekawy. Prowadzony na dwa tryby, gdzie pewn± czê¶æ roku spêdza w innym rejonie ¶wiata, gdzie ma przyjació³, znajomych. Sze¶æ lat temu przeprowadzi³am siê i te¿ zostawi³am wielu znajomych i przyjació³... Jak siê okaza³o wiêkszo¶æ z nich nie by³a ani jednym, ani drugim bo odesz³am w zapomnienie. Jest jedna osoba, która stale o mnie pamiêta i przyznam siê, ¿e jest to dla mnie bardzo wa¿ne i mi³e, poniewa¿ tak naprawdê czas pokaza³, kto jest prawdziwym przyjacielem, a kto jest na niby... Ty wiesz, zapewne to czytasz. Dziêkujê. ♥ Z kolei Caleb... Nie, nie zakocha³am siê w nim (tak, ustêpuje innej czytelniczce, mo¿ecie go sobie zabraæ xD). Jednak poczu³am w stosunku do niego jak±¶ dziwn± wiê¼. Mo¿e ze wzglêdu na jego mroczn± przesz³o¶æ? Raczej tak. Polubi³am go i taki przyjaciel jak on, to skarb. W dodatku to, co czyni³ sprawia, ¿e serce ro¶nie w oczach, naprawdê. Dobry ch³opak, nies³usznie oskar¿ony i wyrzucony poza margines ¿ycia. Nienawidzê takich ludzi, którzy os±dzaj± innych na podstawie plotek.  Reasumuj±c cieszê siê, ¿e Jay Asher stworzy³ tak charakterystyczne postacie. Wierzcie mi, ¿e minê³o ju¿ ponad tydzieñ od lektury, a ja nadal dok³adnie pamiêtam Sierrê i Caleba i mi ich brakuje. Zapadaj± w pamiêæ i s± do¶æ sympatyczni. Raczej nie bêdzie mieæ problemu, by ich polubiæ. Postacie to niew±tpliwie kolejny plus ca³ej powie¶ci. :)  Jak wiecie, jestem autentycznie zachwycona. Nie wiem, co takiego magicznego ma w swoim piórze Asher, ale po prostu oczarowa³ mnie swoimi s³owami. Przepad³am, do samego koñca. Prze¿ywa³am wszystkie emocje z bohaterami, a to kolejny, bardzo wa¿ny punkt, który wp³ywa na moj± ocenê tej pozycji. Bo je¿eli daje nam pewne warto¶ci, sprawia, ¿e odczuwamy emocje wraz z bohaterami, to niew±tpliwie jest warta uwagi. Niestety, na rynku wydawniczym jest taki przemia³ powie¶ci, ¿e ciê¿ko w takim t³umie jest znale¼æ pere³kê. "¦wiat³o" z pewno¶ci± jest t± Pere³k±.  D³ugo po niej nie mog³am siê otrz±sn±æ. Chcia³am poznaæ dalsze losy Sierry i Caleba. Jednak chyba tym najwa¿niejszym, kulminacyjnym by³o dla mnie poznanie mrocznej przesz³o¶ci Caleba. To by³o  jak magnes, nie mog³am od³o¿yæ lektury, dopóki nie poznam tego w±tku. A pó¼niej by³am ciekawa reakcji Sierry i tak siê przed³u¿a³o a¿ do zakoñczenia. Ledwo ³apa³am oddech, a strony umyka³y mi zbyt szybko.  Reasumuj±c, zdecydowanie polecam Wam najnowsz± powie¶æ Jay Ashera. Sprawdzi siê z pewno¶ci± jako idealny prezent pod choinkê czy na Miko³aja. Uwa¿am, ¿e jest to powie¶æ, która pokazuje nam, tak naprawdê jak ludzie reaguj± na innych, w jak pod³y sposób potrafi± zachowaæ siê do drugiego cz³owieka. Jak przez plotkê mo¿na wyrobiæ sobie zdanie o kim¶, kogo tak naprawdê nie znamy i nawet nie wiemy, czy to prawda, ale idziemy za t³umem i os±dzamy. Cieszê siê, ¿e mog³am poznaæ tê historiê poniewa¿ pokaza³a mi, i Wam równie¿ udowodni, ¿e warto daæ cz³owieku szansê. ¯e trzeba kogo¶ wys³uchaæ, by zrozumieæ.  Nie wiem, co jeszcze mog³abym napisaæ na jej temat. Jest to po prostu wspania³a lektura, warta uwagi ka¿dego. My¶lê, ¿e ¶mia³o mo¿e j± przeczytaæ starszy i m³odszy czytelnik.  Mówi±, ¿e to love story - dla mnie to co¶ wiêcej ni¿ opowie¶æ o mi³o¶ci. Dla mnie jest to historia piêknej przyja¼ni, która przekwita w mi³o¶æ. Dla mnie to wzór dla innych, pod wzglêdem poznania, brak pochopnego ocenienia na podstawie plotek, zrozumienia i zaakceptowania danego cz³owieka. To jest najpiêkniejsze. Zrozumienie, obecno¶æ, drugi cz³owiek... ZDECYDOWANIE POLECAM. KA¯DEMU. ♥
Avatar u¿ytkownika - Kate-K
Kate-K
Przeczytane:2019-11-05, Ocena: 6, Przeczyta³am,

