Okładka książki - Trucizna

Trucizna

Tom 1 cyklu Julia Przybysz

W świecie wielkich pieniędzy i jeszcze większych ambicji każdy ma coś do ukrycia, a najbardziej niebezpieczne reakcje zachodzą nie w probówkach, lecz w ludzkich umysłach i sercach.

Na katowickim osiedlu znaleziono martwą młodą kobietę. Początkowo policja sądzi, że biotechnolożka Malwina Orłowska mogła paść ofiarą seryjnego mordercy. Jednak wyniki sekcji zwłok zdają się wykluczać tę teorię.

Śledztwo wiedzie do miejsca zatrudnienia Orłowskiej – nowoczesnej firmy biotechnologicznej, która prowadzi prace nad przełomowym produktem. Niestety, zebrane tam tropy okazują się niewystarczające, by wykryć sprawcę. Sprawa utyka w miejscu.

Dopiero gdy do akcji wkracza dociekliwa laborantka kryminalistyczna Julia Przybysz, pojawia się nadzieja na przełom. Kobieta łączy wątki i dostrzega szczegóły niewidoczne na pierwszy rzut oka. Mimo jej wysiłków wkrótce ginie kolejna osoba powiązana z projektem.

Trucizna to kryminał medyczny, w którym intrygi są wyjątkowo zabójcze.

Informacje dodatkowe o Trucizna :

Trucizna - opinie o książce

Avatar użytkownika - MagdalenaCzyta
MagdalenaCzyta
Przeczytane:2026-05-03,

Klaudia Muniak jest autorką znaną przede wszystkim z thrillerów medycznych.

To dzięki niej tak naprawdę zaczęłam czytać thrillery z głównym wątkiem medycznym.

Klaudia jako alsolwentka biotechnologii wie o czym pisze i nie bajeruje czytelnika pozorną wiedzą. Ona tę wiedzę ma.

"Trucizna" to pierwszy tom serii z laborantką kryminalistyczną Julią Przybysz.

Na katowickiej osiedlu zostaje znaleziona martwa kobieta. Początkowo policja sądzi, że biotechnolożka mogła paść ofiarą seryjnego mordercy. Jednak wyniki sekcji zwłok mówią co innego.

Śledztwo prowadzi do miejsca zatrudnienia Orłowskiej, a jest nim nowoczesna firma biotechnologiczna, która prowadzi pracę nad przełomowym produktem.

Chwilowo sprawa staje w miejscu, a wkroczenie do akcji Julii, która łączy wątki i dostrzega szczegóły niewidoczne ma pierwszy rzut oka, sprawa nabiera tempa.

Autorka stworzyła kolejny świetny thriller medyczny od którego nie sposób się oderwać. W pewnej chwili już wszyscy byli dla mnie podejrzanymi. Ciekawostki zza drzwi laborium również mnie mocno zainteresowały, a tytułowa trucizna zaskoczyła.

Jest to historia, w której nie ma chwili na nudę i autorka kolejny raz pokazała, że jakiej fabuły nie wymyśli ta zawsze będzie mroczna i wciągająca po ostatnia stronę.

Klaudia Muniak to bardzo zdolna pisarka i nie chcę wiedzieć co siedzi jej w głowie.

Avatar użytkownika - kryminalnatalerz
kryminalnatalerz
Przeczytane:2026-04-21, Ocena: 5, Przeczytałam,

Wszędzie tam, gdzie ścierają się ludzkie interesy, a w grę wchodzą duże pieniądze, łatwo o zbrodnię... więc dlaczego by nie stworzyć kryminału, w którym znacząca część akcji toczy się w laboratorium firmy biotechnologicznej? Klaudia Muniak dobrze się w tym środowisku odnajduje, co udowadnia po raz kolejny w swojej dwudziestej powieści pt. "Trucizna". Historia rozpoczyna się od morderstwa kobiety pracującej w niewielkiej firmie, która niedawno wypuściła na rynek nowy, dobrze radzący sobie produkt. Tropy jednak wiodą w różnych kierunkach, choć tym często powracającym jest jej miejsce pracy i jej relacje ze współpracownikami. Śledztwo prowadzone jest rzetelnie, ze sporą dawką realizmu, przez co akcja nie skupia się na wielkich sensacyjnych, dynamicznych scenach, a na cichych, ale przyciągających uwagę przepytaniach świadków i potencjalnych podejrzanych. Tu dedukcja, robocze hipotezy i łączenie faktów są nadrzędne w stosunku do teoretycznie efektownych fabularnie chwytów. Nie znaczy to jednak, że autorka nie miesza w głowie czytelnikowi - oj nie, robi to wręcz doskonale! Bo tu każdy nie jest tym, kim się wydaje, a kolejne ujawniane tajemnice raz po raz wywracają śledztwo do góry nogami. Jednak jest w tej historii coś, co każe stwierdzić, że tak naprawdę w tym wszystkim nie chodzi o odpowiedź: kto?, a raczej: dlaczego? Jak do tego doszło, że sprawca stał się człowiekiem odbierającym życie? Wskazówek do tego szukamy we fragmentach przedstawionych oczami sprawcy, który skutecznie przyciąga uwagę czytelnika historią swojego życia, a jednocześnie każde postawić pytanie: czy to na pewno ta trucizna tworzona w laboratoriach jest tą, która dla zwyczajnego człowieka jest najgroźniejsza?

PS. "Trucizna" to pierwszy tom nowej serii z Julią Przybysz.

W jednym z mieszkań w Katowicach zostaje znalezione ciało Malwiny, pracującej w firmie nanotechnologicznej, biotechnolożki. Jak okazuje się podczas sekcji, została uduszona. Jednak nie tak normalnie, w jej krwi odkryto ślady tajemniczej substancji, przyczyny śmi*erci kobiety. Nad znalezieniem trucizny pracuje Julia Przybysz. Laborantka, która powróciła do Polski i za która ciągnie się jakaś tajemnica. Nie na rękę jest jej obecność jednemu ze śledczych. Giną nowe osoby związane z firmą Nano - Shelf. Kto jest mord*ercą i jaki ma motyw? Co odkryje Julia i czego się boi? Czy każdemu warto zaufać?

Książki Klaudi Muniak, były na mojej długaśnej liście, do przeczytania. Nareszcie się udało. Powieść ma w sobie coś z kryminałów medycznych Tess Geritssen, które uwielbiam, dlatego nie zdziwi Was fakt, iż książka przypadła mi do gustu.

Pomiędzy prowadzone śledztwo, które toczy się zwyczajowym, realnym rytmem, wplecione zostały fragmenty odczuć i histori opowiadanej oczami mord*ercy. Ja do samego końca nie wiedziałam kto się za tym kryje. Każdy z moich typów, kończył albo jako trup, albo z porządnym, niepodważalnym alibi.

Cała fabuła, styl pisania, szybkość toczącego się śledztwa jest na plus. Mam jedynie mieszane odczucia co do Juli. Za nią stoi zbyt wiele niewyjaśnionych spraw i tajemnic. Posiada dużo lęków, tylko jeszcze nie wiem czym spowodowanych. Jednak, podobno jest to pierwsza książka z cyklu z Julią w roli głównej, więc mam nadzieję, że ta postać jeszcze się wyklaruje. Powieść, wciąga, zaskakuje i każe czytelnikowi nieco pogłówkować. Polecam, zwłaszcza jeśli lubicie kryminały medyczne Tess Geritssen.

Klinika
Klaudia Muniak0
Okładka ksiązki - Klinika

Nowy thriller medyczny autorki Psychopaty i Nie ufam już nikomu Jego zniknięcie to dopiero początek Gaja zawdzięcza życie rozwojowi medycyny i leczeniu...

Pod dachem z mordercą
Klaudia Muniak0
Okładka ksiązki - Pod dachem z mordercą

Nowe życie zaczyna się o krok od śmierci. Olga Soboń od pięciu lat zastanawia się, gdzie i dlaczego zniknął jej mąż. Gdy wszyscy wokół uważają go za potwora...