Okładka książki - The Raven Boys. Komiks

The Raven Boys. Komiks

BESTSELLEROWA POWIEŚĆ TERAZ JAKO KOMIKS

Blue Sargent pochodzi z rodziny wróżbitów. Sama jednak nie ma takich zdolności, przez co czuje się wyobcowana w otaczającym ją nadnaturalnym świecie. Niespodziewanie w jej życiu pojawia się Gansey i jego kumple - uczniowie elitarnej, prywatnej szkoły dla chłopców, której członkowie sami siebie nazywają Raven Boys. Blue ich nie znosi. Są zarozumiali i przemądrzali... Ale Gansey nie chce się odczepić i w końcu dziewczyna zgadza się pomóc w jego tajemniczych poszukiwaniach.

Blue zostaje wciągnięta do świata pełnego magii, lecz to, co w nim na nią czyha, jest bardziej niebezpiecznie niż cokolwiek, co sobie wyobrażała.

Ujmująca historia grupy przyjaciół - pełna miłości, osobliwości i tajemnic. Maggie Stiefvater stworzyła niezwykłą opowieść o problemach dorastania wymieszanych z dawką zagadkowej magii, która kryje się wszędzie, nawet w snach. Kruczy cykl to piękna historia, obok której nie da się przejść obojętnie, a forma komiksowa jedynie podkreśla i na nowo definiuje wyjątkowość tego niezwykłego świata. Karolina Barbrich, @tostyikawa

Informacje dodatkowe o The Raven Boys. Komiks:

Wydawnictwo: Nowa Baśń
Data wydania: 2026-06-10
ISBN: 9788382035049
Tytuł oryginału: The Raven Boys. The Graphic Novel

Tagi: Komiksy i powieści graficzne Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Literatura sensacyjna i przygodowa dla dzieci i młodzieży Fantasy dla dzieci i młodzieży Children's / Teenage fiction: Magical realism Dzieci od ok. 14 lat

Kup książkę The Raven Boys. Komiks

The Raven Boys. Komiks - opinie o książce

Avatar użytkownika - Recenzja_Oliwii
Recenzja_Oliwii
Przeczytane:2026-07-03, Ocena: 6, Przeczytałam, Współpraca Recenzencka ,

The Raven Boys - Komiks - Maggie Stiefvater

Dziękuję wydawnictwu Nowa Baśń, za możliwość przeczytania tej książki.

Lubię, jak niektóre historie, są przerabiane na komiksy. To idealna propozycja dla osób, które dopiero wkręcają się w dany temat.

Muszę przyznać, że nie dziwię się, że ta historia stała się bestsellerem. To moje pierwsze spotkanie z tą powieścią. Mocno się wykręciłam i szkoda, że tak szybko poszło mi czytanie. Lektura pełna tajemnic, mroku i niezpieczeństw.

Poruszane są takie tematy jak; waga i znaczenie pieniądza, siła przyjaźni, opinia ludzi oraz poznanie prawdy. A co najważniejsze? To, jak chociaż częściowo wygląda rzeczywistość pokoleń/ dziedziców elit.

Grupa tych chłopaków przypomina mi (drama) "Boys Flowers". Była ich czwórka i jeden z nich był biedniejszy. Wydać ich nastawienie do życia.

Pragnę pogratulować grafikowi, za tak wyraźnie przedstawioną historię. Można z niej wiele wyczytać.

Intrygujące są tutaj te postacie. Choć jeszcze nie wiem co się wydarzy, to już schipuje Blue i Ganseya (Dick, Declan). Tak mi oni pasują...

A z drugiej strony, ta klątwa... Smutno mi z tego powodu.

Trochę przypomina mi to jeden wątek (nie mogę sobie przypomnieć jako to tytuł. Być może to był serial "Evermoor"), jak bohaterka też nie mogła go pocałować przez klątwę. Zamieniłby się w drzewo i w pewnym sensie też nie mogli być razem.

Z niecierpliwością wyczekuję tego, co będzie dalej. Mam wrażenie tego, że będzie wydana kontynuacja. Jest tutaj wiele pytań, bez odpowiedzi. Na które sama mogę tylko snuć przypuszczenia.

Jak tylko będę miała okazję, to przeczytam powieść w całości.

Czy polecam?

Tak. To historia dla tych, co czytali jak i nie (jak ja) książkę. Poznać ten świat, to naprawdę świetna sprawa.

Moja ocena 10/10

Cytaty z książki:

"Jej los był jasny. Jeśli Blue pocałuje tego, którego kocha...on umrze."

"Niektóre rzeczy lepiej robić nocą."