"¦wiat³o" autorstwa Jaya Ashera to moje pierwsze spotkanie z tym pisarzem. Maj±c na uwadze sukces "13 powodów" oraz bardzo dobry i jednocze¶nie kontrowersyjny serial Netflixa, uzna³am, ¿e warto daæ autorowi szansê i zobaczyæ, jak wypadnie w typowej m³odzie¿owej love story.

Ksi±¿ki nie nale¿y oceniaæ po ok³adce, jednak - nale¿y to przyznaæ - dobra ok³adka potrafi zdzia³aæ wiele dobrego. Ok³adka "¦wiat³a" przyci±gnê³a mój wzrok, sprawi³a, ¿e przeczyta³am opis ksi±¿ki i - choæ nie by³am do koñca przekonana, czy love story rozgrywaj±ce siê miêdzy piêtnastolatkami to nadal moje klimaty - uzna³am, ¿e zakupiê t± pozycjê i sama siê przekonam, czy warto by³o j± nabyæ. Oprócz ³adnej ok³adki "¦wiat³o" mo¿e pochwaliæ siê tak¿e ¶wietnej jako¶ci papierem! Wydaje mi siê, ¿e w dzisiejszych czasach coraz mniej uwagi zwraca siê na to, z jakich materia³ów wykonana jest ksi±¿ka, jednak dla mnie - jako czytelniczki przekonanej tylko i wy³±cznie do ksi±¿ek w wersji papierowej - istotne jest to, by papier dobr± jako¶ci± siê odznacza³. Pod tym tylko k±tem "¦wiat³o" czyta siê naprawdê dobrze.

