Myśl jaśniej, żyj lepiej.
Poznaj instrukcję obsługi własnego umysłu.
Dowiedz się, co tobą steruje.
Dlaczego inteligentni ludzie podejmują głupie decyzje? Sztuka jasnego myślenia to nie kolejny teoretyczny podręcznik, to twój osobisty detektor nonsensu.
Dlaczego musisz ją przeczytać?
Każdy rozdział to tylko 5 minut czytania. 5 minut, dzięki którym poznasz pułapki myślowe, w które wpadasz każdego dnia. Dowiesz się między innymi: dlaczego darmowy drink bywa najdroższą inwestycją, jak nie ulec magii autorytetów i dlaczego ,,bolesna droga" rzadko prowadzi do celu.
Co zyskasz?
.Nauczysz się rozpoznawać błędy, zanim wyrządzą szkody. Lepsze decyzje to lepsze finanse, zdrowsze relacje i brak wyrzutów sumienia.
.Staniesz się odporny na manipulację. W świecie fake newsów i clickbaitów Dobelli uczy, jak myśleć samodzielnie i nie dać się uwieść chwytliwym, lecz fałszywym opowieściom.
.Otrzymasz praktyczne porady, jak omijać pułapki i podejmować właściwe decyzje. Autor łączy wiedzę psychologiczną z doświadczeniem przedsiębiorcy, tłumacząc złożone mechanizmy językiem korzyści.
Niezależnie od tego, czy planujesz zmianę pracy, zakup mieszkania czy po prostu chcesz przestać ,,stawiać na niewłaściwego konia" - ta książka to klasyk, do którego będziesz wracać.
Ucz się na cudzych błędach - własne kosztują zbyt dużo.
Nie musisz myśleć szybciej. Wystarczy, że zaczniesz myśleć jaśniej.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2026-04-22
Kategoria: Poradniki
Sztuka jasnego myślenia to jedna z tych książek, które potrafią całkowicie zmienić sposób patrzenia na codzienne decyzje, relacje i własne myślenie. Rolf Dobelli stworzył niezwykle przystępny poradnik psychologiczny i popularnonaukowy, w którym pokazuje, jak często nasz umysł wpada w różnego rodzaju pułapki poznawcze. To książka o mechanizmach kierujących ludzkimi decyzjami, błędach myślowych oraz sposobach, w jakie sami siebie oszukujemy – często nawet tego nie zauważając.
Choć nie jest to powieść fabularna, książkę czyta się bardzo lekko i naturalnie. Autor podzielił ją na krótkie rozdziały, z których każdy opisuje inny błąd poznawczy lub schemat myślenia. Dzięki temu lektura nie przytłacza teorią, a wręcz przeciwnie – sprawia, że czytelnik zaczyna odnajdywać opisane sytuacje w swoim własnym życiu. Dobelli posługuje się prostym, konkretnym i momentami bardzo ironicznym stylem, co sprawia, że nawet bardziej złożone psychologiczne mechanizmy stają się łatwe do zrozumienia. Autor często przywołuje przykłady z biznesu, codzienności, relacji czy mediów, pokazując, jak łatwo ulegamy manipulacji, emocjom lub złudnemu poczuciu racji.
Największą siłą tej książki jest jej praktyczność. Dobelli nie moralizuje ani nie próbuje udawać mentora, który zna odpowiedź na wszystko. Raczej zachęca do obserwowania własnych reakcji i zadawania sobie pytań o to, dlaczego podejmujemy konkretne decyzje. Bardzo mocno wybrzmiewają tutaj motywy manipulacji, wpływu społecznego, błędów poznawczych, presji otoczenia i potrzeby potwierdzania własnych przekonań. Autor pokazuje, jak często działamy automatycznie, kierując się emocjami zamiast logicznym myśleniem.
Choć książka nie ma klasycznych bohaterów ani jednej osi fabularnej, jej „bohaterem” staje się właściwie każdy czytelnik. W wielu opisanych sytuacjach łatwo odnaleźć samego siebie – szczególnie w momentach, gdy autor pokazuje, jak ludzie podejmują nieracjonalne decyzje finansowe, emocjonalne czy zawodowe. To właśnie sprawia, że lektura wywołuje mieszankę zaciekawienia, zaskoczenia, a czasem nawet lekkiego dyskomfortu. Czytelnik zaczyna dostrzegać, jak wiele codziennych wyborów wynika z błędnych schematów myślowych, a nie z rzeczywistej analizy sytuacji.