"Nic nie rozumiesz, Gansey, nie znasz się na pieniądzach, chociaż tyle ich masz. To one decydują o tym, jak ludzie patrzą na mnie i na ciebie. To jedyne, co ich interesuje. Będą mnie uważali za twoją maskotkę."

"- Chcę tylko chwilę poudawać, chcę poudawać, że to możliwe.

- Gansey.

- Może nic by się nie stało, gdybym cię pocałował. Może tylko ty nie możesz..."

Przeniesienie na karty komiksu opowieści tak gęstej od klimatu, magii i niedopowiedzeń, jaką jest kultowa już proza Maggie Stiefvater, to zadanie niezwykle karkołomne. Świat Kruczych Chłopców balansuje bowiem na granicy jawy i snu, gdzie nastoletnia melancholia miesza się z prastarą, wręcz namacalną ezoteryką. Scenarzystka Stephanie Williams oraz ilustratorka Sas Milledge podjęły to wyzwanie, tworząc powieść graficzną, która nie tylko składa hołd literackiemu pierwowzorowi, ale staje się autonomicznym, magnetycznym dziełem sztuki.

Siłą tej historii od zawsze byli bohaterowie i specyficzny, pełen mgły i tajemnic klimat amerykańskiego miasteczka, w którym linie mocy krzyżują się z codziennością. W wersji graficznej ten specyficzny miks urban fantasy i estetyki dark academia zyskuje zupełnie nowy wymiar. Oś fabularna, skupiona wokół Blue Sargent - dziewczyny będącej katalizatorem dla cudzych mocy - oraz grupy zamożnych, ekscentrycznych uczniów z elitarnej szkoły Aglionby, została poprowadzona z ogromnym wyczuciem dramaturgicznym. Relacje między postaciami, budowane na zasadzie kontrastu między uduchowionym, chaotycznym domem pełnym wróżbitek a dumnym, tajemniczym światem „Kruczych Chłopców”, rezonują autentycznymi emocjami. Czytelnik natychmiast zostaje wciągnięty w sieć sekretów, starożytnych legend i nieuchronnego fatum, które wisi nad młodymi bohaterami.

Wizualna strona tego albumu to absolutny majstersztyk i zarazem największy atut adaptacji. Sas Milledge posługuje się niezwykle ekspresyjną, a przy tym subtelną kreską. Projekty postaci są bezbłędne - ich mimika, mowa ciała i spojrzenia oddają skomplikowane wnętrza nastolatków bez potrzeby używania zbędnych słów. Prawdziwym sercem tej oprawy jest jednak warstwa kolorystyczna. Paleta barw, operowanie światłem i cieniem oraz przechodzenie od ciepłych, domowych odcieni do chłodnych, mistycznych błękitów i zieleni budują gęstą, hipnotyzującą atmosferę. Magiczne lokacje, prastare lasy czy pełne sekretów zaułki mają w sobie coś z onirycznego snu, z którego czytelnik wcale nie chce się wybudzać. To lektura, która doskonale sprawdza się jako jednotonowy seans na jeden głęboki, satysfakcjonujący wieczór.

Jak każda adaptacja, komiks nie ustrzegł się jednak pewnych kompromisów, które stanowią jego najsłabszą stronę. Skondensowanie wielowątkowej powieści do formy graficznej wymagało ostrych cięć scenariuszowych. W efekcie początek opowieści może wydać się nieco skrótowy, a ekspozycja świata przedstawionego oraz zasad rządzących magią wymaga od odbiorcy dużej uważności, by nie poczuć chwilowego zagubienia. Fani literackiego oryginału z pewnością zauważą też brak kilku drobnych, charakterystycznych dla prozy Stiefvater scen czy anegdot, które w książce budowały unikalny mikroklimat relacji rówieśniczych. Dynamika fabuły pędzi tu naprzód, czasami kosztem głębszego wybrzmienia niektórych wątków pobocznych.

Doceniam rzemiosło, z jakim przełożono literacką melancholię na język obrazu. Komiks ten posiada rzadką właściwość - działa dwukierunkowo. Dla osób nieznających uniwersum stanowi idealną, niezwykle atrakcyjną bramę wejściową, która rozpala ciekawość i natychmiast pozostawia z uczuciem niedosytu. Z kolei dla oddanych fanów serii jest przepięknym, emocjonalnym suplementem, pozwalającym spojrzeć na ukochane postacie z zupełnie nowej perspektywy. To porywająca, estetyczna i dojrzała adaptacja, która udowadnia, że magia zaklęta w słowach może równie mocno lśnić w komiksowych kadrach.

