Świat literatury popularnonaukowej i poradników rozwoju osobistego bywa boleśnie wtórny, zalany falami coachingowego żargonu i obietnicami błyskawicznej transformacji życia. Na tym tle propozycja Rolfa Dobellego jawi się jako fascynujący, choć momentami bezwzględny traktat o naturze ludzkiej niefrasobliwości. Książka ta nie próbuje być kolejnym mentorskim głosem, który protekcjonalnie poklepuje czytelnika po ramieniu. Wręcz przeciwnie - działa jak chłodny, precyzyjny prysznic, obnażający strukturalne niedoskonałości naszego aparatu poznawczego.
Konstrukcja tego dzieła zasługuje na miano literackiego minimalizmu w służbie psychologii. Autor zdecydował się na formę niezwykle skondensowaną, dzieląc publikację na kilkadziesiąt bardzo zwięzłych, zaledwie kilkustronicowych esejów. Taki zabieg nadaje całości imponującą dynamikę i sprawia, że przez kolejne zagadnienia przechodzi się z dużą lekkością. Zamiast nużących, akademickich wywodów, otrzymujemy serię błyskotliwych miniatur, z których każda bierze na warsztat inny mechanizm zakrzywiania rzeczywistości - od ewolucyjnych uwarunkowań, przez pułapki ekonomiczne, aż po błędy w relacjach społecznych. Dobelli rezygnuje z roli wszechwiedzącego guru. Pisze z perspektywy praktyka, kogoś, kto sam porusza się w świecie biznesu i otwarcie przyznaje, że świadomość istnienia mechanizmów psychologicznych nie czyni nas na nie automatycznie odpornymi.
Stylistycznie książka balansuje między chłodną, reporterską relacją a ironicznym humorem. Język jest potoczysty, pozbawiony ciężkiego, naukowego balastu, co sprawia, że skomplikowane teorie stają się zrozumiałe dla każdego. Dobelli genialnie operuje plastycznymi metaforami i życiowymi anegdotami, umiejętnie żonglując przykładami - od rekrutacji w pracy, przez zachowania konsumenckie i magię autorytetów, aż po tak subtelne paradoksy, jak błądzenie w teoriach spiskowych czy zniekształcenia własnych wspomnień. Ta przystępność bywa jednak obosiecznym mieczem. W pogoni za klarownością i lapidarnością autor momentami ociera się o powierzchowność, traktując głębokie zjawiska psychologiczne w sposób nieco katalogowy.
I to właśnie ta katalogowa struktura stanowi największe wyzwanie dla czytelnika. Czytana jednym ciągiem, książka potrafi znużyć powtarzalnością schematu, a ogrom zaprezentowanych mechanizmów paradoksalnie zaczyna ulatywać z pamięci tuż po odłożeniu tomu na półkę. Co więcej, osoby głębiej zakorzenione w literaturze psychologicznej mogą poczuć niedosyt, nie odnajdując tu rewolucyjnych odkryć, a raczej zręcznie skompilowaną i uproszczoną wiedzę, która w wersji fundamentalnej pojawiała się już u klasyków formatu Daniela Kahnemana. Publikacja nie oferuje też gotowego zestawu narzędzi ani prostych recept na to, jak owych pułapek unikać. Autor skupia się na diagnozie, pozostawiając nas z wnioskiem, że samo uświadomienie sobie własnej omylności jest już wystarczającym sukcesem.
Moja subiektywna ocena tej pozycji jest zawieszona pomiędzy zachwytem nad jej formą a lekkim niedosytem intelektualnym. Z jednej strony urzekł mnie ten specyficzny dyskomfort, który towarzyszy lekturze, kiedy w niemal każdym rozdziale odnajdujemy cząstkę własnych, irracjonalnych zachowań. To fascynująca, momentami bolesna lekcja pokory wobec własnego intelektu. Z drugiej strony zabrakło mi głębszego zakotwiczenia tych teorii w praktycznym działaniu. To doskonały podręcznik uważności i świetny punkt wyjścia dla każdego, kto dopiero zaczyna zgłębiać tajniki ludzkiego umysłu, jednak dla wymagającego czytelnika może okazać się jedynie elegancko podanym spisem powszechnym naszych słabości. Niemniej, w świecie zdominowanym przez dezinformację i pośpiech, jest to pozycja, do której warto wracać - ale wyłącznie małymi porcjami, dając sobie czas na przetrawienie każdej myśli.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2026-04-22
Kategoria: Poradniki
auraliteracka
Nasz mózg został przystosowany do życia myśliwego i zbieracza. Dzisiaj żyjemy w całkowicie odmiennym świecie. To prowadzi do systematycznych błędów...