Czy kiedykolwiek zdarzyło ci się zmartwić, że możesz nie zdążyć zadać swojemu tacie wszystkich ważnych pytań? Że nie dowiesz się, jakie decyzje wpłynęły na jego życie? Czego pragnął? Co go ukształtowało i co miało dla niego znaczenie?
Tato, opowiedz mi swoją historię pozwala poznać odpowiedzi na te pytania.
Twój tata może spisać w tej książce najważniejsze chwile swojego życia. Dzięki starannie dobranym pytaniom i intuicyjnemu układowi każda strona Tato, opowiedz mi swoją historię staje się okazją do zatrzymania tego, co często ginie z czasem - wspomnień, których nie znajdzie się w żadnym albumie.
To nie tylko wyjątkowy sposób na odkrycie rodzinnych historii, ale także bezcenny prezent dla przyszłych pokoleń. Tato, opowiedz mi swoją historię jest skarbem, który można przekazywać z rąk do rąk - bo każdy tata kryje w sobie niepowtarzalną opowieść i zasługuje na to, by ją uwiecznić.
Wydawnictwo: Luna
Data wydania: 2025-06-11
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Tytuł oryginału: Dad, I Want to Hear Your Story
Macie już prezenty na Dzień Taty? Jeśli nie to przechodzę do Was ze świetną propozycją. A mianowicie jest to "Tato, opowiedz mi swoją historię" Jeffreya Masona. Autor napisał a może raczej stworzył tą książkę pod wpływem choroby swojego taty, który z dnia na dzień zapominał o przeszłości. Jest to taki trochę pamiętnik, do którego będziemy wracać latami. Bardzo często mamy dużo różnych pytań do taty, na które chcielibyśmy znać odpowiedzi. I tutaj autor przychodzi nam z pomocą. Pytania są świetnie skonstruowane i dotyczą praktycznie wszystkiego. Ich zaletą jest to, że możemy się chwilę zatrzymać, zwolnić i pomyśleć czy czasami życie nie ucieka za szybko. Do tego piękne pastelowe wydanie i mnóstwo inspirujących cytatów, które posłużą latami. Zamówiłam drugi egzemplarz dla swojego męża, by i on mógł stworzyć taką pamiątkę dla naszych dzieci. Bo to przecież właśnie o te wspomnienia chodzi. Polecam Wam ją z całego serducha.
🍃„Tato,opowiedz mi swoją historię” to dziennik dla każdego taty,by znalazł chwilę czasu i spisał ważne chwile i wspomnienia z życia.Te wspomnienia pomogą zastanowić się nad tym,co przeżył i wzmocnić więzi z najbliższymi dla siebie osobami.
🍃Ta książka pozwoli na chwilę oddechu,zatrzymania się i pomóc wrócić do przeszłości z ważnymi wydarzeniami.Nauczy dialogu oraz uświadomi,co jest ważne a co mniej ważne.
🍃Dzięki temu dziennikowi ojcowi uświadomią sobie,że są bardzo ważni w tworzeniu historii nie tylko swojej,ale także swoich dzieci.Nie tylko praca jest ważna,ale również więzi,rozmowy i przeszłość która kształtuje każdego człowieka.
🍃 To także inspiracja,by znaleźć czas by powspominać i by ten dziennik był pamiątka dla swoich dzieci.Dzięki uzupełnieniu tej książki każdy tata pozostawi ślad po sobie.Dzieci poznają bliżej swojego rodzica i inaczej spojrzą na tatę.
🍃Idealna książka jako prezent na nadchodzący dzień ojca.Pozwólcie bliżej poznać swojego tatę-kupcie książkę-poproście o wypełnienie i poznajcie tatę bliżej.