Avatar użytkownika - Colibri
Colibri
Przeczytane:2026-07-03, Ocena: 5, Chcę przeczytać,

The Raven boys
Historia opowiada o Blue, młodej dziewczynie której zarówno matka, ciotka jak i cała rodzina jest wróżbitami, niestety dziewczynka nie ma tego daru, za to jej umiejętności wzmacniają dar innych. Gdy Blue pewnego dnia trafia na Ganseya i jego kumpli, nie jest zainteresowana poznawaniem ich, wie, że chłopcy chodzą do elitarnej szkoły dla chłopców, a ich wszystkich dziewczyna nie lubi. Gansey jednak nie widzi innej możliwości jak wciągnąć Blue w swój plan poszukiwań i po wielu próbach, dziewczyna wkońcu do nich dołącza.

Już dawno chciałam poznać historię Blue i chłopaków, niestety jakoś nigdy książki nie wpadły mi w ręce. Jestem przeszczęśliwa, że komiks trafił do mnie, historia jest wciągająca i emocjonująca, rysunki prześliczne, kreska bardzo mi się podobała, co pomagało w czytaniu komiksu. Jedyna rzecz na jaką mogłabym narzekać to trochę słabe wytłumaczenie fabuły na początku książki, przez co potrzebowałam chwili żeby się wdrożyć i w pełni wciągnąć w świat.

Avatar użytkownika - magdalenagrzejszczyk
magdalenagrzejszczyk
Przeczytane:2026-06-27, Ocena: 5, Przeczytałem,

🐦‍⬛🐦‍⬛🐦‍⬛ Recenzja 🐦‍⬛🐦‍⬛🐦‍⬛

Maggie Stiefvater „The Raven Boys. Komiks”
@maggie_stiefvater
Wydawnictwo: Nowa Baśń
@wydawnictwonowabasn
@wydawnictwonyks

🐦‍⬛🐦‍⬛🐦‍⬛🐦‍⬛🐦‍⬛🐦‍⬛🐦‍⬛🐦‍⬛🐦‍⬛🐦‍⬛🐦‍⬛

„The Raven Boys. Komiks” od Maggie Stiefvater kupił mnie praktycznie od pierwszych stron. A im dalej brnęłam w ten dziwny, mroczny i magiczny świat, tym trudniej było mi się od niego oderwać.

To opowieść pełna sekretów, duchów, przepowiedni i niewyjaśnionych zjawisk. Mrok miesza się tutaj z młodzieńczymi emocjami, a tajemnica jest obecna niemal na każdej stronie. Uwielbiam takie połączenia, dlatego ten komiks trafił w mój gust idealnie.

Bardzo polubiłam klimat tej historii. Chwilami jest niepokojąco, chwilami magicznie, ale przez cały czas czuć aurę tajemnicy. Blue od razu wzbudziła moją sympatię. Jest inteligentna, uparta i wyróżnia się na tle wielu bohaterek. Wychowała się w rodzinie wróżek i jasnowidzek, ale sama nie posiada ich daru, co nadaje jej postaci jeszcze więcej głębi. A kiedy na jej drodze pojawiają się Raven Boys… robi się naprawdę ciekawie.

📌 Co znajdziemy w książce:

👻 Duchy i paranormalne zjawiska
🔮 Magię, wróżby i tajemnicze moce
🕵️ Zagadki oraz sekrety czekające na odkrycie
🩸 Mroczny klimat i poczucie zagrożenia
💀 Motyw śmierci i niepokojącą przepowiednię
❤️ Nastoletnie uczucia i romantyczne napięcie
🖤 Charyzmatycznych bohaterów z charakterem
🤝 Przyjaźń, lojalność i silne więzi
📚 Klimat elitarnej szkoły i dark academia
🐦 Poszukiwanie dawnych legend i tajemnic

Bohaterowie są wyraziści i świetnie napisani. Każdy ma własne problemy, własne tajemnice i własny bagaż doświadczeń. Dzięki temu wydają się prawdziwi. Najmocniej wybrzmiewają tutaj emocje przyjaźń, tęsknota, strach, nadzieja i rodzące się uczucia.

Gansey, Ronan, Adam i Noah to ekipa, tworzą grupę, w której każdy ma własną historię, własne problemy i własne motywacje. Ich relacje są wiarygodne i pełne emocji, widać między nimi zaufanie, konflikty i przywiązanie.
To właśnie dynamika między nimi wciągnęła mnie najmocniej. Czuć chemię, napięcie i emocje, które sprawiają, że ich relacje wypadają bardzo autentycznie.

