Niniejsza książka jest dziełem fikcyjnym.
Wszelkie postacie, miejsca, wydarzenia i dialogi są wytworem wyobraźni autorki lub zostały wykorzystane w sposób fikcyjny.
Jakiekolwiek podobieństwo do rzeczywistych osób, żyjących lub zmarłych, wydarzeń lub miejsc jest całkowicie przypadkowe.
Jak długo można udawać kogoś, kim się nie jest?
Karolina ma dwadzieścia dwa lata i całe życie zaplanowane przez innych.
Ma chłopaka, którego powinna kochać.
Ma matkę, która od lat układa jej życie według własnych wyobrażeń.
Dorastała w miejscu, gdzie każdy wiedział, jak powinna wyglądać jej przyszłość.
Ślub. Rodzina. Spokojne życie.
Wszystko wydaje się być na swoim miejscu.
A jednak gdzieś głęboko czuje, że żyje nie swoim życiem.
Kiedy rozpoczyna praktyki pedagogiczne w Łodzi, poznaje kobietę, która wywraca jej świat do góry nogami.
Ilonę.
Spokojną.
Uważną.
Niebezpiecznie bliską.
To, co miało być zwykłą relacją studentki i wykładowczyni, staje się początkiem drogi, której Karolina nigdy nie planowała.
Drogi ku prawdzie.
Bo czasem spotykamy osobę, która nie przychodzi po to, by nas uratować.
Przychodzi po to, by pomóc nam odnaleźć samych siebie.
Ale prawda ma swoją cenę.
Między oczekiwaniami rodziny, lękiem przed odrzuceniem, społecznymi schematami i własnymi uczuciami Karolina będzie musiała odpowiedzieć sobie na najtrudniejsze pytanie:
Czy można być szczęśliwą, jeśli całe życie próbuje się być kimś innym?
A może największym aktem odwagi nie jest walka z innymi...
lecz powiedzenie:
„To jestem ja.”
„Tam, gdzie kończy się lęk” to poruszająca powieść obyczajowa o odkrywaniu własnej tożsamości, kobiecej wrażliwości, relacjach rodzinnych, traumie, zdrowieniu i odwadze życia w zgodzie ze sobą.
To historia dla wszystkich, którzy choć raz bali się zawieść tych, których kochają.
I dla wszystkich, którzy wiedzą, że najtrudniej jest otworzyć drzwi, które przez całe życie były zamknięte w nas samych.
Bo czasem miłość nie ocala naszego życia.
Pomaga nam ocalić samych siebie.
Data wydania: 2026-06-24
Co jeśli jedna wiadomość może zmienić całe Twoje życie... i złamać je jednocześnie? Ann próbuje nauczyć się oddychać po rozstaniu. Z bólu rodzą się wiersze...