Okładka książki - Sztuka jasnego myślenia

Sztuka jasnego myślenia

Myśl jaśniej, żyj lepiej.

Poznaj instrukcję obsługi własnego umysłu.

Dowiedz się, co tobą steruje.

Dlaczego inteligentni ludzie podejmują głupie decyzje? Sztuka jasnego myślenia to nie kolejny teoretyczny podręcznik, to twój osobisty detektor nonsensu.

Dlaczego musisz ją przeczytać?

Każdy rozdział to tylko 5 minut czytania. 5 minut, dzięki którym poznasz pułapki myślowe, w które wpadasz każdego dnia. Dowiesz się między innymi: dlaczego darmowy drink bywa najdroższą inwestycją, jak nie ulec magii autorytetów i dlaczego ,,bolesna droga" rzadko prowadzi do celu.

Co zyskasz?

.Nauczysz się rozpoznawać błędy, zanim wyrządzą szkody. Lepsze decyzje to lepsze finanse, zdrowsze relacje i brak wyrzutów sumienia.

.Staniesz się odporny na manipulację. W świecie fake newsów i clickbaitów Dobelli uczy, jak myśleć samodzielnie i nie dać się uwieść chwytliwym, lecz fałszywym opowieściom.

.Otrzymasz praktyczne porady, jak omijać pułapki i podejmować właściwe decyzje. Autor łączy wiedzę psychologiczną z doświadczeniem przedsiębiorcy, tłumacząc złożone mechanizmy językiem korzyści.

Niezależnie od tego, czy planujesz zmianę pracy, zakup mieszkania czy po prostu chcesz przestać ,,stawiać na niewłaściwego konia" - ta książka to klasyk, do którego będziesz wracać.

Ucz się na cudzych błędach - własne kosztują zbyt dużo.

Nie musisz myśleć szybciej. Wystarczy, że zaczniesz myśleć jaśniej.

Informacje dodatkowe o Sztuka jasnego myślenia:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2026-04-22
Kategoria: Poradniki

Tagi: Psychologia popularna Asertywność motywacja i poczucie własnej wartości

Kup książkę Sztuka jasnego myślenia

Opinie o książce - Sztuka jasnego myślenia

Sztuka jasnego myślenia to jedna z tych książek, które potrafią całkowicie zmienić sposób patrzenia na codzienne decyzje, relacje i własne myślenie. Rolf Dobelli stworzył niezwykle przystępny poradnik psychologiczny i popularnonaukowy, w którym pokazuje, jak często nasz umysł wpada w różnego rodzaju pułapki poznawcze. To książka o mechanizmach kierujących ludzkimi decyzjami, błędach myślowych oraz sposobach, w jakie sami siebie oszukujemy – często nawet tego nie zauważając. Choć nie jest to powieść fabularna, książkę czyta się bardzo lekko i naturalnie. Autor podzielił ją na krótkie rozdziały, z których każdy opisuje inny błąd poznawczy lub schemat myślenia. Dzięki temu lektura nie przytłacza teorią, a wręcz przeciwnie – sprawia, że czytelnik zaczyna odnajdywać opisane sytuacje w swoim własnym życiu. Dobelli posługuje się prostym, konkretnym i momentami bardzo ironicznym stylem, co sprawia, że nawet bardziej złożone psychologiczne mechanizmy stają się łatwe do zrozumienia. Autor często przywołuje przykłady z biznesu, codzienności, relacji czy mediów, pokazując, jak łatwo ulegamy manipulacji, emocjom lub złudnemu poczuciu racji. Największą siłą tej książki jest jej praktyczność. Dobelli nie moralizuje ani nie próbuje udawać mentora, który zna odpowiedź na wszystko. Raczej zachęca do obserwowania własnych reakcji i zadawania sobie pytań o to, dlaczego podejmujemy konkretne decyzje. Bardzo mocno wybrzmiewają tutaj motywy

Sztuka jasnego myślenia - opinie o książce

Avatar użytkownika - czytoryjka
czytoryjka
Przeczytane:2026-05-16, Ocena: 3, Przeczytałem, Mam, 52 książki 2026,

Sięgając po poradniki zwykle oczekujemy konkretnych odpowiedzi albo nowego spojrzenia na znane problemy. Z ciekawością sięgnęłam więc po ,,Sztukę jasnego myślenia" Rolfa Dobelli, licząc na coś więcej niż typowy poradnik motywacyjny. I rzeczywiście, ta książka taka nie jest. Autor nie daje gotowych recept na życie, ale pokazuje, jak często nasze myślenie wpada w różne pułapki i schematy, zarówno w codzienności, jak i w pracy.

Największym plusem książki są krótkie, dynamiczne rozdziały i prosty, przystępny język. Dobelli opisuje psychologiczne mechanizmy na konkretnych przykładach z życia, dzięki czemu całość czyta się naprawdę szybko. Problem pojawił się jednak później. Mimo ciekawej tematyki niewiele z tej książki zostało mi w głowie. Czytana jednym ciągiem sprawiała wrażenie ,,przelatywania" przez kolejne strony bez większej refleksji.

Dopiero gdy zaczęłam czytać po kilka rozdziałów dziennie i wracać myślami do niektórych przykładów, książka zyskała więcej sensu. To zdecydowanie nie jest poradnik do pochłonięcia w jeden wieczór. Warto dawkować go powoli i dać sobie czas na przemyślenie poszczególnych tematów.

Mam wobec tej książki mieszane uczucia. Bardzo podobał mi się styl autora i sama idea pokazania błędów myślowych, ale zabrakło mi czegoś, co naprawdę zostałoby ze mną na dłużej.

Książka przeczytana w ramach współpracy barterowej z Wydawnictwem Znak Koncept.

To kolejna książka, którą nie wiem jak ocenić. Znowu opis okładkowy był zachęcający, lecz treść okazała się czymś o czym już dawno wiedziałam i z czym dość często się nie zgadzałam. Wydaje mi się, że to propozycja czytelnicza dla tych, którzy rozpoczynają swoją przygodę, ogólnie mówiąc z rozwojem osobistym.

Już na wstępie chcę powiedzieć, że o dziwo! Nie zapamiętałam żadnego z błędów. Zupełnie jakoś one nie utrzymały się w mojej pamięci, a to chyba przez to jak jest ta książka napisana. I tak jak uwielbiam tego typu poradniki i zawsze coś z nich wyciągnę, tak z tego nie podebrałam zupełnie nic. Niby mamy poznać będą, które dość często popełniamy. Są różne przykłady, wyjaśnienia, z którymi tak jak już pisałam często się nie zgadzałam, lecz czegoś mi w niej brakuje. I tak jak o wielu książkach, poradnikach mogłabym mówić długo, tak o tym nawet nie wiem co mam napisać.

Można napisać, że to katalog błędów, jakie popełniamy. Autor pokazuje, że dość często myślimy stereotypowo. Moim zdaniem ta książka nie zmieni życia, lecz być może pokaże jak zacząć postępować inaczej niż do tej pory.
Czy polecam? Nie wiem (tu wzruszyłam ramionami), jak chcesz to przeczytaj. Nie zmuszam

Rolf Dobelli0
Okładka ksiązki - Sztuka jasnego myślenia. Czyli 52 błędy poznawcze, które lepiej niech popełniają inni

Nasz mózg został przystosowany do życia myśliwego i zbieracza. Dzisiaj żyjemy w całkowicie odmiennym świecie. To prowadzi do systematycznych błędów...