Styl autorki ma w sobie coś magnetycznego. Jest lekki, ale jednocześnie niezwykle klimatyczny i przepełniony subtelną magią. Autorka nie rzuca wszystkiego od razu buduje napięcie stopniowo, przez co czytelnik coraz bardziej zanurza się w tej historii. Tajemnica miesza się tu z mrokiem, ale nie brakuje też emocjonalnej głębi.

Ogromnym plusem jest również warstwa graficzna. Ilustracje są przepiękne i doskonale oddają klimat tej historii trochę sennej, trochę mrocznej, a momentami wręcz hipnotyzującej.

To komiks, który nie tylko opowiada historię on dosłownie wciąga do swojego świata i nie chce wypuścić. Tajemnica goni tajemnicę, a zakończenie pozostawia taki niedosyt, że od razu ma się ochotę na więcej.

Jeśli lubicie urban fantasy z pazurem, zagadki i bohaterów, których można pokochać (albo obsesyjnie analizować), to zdecydowanie polecam. 🖤

Avatar użytkownika - brave_book
brave_book
Przeczytane:2026-07-04, Ocena: 6, Przeczytałam,

Uwielbiam Kruczy cykl! Ci co są tu ze mną od początku zapewne pamiętają mój zachwyt nad tą serią, jak czytałam ją lata temu. Nawet ostatnio kusił mnie jej reread, ale okazało się, że @wydawnictwonowabasn przybyło z zapowiedzią komiksu na podstawie tych książek!

Z radością się za niego zabrałam i jejku, jaki to był cudowny powrót do tej historii! Uwielbiam tych bohaterów i ich relacje, a także klimat jaki tutaj zbudowała autorka.

Blue mieszka w mamą i innymi kobietami z rodziny oraz jej przyjaciółkami, które zajmują się wróżbiarstwem oraz pracą z energią. Już samo środowisko sprawia, że realia są tutaj nietypowe i intrygujące. A wszystko jeszcze mocniej podkręca spotkanie czwórki chłopaków z prestiżowej szkoły, pogrążonych w poszukiwaniach linii mocy oraz grobowca z legend.

Każdy z bohaterów ma odmienny charakter, a także swoje problemy, lecz mimo różnic tworzą niesamowicie zgraną i wspierającą się paczkę. Z przyjemnością oraz zainteresowaniem śledzi się ich rozwój i relacje, a także tajemnice, które napotykają.

Komiks jest formą, która nieco ogranicza pełne przedstawienie samej historii czy charakterów i relacji postaci, lecz jego twórczynie w sposób genialny oddały klimat tych książek! Jestem pod wielkim wrażeniem.

Rysunki są prześliczne, a kolory w poszczególnych scenach to czysta magia, prawdziwa uczta dla oczu? wiele ilustracji wprawiło mnie w zachwyt, a i historia mocno zaangażowała.

Jeśli jesteście fanami tej serii to gorąco polecam sięgnąć po ten komiks, myślę, że będziecie równie zachwyceni jak ja ? jeśli jeszcze nie znacie kruczego cyklu to zachęcam zacząć właśnie od powieści, abyście różne tajemnice odkryli pełniej w formie książkowej. Ale jeśli zdecyujecie się najpierw zacząć od komiksu to gwarantuję, że ta historia tak Was zaintryguje, że nabierzecie ochoty na poznanie jej w formie książkowej!

Mam nadzieję, że na kolejne tomy nie będziemy musieli czekać długo, bo już się nie mogę doczekać aż się z powrotem zanurzę w tym świecie i bajecznych rysunkach. Tęskniłam za tą ekipą!

Avatar użytkownika - NataliaDrazek88
NataliaDrazek88
Przeczytane:2026-06-28, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,

Znacie serię Król Kruków od Maggie Stiefvatter? Nie poznałam jeszcze tej serii i bardzo chciałam ją poznać, jednak czasu mało, książek dużo. Z pomocą przyszło wydawnictwo Nowa baśń. Pierwszego czerwca była premiera komiksu "The Raven Boys. Komiks" autorstwa nie tylko Maggie, której książki zostały przekształcone na komiks, ale również Stephanie Williams i Sas Milledge. Komiks czytało się bardzo szybko, a kreska była naprawdę przyjemna dla oka. Jest to idealna forma, by poznać fabułę, zanim się sięgnie po całą serię. Teraz jestem pewna, że muszę przestawić swoją listę książek do przeczytania i szybko sięgnąć po powieść. Mroczny i lekko paranormalny klimat książki przypomina mi odrobinę mojego ukochanego autora, Edgara Allana Poe.

