Najnowsza powieść autora świetnie przyjętego Plonu!
Rafał Krogulecki zostaje brutalnie pobity. Gdy odzyskuje świadomość, wydaje mu się, że jest kimś innym. Wkrótce potem atakują go napastnicy dysponujący nadludzkimi zdolnościami. Spłoszeni, powrócą, by ostatecznie rozprawić się z ofiarą.
Krogulecki zaczyna śnić dziwne sny, które utwierdzają go też w przekonaniu, że nie pasuje do otaczającej rzeczywistości.
Kim jest nieznajomy, który co noc oprowadza go po kaszubskim cmentarzu? Do kogo należy pewien bezimienny grób? Co kryje się za brutalnymi atakami na jego bliskich i co wspólnego ma z tym wszystkim przemiana, która dokonała się w nim w dniu pobicia?
Trzeci gatunek to powieść o poszukiwaniu swojego miejsca. To zarazem horror odsłaniający nieznaną dotąd genezę życia na Ziemi i religię leżącą niedostrzegalnie u podstaw każdej wiary.
Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2025-08-26
Kategoria: Horror
Grzegorz Kopiec znowu zaskakuje! Nie spodziewałam się takiego rozwoju sytuacji. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona i choć za fantastyką nie przepadam, takie połączenie horroru i fantastyki kupuję bez marudzenia!
Zaczyna się zwyczajnie, Rafał budzi się po brutalnym pobiciu i ma spore kłopoty z pamięcią. Czy spotkana przypadkowo Patrycja pomoże mu odzyskać pamięć? Kto i dlaczego będzie chciał skrzywdzić Rafała? Wreszcie, kim on jest naprawdę?
Sporo się dzieje, z każdą stroną robi się straszniej i bardzie mrocznie.
Bardzo to było smakowite! Polecam!
Witam Was bardzo serdecznie moi drodzy książkomaniacy. Rzutem na taśmę przychodzę do Was z książką, która przyprawia o ciarki na plecach. To nie jest zwykły horror to horror fantastyczny ukazujacy walkę pomiędzy dobrem a złem i to od zarania dziejów i do tego autor tak pięknie go namalował słowami, że trudno się oderwać. Wyobraźnia działa na najwyższych obrotach a strony książki przesuwają się jak w kalejdoskopie ukazując nam to co czego ludzki umysł nie potrafi tak naprawdę ogarnąć.
Co wydarzyło się na zapleczu Garnizonu? Dlaczego Rafał nic nie pamięta? Kto go pobił? Za co? I czy Rafał to na pewno Rafał? A może ON przejął tylko ciało i życie Rafała? Dlaczego tak szybko goją się jego rany? Czy Patrycja mu pomoże? Kim są ONI-Ludzie zmieniający się w bestie? Co wydarzy się nad rzeką? I co stało się w domu Patrycji? Kim są Iustus i Maledictus?
Książka porwała mnie od pierwszych stron, a przyznam szczerze, że się tego nie spodziewałam ?. Czytało się z zapartym tchem i nie sposób było ją odłożyć ? Polecam fanom mocnych wrażeń ?
Współpraca recenzencka z autorem - Grzegorz Kopiec ?
"Trzeci gatunek" to powieść , która zrobila mi taki rollercoaster w głowie, że momentami sama nie wiedziałam o co w tym chodzi. Tu było wszystko czego potrzebuje horror by zaistnieć. Przede wszystkim bohaterowie, którzy są świetnie skrojeni, brutalne sceny, momentami za mocne.
Podchodzi mi pod Kinga, a tego uwielbiam więc czy trzeba dodawać coś więcej.
Przede wszystkim to co cechuje książkę to klimat stworzony przez autora, niepokój, dziwny oddech na plecach i okładka, która pobudza mocno wyobraźnię.
Powiem tyle, że nawet jeśli to nie jest wasz priorytetowy gatunek to sięgnijcie po książkę z czystej ciekawości.
Polecam również "Plon", który wyszedł spod pióra autora.
SPOKOJNE ŻYCIE SZEŚCIOOSOBOWEJ RODZINY NAGLE ZMIENIA SIĘ W KOSZMAR. Wraz z wkroczeniem w pełnoletność, Krzysztof najstarsze z dzieci Wojtalów, umiera...
Późny sierpniowy wieczór, izba przyjęć Wojewódzkiego Szpitala Neuropsychiatrycznego w Lublińcu i on, mężczyzna, który odzyskuje...
Przeczytane:2025-12-19, Ocena: 6, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, 26 książek 2025, 52 książki 2025, 12 książek 2025, Posiadam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2025 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2025,
„Trzeci gatunek” Grzegorza Kopca to fascynująca powieść łącząca elementy horroru, science fiction i thrillera psychologicznego. Autor, znany z wcześniejszego sukcesu „Plonu!”, tym razem zabiera czytelnika w mroczną i niepokojącą podróż po granicach ludzkiej rzeczywistości, tożsamości i ukrytych prawd o życiu na Ziemi.
Fabuła koncentruje się na Rafału Kroguleckim, który po brutalnym pobiciu zaczyna doświadczać dziwnych przemian – zarówno w ciele, jak i w świadomości. Staje się celem ataków napastników o nadludzkich zdolnościach, a jego codzienność miesza się ze snami pełnymi zagadek. Pojawiają się tajemnicze postacie, w tym nieznajomy oprowadzający go po kaszubskim cmentarzu, i bezimienny grób, który kryje sekrety kluczowe dla zrozumienia własnej egzystencji. Kopiec prowadzi czytelnika przez serię zagadek, które łączą brutalną rzeczywistość z metafizyczną tajemnicą, budując napięcie aż do samego końca.
Książka pełna jest emocji – od poczucia zagrożenia i niepokoju, przez ciekawość i fascynację, po chwilowe poczucie osamotnienia i zagubienia wraz z bohaterem. Czytelnik doświadcza lęku, zaskoczenia i narastającej ekscytacji, próbując rozwikłać tajemnice, które dotykają fundamentalnych pytań o życie, wiarę i ludzką tożsamość.
„Trzeci gatunek” jest powieścią dla osób, które lubią mroczne historie łączące elementy horroru i science fiction, a także dla tych, którzy cenią literaturę zmuszającą do refleksji nad własnym miejscem w świecie. Porusza tematy przemiany, tożsamości, granic ludzkiego poznania, religii i nieznanej genezy życia na Ziemi.
Grzegorz Kopiec stworzył powieść, która wciąga od pierwszych stron, buduje napięcie i ciekawość, a przy tym zmusza do zastanowienia się nad tym, kim jesteśmy i dokąd zmierzamy. „Trzeci gatunek” to lektura, która przeraża, fascynuje i intryguje, pozostawiając w pamięci dreszcz emocji długo po jej zakończeniu – zdecydowanie warta sięgnięcia.