Okładka książki - Traktorek i odpoczynek

Traktorek i odpoczynek

Tom 6 cyklu Traktorek

Traktorek wraz z przyjaciółmi mieszka w gospodarstwie Duży Dąb. Bohater serii podejmuje wyzwania i przeżywa emocje, jakie na co dzień towarzyszą dzieciom w wieku przedszkolnym. Tym razem odkrywa, jak ważny jest odpoczynek.

Pewnego dnia Traktorek poznaje pociąg, który ciągle się spieszy, bo musi punktualnie dotrzeć na każdą stację. Nigdy nie ma czasu, aby się zatrzymać i odetchnąć. Kiedy przez nieuwagę piskląt pociąg wypada z torów, Traktorek postanawia mu pomóc. Dzięki wspólnym chwilom nowy przyjaciel uczy się, że odpoczynek daje siłę na dalszą drogę.

Pełna ciepła historia o tym, że praca i zabawa są ważne, ale równie ważny jest czas na wytchnienie.

W serii:
Traktorek jest dzielny
Traktorek jest zazdrosny
Traktorek pomaga jelonkowi
Traktorek marzy o lataniu
Traktorek jest chory
Traktorek i małe kłamstwo

Informacje dodatkowe o Traktorek i odpoczynek:

Wydawnictwo: Papilon
Data wydania: 2025-02-25
Tytuł oryginału: Kleine Tractor en Merlijn de trein
Tłumaczenie: Alicja Oczko
Ilustracje:Philippe Goossens

Tagi: baki dla dzieci bajka papilon traktorek odpoczynek wychowanie

Kup książkę Traktorek i odpoczynek

Traktorek i odpoczynek - opinie o książce

Praca jest bardzo ważnym elementem naszego życia, gdyż możemy tak nazwać wiele czynności przez nas wykonywanych i niekoniecznie muszą wiązać się z korzyściami finansowymi. Niemniej należy pamiętać, że potrzebny jest również odpoczynek, bo w przeciwnym razie nasze zdrowie może ulec pogorszeniu. Dodatkowo warto zrozumieć, że rozrywka w wolnym czasie polepszy nam humor i sprawi, że nabierzemy chęci na kolejny pracowity dzień.

Zarys fabuły

W książce spotykamy Traktorka, który pewnego dnia w towarzystwie swych przyjaciół wiózł siano dla krów z gospodarstwa Mała Górka. W pewnym momencie dostrzegł, iż obok niego pojawił się pędzący pociąg po torach. Jak się okazało miał na imię Piotruś. Niestety musiał dojechać na czas ze swym ładunkiem i dlatego nie mógł się zatrzymać i pobawić z Traktorkiem. Główny bohater był tym bardzo zaskoczony i postanowił zbadać sprawę, dlaczego nowo poznany kolega nie może choć chwilę odpocząć. Jakie niebezpieczne wydarzenie skłoni Piotrusia do odpoczynku i kto będzie wtedy zagrożony? W jaki sposób nowi koledzy spędzili wolne chwile? Kto wykonał pracę i odwiózł wagony w odpowiednie miejsce? Jak zakończy się ta historia? O tym w książce „Traktorek i odpoczynek” autorstwa Natalie Quintart.

Odpoczynek

Autorka ukazała bardzo ważny problem dotykający nie tylko dorosłych, a mianowicie ciągły pęd przy wykonywaniu obowiązków bez jakiegokolwiek wytchnienia, a to prędzej czy później prowadzi do wyczerpania lub jakiegoś nieszczęścia. Sprawa niekiedy dotyka również dzieci, które poświęcają dzieciństwo i młodość wyłącznie na naukę. Oczywiście jest ona potrzebna, jak i w późniejszym czasie praca, ale we wszystkim potrzebny jest też umiar i warto to najmłodszym uświadomić. W życiu ważny jest też relaks, zabawa, bo bez tego staję się ono szare, nudne, a niestety jest ono krótkie i dopiero na starość do wielu osób dociera ile stracili pędząc wykonując jedynie swoje zadania służbowe lub naukowe, zamiast co jakiś czas zwolnić i poświęcić się swoim pasjom. Dzieciństwo powinno odznaczać się chwilami beztroski i wielkiej radości, a nie tylko przyswajaniem naukowej wiedzy lub ćwiczeniami sportowymi i o tym należy pamiętać.

Pomoc

Kolejnym ważnym przesłaniem zawartym w bajce jest chęć udzielenia pomocy nawet świeżo poznanemu Piotrusiowi, gdy zaszła taka potrzeba. Zaistniałą sytuację warto wykorzystać w rozmowie z dzieckiem na temat pomagania każdemu kto tego potrzebuje, a nie tylko rodzinie, czy znajomym. Oczywiście wszystko przy zachowaniu bezpieczeństwa, najlepiej pod opieką rodziców, czy nauczycieli, bowiem zawsze za czymś takim może czaić się niebezpieczeństwo. Szczęśliwie w bajce wszystko było jak należy, ale rzeczywistość bywa zaskakująca i to nie zawsze pozytywnie. Niemniej należy to robić, bo być może kiedyś sami będą potrzebowali czyjejś pomocy.

Podsumowanie

Książka zdecydowanie przypadnie do gustu dzieciom dzięki wciągającej i przyjemnej akcji oraz wspaniałym ilustracjom autorstwa Philippe Goossensa. Sam z pewnością sięgnę po tę i inne pozycje z serii i wykorzystam do pracy z dziećmi. Bajka nie tylko bawi, ale też i wychowuje, co w dzisiejszym świecie ma ogromne znaczenie. Okładka przedstawia większość bohaterów występujących w opowiadaniu i zdecydowanie dzięki swej kolorystyce zachęci młodych odbiorców do sięgnięcia po nią. Gorąco polecam pozycję wszystkim rodzicom, nauczycielom i wychowawcom, bo dzięki niej w dość łatwy sposób przekażecie dzieciom, dlaczego tak ważny jest umiar w codziennych czynnościach, a także zwrócicie uwagę na potrzebę pomocy prawdziwie potrzebującym.

Za egzemplarz do recenzji dziękuję Wydawnictwu Publicat.