Okładka książki - Sztuka prostego życia

Sztuka prostego życia

Żyj w spokoju i radości dzięki stu prostym praktykom japońskiego mnicha zen.

Czerpiąc ze starożytnej wiedzy, znany mnich buddyjski Shunmyo Masuno pokazuje, jak praktykować zen w codziennym życiu za pomocą konkretnych i niezwykle prostych wskazówek.

Każdą kolejną praktykę opatrzono minimalistycznym rysunkiem, przy którym możesz się odprężyć i wziąć głęboki oddech, zanim przejdziesz dalej. Z każdym dniem będziesz odnajdywać szczęście we wprowadzaniu niewielkich zmian w swoim życiu. Nie musisz poszukiwać wyjątkowych doświadczeń - to dzięki tym drobnym praktykom odzyskasz głęboki spokój wewnętrzny.

Informacje dodatkowe o Sztuka prostego życia:

Wydawnictwo: Buchmann
Data wydania: 2025-10-15
Kategoria: Poradniki

Tagi: Samodzielne rozwiązywanie problemów i rozwój osobisty

Kup książkę Sztuka prostego życia

Sztuka prostego życia - opinie o książce

Avatar użytkownika - inspiracyjnym_kr
inspiracyjnym_kr
Przeczytane:2025-10-12, Ocena: 4, Chcę przeczytać,

Dzień dobry, moje kochane Moliki!
Macie jakieś wskazówki, porady lub złote myśli, którymi kierujecie się w życiu? Jeśli tak, koniecznie podzielcie się nimi w komentarzach. Wychodzę z założenia, że nie istnieje jeden, uniwersalny przepis na dobre i szczęśliwe życie, ale każdy z nas ma swoje małe maksymy, które pomagają mu przetrwać trudniejsze chwile. W tym właśnie tkwi cały sekret. Jako osoba, która z natury dużo się martwi i przejmuje, szczególnie trafiły do mnie te słowa: ,,Nie ma potrzeby martwić się o rzeczy, które jeszcze się nie wydarzyły. Myśl tylko o tym, co się dzieje w tym momencie. Prawie wszystkie obawy są nienamacalne. To tylko wymysły twojego umysłu". Choć znam tę zasadę nie od dziś, ponowne zetknięcie się z nią dodało mi otuchy i przypomniało, co w życiu naprawdę ważne.
Tytuł: ,,Sztuka prostego życia"
Autor: Shunmyo Masuno
Wydawnictwo: @wydawnictwo_buchmann
Moja ocena: 7/10
Dzisiejszy świat pędzi w zawrotnym tempie, a my często pędzimy razem z nim. Nic więc dziwnego, że bywamy przytłoczeni, zmęczeni czy rozdrażnieni - to naturalne. Dlatego tak ważne jest, by szukać sposobów, które pomogą nam żyć prościej, spokojniej, ale też pełniej i szczęśliwiej.
,,Sztuka prostego życia" to książka składająca się z wielu (stu) praktycznych wskazówek. W gruncie rzeczy wiele z nich zapewne już słyszeliście - nie są to porady odkrywcze, aczkolwiek mogą być naprawdę pomocne. Autor, Shunmyo Masuno, jako mnich, odwołuje się do buddyzmu, ale wiele jego rad dotyczy też codziennej pracy i życia w społeczeństwie. Oprócz porad i wskazówek, przytacza liczne anegdoty i krótkie opowiastki, które pomagają lepiej zrozumieć jego wizję i przesłanie. Proponuje różnorodne sposoby, by zwolnić tempo, zatroszczyć się o siebie i swoje zdrowie. Każdy może wybrać z tej książki coś, co najbardziej odpowiada jego potrzebom. Dla wielu osób może być ona początkiem drobnych, ale znaczących zmian w codzienności. To pozycja, do której można wracać wielokrotnie, w różnych momentach życia, i za każdym razem odkrywać coś nowego. Dla mnie te treści są już dość znane i powtarzające się - o wielu z nich czytałam wcześniej. Mimo to doceniam prostotę przekazu i spokój, który niesie ta publikacja.
#współpracareklamowa #współpracabarterowa

Sztuka spokojnego życia. 48 wskazówek, jak pozbyć się lęku i obaw
Shunmyo Masuno0
Okładka ksiązki - Sztuka spokojnego życia. 48 wskazówek, jak pozbyć się lęku i obaw

Poznaj praktyki zen, które pozwolą pozbyć się towarzyszących ci na co dzień lęków i obaw. Oto 38 praktycznych lekcji, które pozwolą ci cieszyć się bardziej...

Sztuka prostego życia
Shunmyo Masuno0
Okładka ksiązki - Sztuka prostego życia

Żyj w spokoju i radości dzięki stu prostym praktykom japońskiego mnicha zen. Czerpiąc ze starożytnej wiedzy, znany mnich buddyjski Shunmyo Masuno...