Przechodz±c jednak do tre¶ci, muszê przyznaæ, ¿e ksi±¿ka mnie nie zachwyci³a. Po pierwsze, nie wiem, czy to wina autora, czy t³umacza, a mo¿e obydwu, ale ksi±¿kê czyta³o siê fatalnie. Dziwnie ukszt³towane zdania, przechodzenie z jednej kwestii do drugiej powodowa³y chaos, który z kolei sprawia³, ¿e musia³am czytaæ dany fragment drugi raz, by zorientowaæ siê, czy dana chwila mia³a miejsce w tera¼niejszo¶ci czy w przesz³o¶ci. Narracja pierwszoosobowa zosta³a niezwykle ograniczona, mo¿na powiedzieæ do minimum, przez co nie by³am w stanie bardzo dobrze poznaæ g³ównej bohaterki, co z kolei prze³o¿y³o siê na to, ¿e nie za bardzo j± polubi³am. Sierra wydawa³a mi siê bohaterk± niezwykle naiwn±, momentami wrêcz infantyln±. Jej rozwa¿ania i motywowane nimi zachowania nie do koñca by³y logiczne. Z jednej strony uwa¿a³a, ¿e Calebowi nale¿y siê druga szansa i do jej zadañ nie nale¿y ocenianie go za przesz³o¶æ, której nie móg³ ju¿ zmieniæ, ale z drugiej strony ta przesz³o¶æ ci±gle siê za nim ci±gnê³a, plotki robi³y swoje i ona wci±¿ nie wiedzia³a, co ma o tym my¶leæ. Tak samo niekonsekwentnie autor post±pi³ z mam± g³ównej bohaterki i jej ojcem. O ile w reakcje ojca by³am w stnie uwierzyæ, o tyle w reakcje matki ju¿ nie. Je¿eli we¼miemy pod uwagê fakt, ¿e rodzice boahterki wychowali j± zgodnie z pewnymi zasadami i wci±¿ powtarzali jej, ¿e maj± do niej pe³ne zaufanie, zw³aszcza gdy chodzi o mamê Sierry, ale za chwilê okazywali jego kompletny brak, to naprawdê nie wiem, co o tym my¶leæ. Matka g³ównej bohaterki raz by³a za ni±, raz przeciwko niej, a za chwilê znów za ni±. Trudno by³o mi nad±¿yæ za jej wahaniami. Infntylne wyda³y mi siê tak¿e przyjació³ki g³ównej boahterki. Wszystkim trzem mia³abym sporo do zarzucenia, ale najgorsza z nich wszystkich by³a Heather, nazwana przeze mnie "testerk± mi³o¶ci swojego ch³opaka". Co wiêcej, muszê to podkre¶liæ, w oczy rzuci³o mi siê ca³kiem sporo literówek i uwa¿am to za du¿y mankament tej ksi±¿ki. Po drugie, bardzo trudno by³o mi siê wci±gn±æ w historiê Sierry i Caleba. Muszê przyznaæ, ¿e mêczy³am siê do 70-której¶ strony, od której w koñcu co¶ zaczê³o siê dziaæ, jednak do tego momentu by³o naprawdê ciê¿ko. Po trzecie, ogromnym minusem powie¶ci jest jej nierealizm. Nie wierzê w historiê Caleba, brak konsekwencji prawnych czy chocia¿by psychologicznych (i chodzi mi tutaj o co¶ wiêcej ni¿ wspomniana mimochodem terapia rodzinna) w stosunku do pope³nionego przez niego czynu. Nie wierzê, ¿e to zdarzenie rozbi³o rodzinê Caleba, dlatego ¿e trudno winiæ dziecko za poczynania niekochaj±cych siê rodziców. Nie wierzê w niezbyt stanowcze reakcje rodziców Sierry w momencie, w którym o wszystkim siê dowiedzieli. Nie wierzê w zakochanie siê dwojga nastolatków w przeci±gu raptem dwóch tygodni, a ju¿ na pewno nie wierzê w t± wyidealizowan± historiê z wyidealizowan± bohaterk± w roli g³ównej i równie wyidealizowanym zakoñczeniem.

Na zakoñczenie warto by³oby siê odnie¶æ do ¶wi±tecznego klimatu rzekomo wy³aniaj±cego siê ze stron "¦wiat³a". Przyznajê, ¿e ja tego ¶wi±tecznego klimatu nie odczu³am i to nie tylko dlatego, ¿e ju¿ dawno po ¶wiêtach ani dlatego, ¿e w Kalifornii nie by³o mowy o ¶niegu... W "¦wietle" ukazany zosta³ przede wszystkim zakupowy sza³ nabycia najpiêkniejszej choinki towarzysz±cy rozwijaj±cemu siê uczuciu miêdzy g³ównymi bohaterami ksi±¿ki. Wszystko krêci³o siê wokó³ stoiska z choinkami, a to kojarzy³o mi siê tylko i wy³±cznie z ci±g³± prac±, pêdem, stresem. Wydaje mi siê, ¿e "¦wiat³u" zabrak³o tego czego¶, tej prawdziwej magii ¶wi±t...