🍃Jestem zachwycona i gorąco polecam
Czy kiedykolwiek przyszło ci do głowy, że możesz nie zdążyć zadać swojemu tacie wszystkich ważnych pytań? Że pewne wspomnienia, doświadczenia czy emocje mogą po prostu przepaść - niewypowiedziane, nieopisane, zapomniane? Jeffrey Mason w swojej niezwykłej książce ,,Tato, opowiedz mi swoją historię" tworzy narzędzie, które daje szansę zatrzymać to, co ulotne.
To nie jest klasyczna książka do czytania. To zaproszenie do rozmowy. Pamiętnik z pytaniami. Miejsce, gdzie tata może opowiedzieć o swoim życiu - krok po kroku, pytanie po pytaniu. O dzieciństwie, pierwszych marzeniach, wyborach, które go ukształtowały, o chwilach szczęścia, strachu, dumy i miłości. A wszystko to bez zadęcia, bez presji - z ogromną uważnością i delikatnością.
Książka została zaprojektowana z myślą o tym, by była łatwa i przyjemna w użyciu. Pytania są przemyślane, prowadzą naturalnie przez różne etapy życia i zachęcają do wspomnień, do szczerości. Co ważne, nie trzeba być pisarzem - wystarczy być sobą. Odpowiedzi mogą być krótkie lub rozbudowane, nostalgiczne albo zabawne. To przestrzeń, w której najważniejsze są emocje i prawda.
,,Tato, opowiedz mi swoją historię" to coś więcej niż prezent. To osobista, emocjonalna kapsuła czasu. Coś, co można przekazać dalej - dzieciom, wnukom. Coś, co pozwala nie tylko lepiej poznać tatę, ale także siebie - poprzez rodzinne dziedzictwo, wartości, wzorce.
Dla mnie to książka, która chwyta za serce. Bo to właśnie takich historii najczęściej brakuje, gdy kogoś już z nami nie ma. Historii, których nikt nie spisał. Dlatego żałuję, że mój tata jej nie dostał. Ale wiem, że moja córka podaruje ją swojemu tacie - i dzięki temu zatrzyma coś bezcennego.
To lektura, która zostaje w duszy, choć nie ma w niej fikcji, fabuły czy zakończenia. Bo każda historia napisana przez tatę - to najlepsza opowieść, jaką można przeczytać.
Czy zdarzyło ci się zapragnąć, żeby cofnąć czas i raz jeszcze porozmawiać z ukochanym dziadkiem? Żeby spytać go o to, jak wyglądało jego dzieciństwo, z...
Czy zdarzyło ci się żałować, że już nigdy nie zapytasz swojej babci o to, co naprawdę ją ukształtowało? Że nie dowiesz się, które wybory zmieniły jej los...
Przeczytane:2025-08-20, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025,
Dzieci dorastają, a nasi rodzice są coraz starsi. Takie jest życie i nic nie możemy z tym zrobić. Jest jednak sposób, aby nasi ojcowie mogli powrócić do przeszłości, a my dowiedzieć się o nich bardzo wiele. „Tato, opowiedz mi swoją historię” to książka w formie pamiętnika, która pozwala wrócić do przeżytych chwil. To strony na, których może opisać zdarzenia z przeszłości, o których chciałby nigdy nie zapomnieć. To możliwość, abyśmy poznali jego przeszłość, oczywiście, jeśli będzie chciał nam go dać do przeczytania.
W książce znajdziemy aż 160 stron, a wszystko podzielone jest na rozdziały. Podróż zaczyna się już w okresie, kiedy tata był niemowlakiem, a kończy się na poradach, które mogą być dla nas bezcenne.
Na stronach znajdziemy pytania i miejsce na odpowiedzi naszego taty. Jest go na tyle, aby można było się trochę rozpisać.
„Tato, opowiedz mi swoją historię” to wspaniały prezent zarówno dla naszego taty, jak i dla nas samych. Dzięki niej możemy poznać ją dokładnie, dowiedzieć się o jego przeszłości i wiele więcej. Z przyjemnością polecam.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA