Praca jest bardzo ważnym elementem naszego życia, gdyż możemy tak nazwać wiele czynności przez nas wykonywanych i niekoniecznie muszą wiązać się z korzyściami finansowymi. Niemniej należy pamiętać, że potrzebny jest również odpoczynek, bo w przeciwnym razie nasze zdrowie może ulec pogorszeniu. Dodatkowo warto zrozumieć, że rozrywka w wolnym czasie polepszy nam humor i sprawi, że nabierzemy chęci na kolejny pracowity dzień.
Zarys fabuły
W książce spotykamy Traktorka, który pewnego dnia w towarzystwie swych przyjaciół wiózł siano dla krów z gospodarstwa Mała Górka. W pewnym momencie dostrzegł, iż obok niego pojawił się pędzący pociąg po torach. Jak się okazało miał na imię Piotruś. Niestety musiał dojechać na czas ze swym ładunkiem i dlatego nie mógł się zatrzymać i pobawić z Traktorkiem. Główny bohater był tym bardzo zaskoczony i postanowił zbadać sprawę, dlaczego nowo poznany kolega nie może choć chwilę odpocząć. Jakie niebezpieczne wydarzenie skłoni Piotrusia do odpoczynku i kto będzie wtedy zagrożony? W jaki sposób nowi koledzy spędzili wolne chwile? Kto wykonał pracę i odwiózł wagony w odpowiednie miejsce? Jak zakończy się ta historia? O tym w książce „Traktorek i odpoczynek” autorstwa Natalie Quintart.
Odpoczynek
Autorka ukazała bardzo ważny problem dotykający nie tylko dorosłych, a mianowicie ciągły pęd przy wykonywaniu obowiązków bez jakiegokolwiek wytchnienia, a to prędzej czy później prowadzi do wyczerpania lub jakiegoś nieszczęścia. Sprawa niekiedy dotyka również dzieci, które poświęcają dzieciństwo i młodość wyłącznie na naukę. Oczywiście jest ona potrzebna, jak i w późniejszym czasie praca, ale we wszystkim potrzebny jest też umiar i warto to najmłodszym uświadomić. W życiu ważny jest też relaks, zabawa, bo bez tego staję się ono szare, nudne, a niestety jest ono krótkie i dopiero na starość do wielu osób dociera ile stracili pędząc wykonując jedynie swoje zadania służbowe lub naukowe, zamiast co jakiś czas zwolnić i poświęcić się swoim pasjom. Dzieciństwo powinno odznaczać się chwilami beztroski i wielkiej radości, a nie tylko przyswajaniem naukowej wiedzy lub ćwiczeniami sportowymi i o tym należy pamiętać.
Pomoc
Kolejnym ważnym przesłaniem zawartym w bajce jest chęć udzielenia pomocy nawet świeżo poznanemu Piotrusiowi, gdy zaszła taka potrzeba. Zaistniałą sytuację warto wykorzystać w rozmowie z dzieckiem na temat pomagania każdemu kto tego potrzebuje, a nie tylko rodzinie, czy znajomym. Oczywiście wszystko przy zachowaniu bezpieczeństwa, najlepiej pod opieką rodziców, czy nauczycieli, bowiem zawsze za czymś takim może czaić się niebezpieczeństwo. Szczęśliwie w bajce wszystko było jak należy, ale rzeczywistość bywa zaskakująca i to nie zawsze pozytywnie. Niemniej należy to robić, bo być może kiedyś sami będą potrzebowali czyjejś pomocy.
Podsumowanie
Książka zdecydowanie przypadnie do gustu dzieciom dzięki wciągającej i przyjemnej akcji oraz wspaniałym ilustracjom autorstwa Philippe Goossensa. Sam z pewnością sięgnę po tę i inne pozycje z serii i wykorzystam do pracy z dziećmi. Bajka nie tylko bawi, ale też i wychowuje, co w dzisiejszym świecie ma ogromne znaczenie. Okładka przedstawia większość bohaterów występujących w opowiadaniu i zdecydowanie dzięki swej kolorystyce zachęci młodych odbiorców do sięgnięcia po nią. Gorąco polecam pozycję wszystkim rodzicom, nauczycielom i wychowawcom, bo dzięki niej w dość łatwy sposób przekażecie dzieciom, dlaczego tak ważny jest umiar w codziennych czynnościach, a także zwrócicie uwagę na potrzebę pomocy prawdziwie potrzebującym.
Za egzemplarz do recenzji dziękuję Wydawnictwu Publicat.
Wydawnictwo: Papilon
Data wydania: 2025-02-25