„Sztuka jasnego myślenia” skłania przede wszystkim do refleksji. To książka, po której trudno nie analizować własnych zachowań i decyzji. Pojawia się tutaj wiele momentów typu „to przecież o mnie”, co sprawia, że lektura jest angażująca i bardzo życiowa. Jednocześnie autor nie przytłacza nadmiarem naukowych definicji, dzięki czemu książka pozostaje przystępna nawet dla osób, które na co dzień nie interesują się psychologią.
To pozycja szczególnie polecana osobom zainteresowanym rozwojem osobistym, psychologią i świadomym podejmowaniem decyzji. Świetnie sprawdzi się także dla ludzi pracujących w biznesie, marketingu czy mediach, ale równie dobrze odnajdą się w niej czytelnicy, którzy po prostu chcą lepiej rozumieć siebie i mechanizmy rządzące ludzkim myśleniem. Dzięki krótkim rozdziałom książkę można czytać zarówno w całości, jak i wracać do niej fragmentami.
Rolf Dobelli stworzył książkę niezwykle praktyczną, inteligentną i momentami bardzo otwierającą oczy. „Sztuka jasnego myślenia” nie daje prostych recept na idealne życie, ale uczy czegoś znacznie ważniejszego – większej świadomości własnych decyzji i błędów. To jedna z tych lektur, do których naprawdę warto wracać, szczególnie w świecie pełnym informacji, manipulacji i pośpiechu.
Sięgając po poradniki zwykle oczekujemy konkretnych odpowiedzi albo nowego spojrzenia na znane problemy. Z ciekawością sięgnęłam więc po ,,Sztukę jasnego myślenia" Rolfa Dobelli, licząc na coś więcej niż typowy poradnik motywacyjny. I rzeczywiście, ta książka taka nie jest. Autor nie daje gotowych recept na życie, ale pokazuje, jak często nasze myślenie wpada w różne pułapki i schematy, zarówno w codzienności, jak i w pracy.
Największym plusem książki są krótkie, dynamiczne rozdziały i prosty, przystępny język. Dobelli opisuje psychologiczne mechanizmy na konkretnych przykładach z życia, dzięki czemu całość czyta się naprawdę szybko. Problem pojawił się jednak później. Mimo ciekawej tematyki niewiele z tej książki zostało mi w głowie. Czytana jednym ciągiem sprawiała wrażenie ,,przelatywania" przez kolejne strony bez większej refleksji.
Dopiero gdy zaczęłam czytać po kilka rozdziałów dziennie i wracać myślami do niektórych przykładów, książka zyskała więcej sensu. To zdecydowanie nie jest poradnik do pochłonięcia w jeden wieczór. Warto dawkować go powoli i dać sobie czas na przemyślenie poszczególnych tematów.
Mam wobec tej książki mieszane uczucia. Bardzo podobał mi się styl autora i sama idea pokazania błędów myślowych, ale zabrakło mi czegoś, co naprawdę zostałoby ze mną na dłużej.
Książka przeczytana w ramach współpracy barterowej z Wydawnictwem Znak Koncept.
To kolejna książka, którą nie wiem jak ocenić. Znowu opis okładkowy był zachęcający, lecz treść okazała się czymś o czym już dawno wiedziałam i z czym dość często się nie zgadzałam. Wydaje mi się, że to propozycja czytelnicza dla tych, którzy rozpoczynają swoją przygodę, ogólnie mówiąc z rozwojem osobistym.
Już na wstępie chcę powiedzieć, że o dziwo! Nie zapamiętałam żadnego z błędów. Zupełnie jakoś one nie utrzymały się w mojej pamięci, a to chyba przez to jak jest ta książka napisana. I tak jak uwielbiam tego typu poradniki i zawsze coś z nich wyciągnę, tak z tego nie podebrałam zupełnie nic. Niby mamy poznać będą, które dość często popełniamy. Są różne przykłady, wyjaśnienia, z którymi tak jak już pisałam często się nie zgadzałam, lecz czegoś mi w niej brakuje. I tak jak o wielu książkach, poradnikach mogłabym mówić długo, tak o tym nawet nie wiem co mam napisać.
Można napisać, że to katalog błędów, jakie popełniamy. Autor pokazuje, że dość często myślimy stereotypowo. Moim zdaniem ta książka nie zmieni życia, lecz być może pokaże jak zacząć postępować inaczej niż do tej pory.
Czy polecam? Nie wiem (tu wzruszyłam ramionami), jak chcesz to przeczytaj. Nie zmuszam
Nasz mózg został przystosowany do życia myśliwego i zbieracza. Dzisiaj żyjemy w całkowicie odmiennym świecie. To prowadzi do systematycznych błędów...
