Okładka książki - Sztuka dla dociekliwych

Sztuka dla dociekliwych

Kto był inspiracją dla Michała Anioła podczas pracy nad Dawidem?

Co sprawia, że pisuar jest dziś wart miliony?

Czy falsyfikat można uznać za dzieło sztuki?

Od figurek z epoki kamienia po sztukę wideo XXI wieku - Laurie Schneider Adams w przystępnym, żywym ujęciu snuje niezwykłą opowieść o dziejach sztuki Zachodu. Autorka wysuwa na pierwszy plan same dzieła, oferując ich szeroki wybór obejmujący tak ikoniczne prace, jak Narodziny Wenus Botticellego, Convergence Pollocka i wiele innych.

Sięgając po kontrowersje, spory i debaty, które są równie istotną częścią historii sztuki jak i same dzieła, Adams łączy wciągającą opowieść z podstawami teorii sztuki. Uzupełniona kolorowymi ilustracjami i słowniczkiem pojęć Sztuka dla dociekliwych stanowi nieodzowne kompendium dla każdego, kto dopiero zaczyna krytycznym okiem świadomie patrzeć na sztukę.

Laurie Schneider Adams była profesorką historii sztuki w John Jay College wchodzącego w skład City University of New York, autorką wielu książek, między innymi A History of Western Art oraz redaktorką czasopisma ,,Source: Notes in the History of Art."

Informacje dodatkowe o Sztuka dla dociekliwych:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-08-14
Kategoria: Architektura, kultura, sztuka
ISBN: 9788384200223
Tytuł oryginału: Art. A Beginner's Guide

Tagi: Sztuka - zagadnienia ogólne Sztuki piękne - ujęcia i tematy Dziedziny sztuk pięknych

Kup książkę Sztuka dla dociekliwych