Okładka książki - Tajemnice Nagrody Nobla. Skandale, pomyłki, kontrowersje

Tajemnice Nagrody Nobla. Skandale, pomyłki, kontrowersje

Nobel - nazwisko, które kojarzy niemal każdy. Ale ile naprawdę wiemy o człowieku, który je nosił - i o nagrodzie, która stała się symbolem prestiżu?

Życie Alfreda Nobla to przykład nowego typu XIX-wiecznego biznesmena: kapitalisty o nieograniczonej energii, ambicji i pomysłowości. Za życia uchodził za dziwaka i samotnika, skrupulatnie chroniącego swoją prywatność. Nawet swoją pośmiertną hojność potraktował jako sposób na to, by uniknąć publicznej ingerencji w osobiste sprawy.

Dziś Nagroda Nobla to globalny biznes - pod koniec XX wieku całkowite koszty utrzymania komitetów, personelu, ekspertów i konsultantów sięgały sześciu milionów dolarów rocznie. Ale za tą prestiżową fasadą kryją się zaskakujące historie: polityczne naciski, wielkie pieniądze, animozje personalne, kontrowersje, pomyłki i decyzje, które wzbudzały oburzenie.

Ta książka odkrywa mniej znane kulisy Nagrody Nobla - opowiada o jej genezie, mechanizmach działania i momentach, w których ,,najwyższe wyróżnienie" stawało się źródłem skandali.

Parafrazując słowa jednego z laureatów: Jak to możliwe, że w kapryśnej historii Komitetów Noblowskich tak wielu zostało pominiętych przez tak niewielu?

Jarosław Molenda - członek Stowarzyszenia Dziennikarzy Rzeczypospolitej Polskiej, jego teksty ukazywały się m.in. na łamach czasopism ,,Focus Historia", ,,Dookoła Świata", ,,Gazeta Wyborcza. Ale Historia", ,,Globtroter", ,,Mówią Wieki", ,,Odkrywca", ,,Rzeczpospolita. Plus Minus", ,,Wiedza i Życie", ,,Voyage". Członek kolegium redakcyjnego ,,Encyklopedii Geograficznej Świata". Autor ponad sześćdziesięciu książek, odznaczony przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Srebrnym Krzyżem Zasługi za propagowanie historii Polski oraz medalem Zasłużony dla Kultury Polskiej przyznanym przez ministra kultury i dziedzictwa narodowego.

Informacje dodatkowe o Tajemnice Nagrody Nobla. Skandale, pomyłki, kontrowersje:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka

Tajemnice Nagrody Nobla. Skandale, pomyłki, kontrowersje - opinie o książce

Avatar użytkownika - zainspirowanawku
zainspirowanawku
Przeczytane:2025-11-09,

Nazwiska Nobel przedstawiać nikomu nie trzeba, ale czy wiemy coś więcej o człowieku, który je nosił? Bo ja tak prawdę powiedziawszy nie za wiele wiedziałam. Ale to się zmieniło po przeczytaniu książki Jarosława Molendy pod tytułem "Tajemnice Nagrody Nobla. Skandale, pomyłki, kontrowersje." Autor książki wprowadza nas do życia Alfreda Nobla - samotnika, biznesmena i wynalazcy dynamitu. Jego ostatnią wolą było przekazanie swojego majątku na stworzenie funduszu, z którego dochody miały być przeznaczone na uhonorowanie osiągnięć w pięciu dziedzinach. Dzięki swojej ostatniej woli stał się w pewnym sensie nieśmiertelny. Autor odkrywa przed nami kulisy Nagrody Nobla oraz skandale wokół niej. Decyzję o przyznaniu tej nagrody podejmuje zaledwie kilkanaście osób. I niestety mamy tu też swoje kontrowersje, pomyłki i wpływy polityczne. Znajdziemy tu opisy skandali, sporów oraz niesprawiedliwości jej przyznawania. Wszystko opisane z dziennikarskim zacięciem co sprawia, że czyta się ją jak wciągającą lekturę. Do tego twarda okładka i mnóstwo zdjęć przybliżających nam znane postacie oraz notatki i artykuły prasowe. Ten globalny biznes to dobrze prosperująca od lat maszyna z zakulisowymi gierkami.

Avatar użytkownika - kulturowa_anihil
kulturowa_anihil
Przeczytane:2025-10-04, Ocena: 5, Przeczytałem,

Reportaże mają w sobie ten urok, że odsłaniają mniej oczywiste i często nieznane karty historii, które mogą zaskakiwać i zmieniać perspektywę na historię i właśnie za sprawą Molendy można poznać historię najbardziej prestiżowej nagrody na świecie. Co warto już na wstępie podkreślić, ta książka nie jest laurką i często narusza fasadę wyidealizowanej instytucji komitetu Noblowskiego.

Alfred Nobel, chociaż jest postacią fascynującą, to trudno jest go określić jako kogoś jednoznacznego. Z jednej strony to prawdziwy wizjoner, wynalazca, który za sprawą swojej fortuny stworzył coś, co dziś ewoluowało do absolutnie najważniejszej nagrody, z drugiej strony Nobel był typem samotnika, stroniącego od ludzi i niemal obsesyjnie strzegącego swojej prywatności, za sprawą testamentu zapewnił sobie ,,duchową" nieśmiertelność. Ta biograficzna wstawka pozwala zrozumieć, dlaczego ta nagroda jest tak wyjątkowa.

Co jest jednak sercem książki to kulisy odsłaniane przez autora, ponieważ pokazuje mechanizmy działania komitetów, co dowodzi, że te komisje nie zawsze działają merytorycznie, nie są obojętne na polityczne naciski, które często prowadziły do kontrowersyjnych wyborów, a nawet mówiąc wprost pomyłek. Jako że mam alergie na politykę, to wielkim rozczarowaniem było dla mnie to, jak Nagroda Nobla stała się narzędziem gry między państwami, ideologiami i wpływowymi ludźmi

Doceniam, że Molenda nie bał się jasno wskazywać kontrowersji, często oburzających, jednak robi to z na tyle dużym wyczuciem, że ciężko mi stwierdzić, aby deprecjonował samą ideę nagrody. Ten reportaż pokazuje, że nawet tak prestiżowa nagroda, będąca niemal światowym symbolem, nie jest wolna od ludzkich układów i słabości.

To pasjonująca i pouczająca lektura, która ukazuje nieznane oblicze Nagrody Nobla, a oblicze to pokazuje, że za każdym mitem kryje się niejednoznaczna, skomplikowana i często oprócz tego, że niewygodna to i nieznana prawda. Takie reportaże, to chce się czytać.

Zadziwiające życie owoców
Jarosław Molenda0
Okładka ksiązki - Zadziwiające życie owoców

Zadziwiające życie owoców to książka o roli owoców w dziejach ludzi, a zarazem opracowanie, które podważa niektóre ustalenia...

Elżbieta Batory. Krwawa hrabina czy ofiara spisku Habsburgów?
Jarosław Molenda0
Okładka ksiązki - Elżbieta Batory. Krwawa hrabina czy ofiara spisku Habsburgów?

Seryjna morderczyni. Sadystka. Szalona kobieta. Wampirzyca. Wilkołak. Wszystkie te epitety i określenia przypisywane są Elżbiecie Batory. Słynęła nie tylko...