"¦wiat³o" to historia cukierkowa, jednak aby móc tego cukru zasmakowaæ, nale¿a³oby najpierw przebrn±æ przez jak±¶ po³owê ksi±¿ki. Lektura ksi±zki Ashera wydaje siê lekka, jednak do przyjemnej bym jej nie zaliczy³a. Wydaje mi siê, ¿e gdybym by³a m³odsza - przyk³adowo na etapie gimnazjum - ta ksi±¿ka by mi siê spodoba³a i wsi±k³abym w ni±, jak w wiele innych tego typu historii. Niestety, maj±c dwadzie¶cia kilka lat na karku ta ksi±¿ka wydaje mi siê po prostu przeciêtna.

Polecam zainteresowanym!

Avatar u¿ytkownika - KasiaDrapacz
KasiaDrapacz
Przeczytane:2018-01-03, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2018,

Lekka, przyjemna, ¶wi±teczna, magiczna :)

Avatar u¿ytkownika - sebson
sebson
Przeczytane:2017-11-01, Ocena: 6, Przeczyta³em, 26 ksi±¿ek 2017, Mam,

Recenzja z bloga:

zatraceniwkartkach.blogspot.com

Pomimo listopada i tego, ¿e dopiero obchodzili¶my ¶wiêto zmar³ych, na pó³kach sklepowych zaraz zaczn± pojawiaæ siê miko³aje z czekolady, ozdoby choinkowe i wzrosty lub obni¿ki cen na prezenty ¶wi±teczne. W radio us³yszymy znane wszystkim hity jak „Last Christmas” czy „All I want for christmas is you”. Nie inaczej bêdzie w ksiêgarniach, bo oto nied³ugo premiera love story, które roztopi serce ka¿dego nastolatka. Nie wa¿ne jakie masz podej¶cie do tego tematu, u¶miechniesz siê i zapamiêtasz historiê Sierry i Caleba.

Sierra jest zwyk³± nastolatk±, która na ¶wiêta Bo¿ego Narodzenia zawsze wyje¿d¿a z rodzicami do Kalifornii, gdzie sprzedaje choinki. Na co dzieñ mieszka w Oregonie, gdzie spêdza ka¿d± woln± chwilê ze swoimi dwoma przyjació³kami. Na czas wyjazdu rozmawia z nimi, ale wolne chwile spêdza ze swoj± „zimow± przyjació³k±”. Te ¶wiêta bêd± inne. Prawdopodobnie to jej ostatnie ¶wiêta w Kalifornii.

Przygoda Sierry to moje pierwsze love story jakie przeczyta³em. Znam styl Jay Ashera, dziêki „13 powodom”, my¶la³em nad tym co napisze i jak napisze. Szczerze mówi±c przerós³ moje oczekiwania! Bardzo dobrze siê przygotowa³ do tworzenia ksi±¿ki. ¦wiadcz± o tym podziêkowania z ostatnich stron. Pocz±tkowo nie chcia³em tej ksi±¿ki. Jednak (tu muszê zwaliæ na moj± przyjació³kê) dziêki pewnej dziewczynie, bo wrêcz kaza³a mi siê t± ksi±¿k± zainteresowaæ, poprosi³em wydawnictwo o egzemplarz. Teraz mogê powiedzieæ tylko „dziêkujê” i kierujê to s³owo w stronê wydawnictwa i Ali ;)

Je¶li chodzi o pocz±tek ksi±¿ki, to podchodzi³em sceptycznie. No bo w koñcu ja- ch³opak czytaj±cy krymina³y, przygotówki czy fantasy siêgn±³ po love story? LOVE STORY? Ale jednak!

Sam wstêp przypomina³ mi bardziej amerykañski film. Tkliwa scenka w której g³ówna bohaterka ¿egna siê z najlepszymi psiapsió³kami na ca³e ¶wiêta. Typowy zwyczaj dawania prezentu przed wyjazdem… Mia³em wra¿enie, ¿e widzia³em to ju¿ w jakim¶ filmie. Pó¼niej jednak autor zmieni³ trochê tory. Zacz±³em postrzegaæ tre¶æ ksi±¿ki trochê inaczej. Pomy¶la³em, ¿e autor opisywa³ to wszystko w taki filmowy sposób, poniewa¿ liczy³ na to, ¿e jaki¶ re¿yser podejmie siê ekranizacji jego ksi±¿ki. W sumie, fajnie by by³o obejrzeæ ekranizacjê „¦wiat³a”…

Caleb jest ch³opakiem, który ma pewn± zadrê. Plotka trafi³a te¿ do Sierry, ale czy jej si³a zdo³a odci±gn±æ dziewczynê od ch³opaka? Czy uczucie bêdzie silniejsze od opiekuñczego ojca i dziwnego zachowania ch³opaka?