Naprawdę oddające klimat ilustracje przedstawiają historię Blue, która jest swoistym wzmacniaczem mocy, której potrzebują bliskie jej osoby. Babcia i ciotki Blue są medium, które nie tylko przepowiadają przyszłość, jednak również przeprowadzają dusze w wigilię świętego Marka. Blue nie tylko pomaga swojej rodzinie, ale też ciągle jest jej przypominane, że ciąży na niej klątwa. Chłopak, którego Blue pocałuje, umrze. Jednak nie tylko Blue ma swoje zadania, są również chłopcy z elitarnej szkoły, którzy na pozór są snobami, z pełnymi kieszeniami pieniędzy. Prawda jednak ma się zgoła inaczej.

W tym komiksie zmagamy się z czasem, który wydaje się płynąć swoim własnym torem. Ze śmiercią, która głośno ogłoszona, nie zawsze jest brana na poważnie. Z tajemnicami, które nie zawsze powinny być odkrywane. Z poświęceniem, które nie zawsze jest robione w imię czegoś dobrego. Bardzo się wciągnęłam  w tę historię i chcę więcej. Czekam na informacje o kolejnym tomie, ponieważ już znalazłam okładkę drugiego tomu w internecie. Polecam wam ogromnie i liczę, że niedługo wrócę z opinią całej powieści. Przede mną aż cztery tomy. Dziękuję bardzo wydawnictwu Nowa Baśń za możliwość poznania tej historii, w takiej pięknej oprawie. Naprawdę godny uwagi komiks.

Cykl ,,Król Kruków" Maggie Stiefvater to czterotomowa, młodzieżowa, hipnotyzująca seria urban fantasy, gdzie nadprzyrodzone dary, magia i niewyjaśnione anomalie energetyczne przeplatają się z legendami oraz mrocznym, małomiasteczkowym klimatem. Książki zdążyły już podbić wiele czytelniczych serc, dlatego graficzna adaptacja historii będzie dla nich wyjątkowym prezentem. To wspaniałe doświadczanie móc przeżyć tą przygodę po raz kolejny, tym razem jednak również widząc bohaterów. I choć oczywiście sama treść musiała zostać trochę skrócona, to jednak najważniejsze, fundamentalne cytaty i sceny pozostały nienaruszone, a prym wiodą głównie emocje i relacje między bohaterami, które zostały wyrażone nadzwyczaj ekspresyjnie!

Jeszcze jakiś czas temu, nie podejrzewałabym siebie o taką fascynacją komiksem, opowiadającym o grupie uczniów oraz dziewczynie, pochodzącej z rodziny wróżbitek, na której wisi zła przepowiednia o śmiertelnym pocałunku dla zakochanego w niej chłopaka. Być może zachwyciła mnie ta przepiękna, jakże precyzyjna kreska, gra światłem oraz cieniem i niesamowicie klimatyczna, odurzająca feeria barw, a może to jednak pasjonująco przedstawiona sytuacja młodych ludzi, borykających się z problemami ,,nie z tego świata", dotyczącymi magii, mistyki, nieuchronności ludzkiego losu. Tu nakreślony szary świat jest mroczny, fascynujący a zarazem bezwzględny, przytłacza równie mocno jak nasz, bo elementy fantastyczne przecież wcale nie muszą oznaczać przekoloryzowanej bajki...

Ilustracje są nadzwyczaj szczegółowe, dopieszczone ogromną dawką ekspresji, można mieć wrażenie, że te misternie nakreślone obrazki po prostu żyją. Zastosowana forma i feeria barw nadają pozycji wyjątkowego charakteru, rozbudzają wyobraźnię, pobudzają zmysły, angażują bardzo silnie, przez co skutecznie zachęcają do przeglądania kolejnych stron.

,,The Raven Boys" to pasjonująca, klimatyczna historia obrazkowa, od której naprawdę niełatwo się oderwać! Ciekawa, niebanalna fabuła, mroczne sekrety, zjawiska nadprzyrodzone, skomplikowane relacje przyjaciół i zaskakujące metafizyczne tło, które zafunduje naprawdę wiele wrażeń. Polecam!

Ukojenie
Maggie Stiefvater0
Okładka ksiązki - Ukojenie

Współczesna powieść o wilkołakach? Tak! A w niej nie tylko wielka miłość, ale także pożegnania i śmierć, ból niezrozumienia i niemożność...

Wyścig śmierci
Maggie Stiefvater0
Okładka ksiązki - Wyścig śmierci

Każdego roku na wyspie Thisby odbywa się Wyścig Skorpiona. Jeźdźcy na swoich rumakach, pięknych, lecz śmiertelnie niebezpiecznych koniach wodnych muszą...