Przeczytane:2026-06-04, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2026, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2026, 52 książki 2026, 26 książek 2026, 12 książek 2026,
Świat literatury popularnonaukowej i poradników rozwoju osobistego bywa boleśnie wtórny, zalany falami coachingowego żargonu i obietnicami błyskawicznej transformacji życia. Na tym tle propozycja Rolfa Dobellego jawi się jako fascynujący, choć momentami bezwzględny traktat o naturze ludzkiej niefrasobliwości. Książka ta nie próbuje być kolejnym mentorskim głosem, który protekcjonalnie poklepuje czytelnika po ramieniu. Wręcz przeciwnie - działa jak chłodny, precyzyjny prysznic, obnażający strukturalne niedoskonałości naszego aparatu poznawczego.
Konstrukcja tego dzieła zasługuje na miano literackiego minimalizmu w służbie psychologii. Autor zdecydował się na formę niezwykle skondensowaną, dzieląc publikację na kilkadziesiąt bardzo zwięzłych, zaledwie kilkustronicowych esejów. Taki zabieg nadaje całości imponującą dynamikę i sprawia, że przez kolejne zagadnienia przechodzi się z dużą lekkością. Zamiast nużących, akademickich wywodów, otrzymujemy serię błyskotliwych miniatur, z których każda bierze na warsztat inny mechanizm zakrzywiania rzeczywistości - od ewolucyjnych uwarunkowań, przez pułapki ekonomiczne, aż po błędy w relacjach społecznych. Dobelli rezygnuje z roli wszechwiedzącego guru. Pisze z perspektywy praktyka, kogoś, kto sam porusza się w świecie biznesu i otwarcie przyznaje, że świadomość istnienia mechanizmów psychologicznych nie czyni nas na nie automatycznie odpornymi.
Stylistycznie książka balansuje między chłodną, reporterską relacją a ironicznym humorem. Język jest potoczysty, pozbawiony ciężkiego, naukowego balastu, co sprawia, że skomplikowane teorie stają się zrozumiałe dla każdego. Dobelli genialnie operuje plastycznymi metaforami i życiowymi anegdotami, umiejętnie żonglując przykładami - od rekrutacji w pracy, przez zachowania konsumenckie i magię autorytetów, aż po tak subtelne paradoksy, jak błądzenie w teoriach spiskowych czy zniekształcenia własnych wspomnień. Ta przystępność bywa jednak obosiecznym mieczem. W pogoni za klarownością i lapidarnością autor momentami ociera się o powierzchowność, traktując głębokie zjawiska psychologiczne w sposób nieco katalogowy.
I to właśnie ta katalogowa struktura stanowi największe wyzwanie dla czytelnika. Czytana jednym ciągiem, książka potrafi znużyć powtarzalnością schematu, a ogrom zaprezentowanych mechanizmów paradoksalnie zaczyna ulatywać z pamięci tuż po odłożeniu tomu na półkę. Co więcej, osoby głębiej zakorzenione w literaturze psychologicznej mogą poczuć niedosyt, nie odnajdując tu rewolucyjnych odkryć, a raczej zręcznie skompilowaną i uproszczoną wiedzę, która w wersji fundamentalnej pojawiała się już u klasyków formatu Daniela Kahnemana. Publikacja nie oferuje też gotowego zestawu narzędzi ani prostych recept na to, jak owych pułapek unikać. Autor skupia się na diagnozie, pozostawiając nas z wnioskiem, że samo uświadomienie sobie własnej omylności jest już wystarczającym sukcesem.
Moja subiektywna ocena tej pozycji jest zawieszona pomiędzy zachwytem nad jej formą a lekkim niedosytem intelektualnym. Z jednej strony urzekł mnie ten specyficzny dyskomfort, który towarzyszy lekturze, kiedy w niemal każdym rozdziale odnajdujemy cząstkę własnych, irracjonalnych zachowań. To fascynująca, momentami bolesna lekcja pokory wobec własnego intelektu. Z drugiej strony zabrakło mi głębszego zakotwiczenia tych teorii w praktycznym działaniu. To doskonały podręcznik uważności i świetny punkt wyjścia dla każdego, kto dopiero zaczyna zgłębiać tajniki ludzkiego umysłu, jednak dla wymagającego czytelnika może okazać się jedynie elegancko podanym spisem powszechnym naszych słabości. Niemniej, w świecie zdominowanym przez dezinformację i pośpiech, jest to pozycja, do której warto wracać - ale wyłącznie małymi porcjami, dając sobie czas na przetrawienie każdej myśli.