Jas Asher zadba³ te¿ o nutkê humoru w swojej ksi±¿ce. Nie raz u¶miechn±³em siê czytaj±c, albo wybuchn±³em ¶miechem! Przyznam szczerze, ¿e z takiego skoku gatunkowego nie¼le autor wyszed³. Z jednej strony „13 powodów”- ksi±¿ka o problemie samobójstwa, a z drugiej „¦wiat³o”- pe³ne humoru i uczucia love story. Wow. Pomijam ju¿ w ogóle fakt, ¿e jako facet nie¼le opisa³ uczucia i pierwsz± mi³o¶æ z punktu widzenia dziewczyny!

Nie mogê jednak a¿ tak s³odziæ. S± te¿ kwestie, które chcê poruszyæ.

Pierwsza rzecz- Caleb robi dobre uczynki. Fajnie, ¿e siê stara i chce pomóc ludziom potrzebuj±cym, ale fakt, ¿e ca³y czas ma na to pieni±dze i to, ¿e akurat teraz zarazi³ chêci± pomagania swoich kolegów i nie tylko jest lekko naci±gany. Ja rozumiem, ¿e napiwki stanowi± w sumie po³owê pieniêdzy kelnera, ale to by musia³o znaczyæ, ¿e Caleb ca³y rok zbiera³ tylko pieni±dze, ¿eby na ¶wiêta móc porobiæ dobre uczynki. Co¶ za bogato w tej Kalifornii :P

Druga rzecz- wynika ju¿ bardziej z mojego czepiania siê, ale warto zwróciæ na to uwagê. Podczas korekty pojawi³y siê lekkie literówki i przeinaczenie niektórych s³ów, ale je¶li siê rozumie co siê czyta, to nie sprawiaj± k³opotu. Zw³aszcza, ¿e pojawia siê ich bardzo ma³o. Chyba z 5 tylko.

No dobrze, ale „¦wiat³o” to te¿ piêkna ok³adka, która skrad³a moje serducho! Jest bardzo piêkna. Sama ok³adka jest taka matowa a litery odbijaj±ce siê w ¶wietle. Gdzieniegdzie ¶wiec± lampki choinkowe, które od razu kojarz± mi siê z ostatnim rozdzia³em ksi±¿ki. Tak naprawdê mam wra¿enie, ¿e ok³adka, to jakby kadr z ostatniego rozdzia³u, ale nie bêdê spojlerowa³ ^^

„¦wiat³o” Jay Ashera to moje pierwsze love story. Bardzo siê cieszê, ¿e po nie siêgn±³em, bo historia Sierry i Caleba spodoba³a mi siê naprawdê. Szkoda tylko, ¿e wydawnictwo zrobi³o premierê na pocz±tku listopada, kiedy nie ma jeszcze tego klimatu ¶wi±tecznego, który w ksi±¿ce siê pojawia.

Avatar u¿ytkownika - Nessi98
Nessi98
Przeczytane:2018-04-07, Ocena: 4, Przeczyta³am, Ksi±¿ki 2018,
Inne ksi±¿ki autora
¦wiat³o. Audiobook
Jay Asher0
Ok³adka ksi±zki - ¦wiat³o. Audiobook

Poruszaj±ca love story dla nastolatków, której nie da siê zapomnieæ. Autor zekranizowanych bestsellerowych 13 powodów, w Polsce...

Trzyna¶cie powodów
Jay Asher0
Ok³adka ksi±zki - Trzyna¶cie powodów

Nie mo¿esz zatrzymaæ przysz³o¶ci ani przewin±æ przesz³o¶ci, musisz wcisn±æ klawisz "play" - to jedyny sposób, ¿eby poznaæ sekret. Clay Jensen wraca...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje