Okładka książki - Trzy życia Cate Kay

Trzy życia Cate Kay - opinie o książce

Avatar użytkownika - Ewa_czytajac
Ewa_czytajac
Przeczytane:2025-08-24, Ocena: 5, Przeczytałam,

Tak trudno być niezrozumianym w społeczeństwie, w grupie gdzie obowiązują sztywne zasady, a każda inność jest napiętnowana, budzi dziwne uczucia. Samotność pośród ludzi, niepewność, całkowite oparcie na własnych możliwościach.

Czy można żyć zgodnie ze swoimi poglądami, marzeniami, różniąc się od wytyczonych schematów, narzucanych przez społeczeństwo?

Anne Marie Callahan od dziecka mieszkała z matką, poznała przyjaciółkę, z którą dobrze się rozumiała, była blisko. Ich przyjaźń budziła ciekawskie skojarzenia, również rodzicielki. Dziewczyna coraz bardziej czuła się wyobcowana. Pewien wypadek bardzo nią wstrząsnął, życie się zmieniło, Anne zaczęła szukać dla siebie innej drogi...

Ukrywając się pod innym nazwiskiem, Cass Ford pracuje jako kelnerka, poznaje miłość swojego życia, lecz ciągle oczekuje czegoś więcej.

Ukrywając się pod kolejnym nazwiskiem, dziewczyna zaczyna nowy rozdział. Teraz Cate Kay pisze pierwszą powieść, w której na strony powieści przelewa swoje emocje.

Bardzo intrygująca powieść, opowiada o uczuciach, marzeniach i trudnych wyborach. Bliskość, miłość napiętnowanie i trudności kierują życiem młodej kobiety. W skutek mylnych informacji dziewczyna czuje się winna zaistniałej sytuacji, targają nią wyrzuty sumienia, jednak skomplikowane zdarzenia powodują, że historia jej życia zatacza koło. Wiele postaci przewija się przez strony lektury, czytając książkę warto nieco bardziej się skupić, aby zrozumieć poszczególne sytuacje. Powieść ciekawa, wciągająca, skłaniająca do refleksji, o trudnych tematach, empatii i życiu. Polecam

Avatar użytkownika - KamaZ03
KamaZ03
Przeczytane:2025-12-03, Ocena: 5, Przeczytałem,

,,Nie uciekłam dlatego, że byłam słaba. Uciekłam, bo chciałam zobaczyć dzień, w którym nie będę musiała już uciekać."

,,Prawda nie boli tak bardzo, jak życie w ciągłym udawaniu, że nie istnieje."

,,Moje trzy życia były jak trzy drzwi, które zamykałam za sobą -- aż w końcu odkryłam, że wszystkie prowadzą do tej samej osoby."

Zastanawialiście się jakby to było przynajmniej na chwilę stać się kimś innym?

Czy zawsze warto ujawniać prawdę na swój temat?

Anne Marie Callahan była bardzo młodziutką dziewczyną z pełnego przemocy domu, która mimo wszystko wierzyła, że może być dla świata wystarczająco dobra i spełnić swoje marzenia u boku najlepszej przyjaciółki- Amandy w Los Angeles.

Niestety pewne traumatyczne wydarzenie sprawia, że dziewczyna zmuszona jest porzucić swoją prawdziwą tożsamość.

Od tego momentu zmienia się w Cass Ford - kobietę, która ciągle zmienia pracę, choć zatrudnia się głównie jako kelnerka.

Otaczającym dziewczynę ludziom nie można ufać, a ona sama marzy o karierze pisarki.

I wreszcie mimo wielu trudności udaje się to pragnienie udaje się zrealizować.

Tak rodzi się Cate Kay - bestsellerowa autorka, celebrytka idolka.

Jednak czy cena jaką przyszło jej zapłacić nie okaże się zbyt wysoka?

Ta opowieść to nie jest typowa lekka lektura.

Kate Fagan pisze podobnie jak Taylor Jenkins Reid - nuesztamowo - tak by można było zajrzeć w duszę głównej bohaterki, a trochę tak jakby była ona obiektem plotek wielu osób.

To opowieść o pogodzeniu się z przeszłością, oczyszczenie z tego co uwiera i sprawia, że nie możemy być sobą.

Polecam ?

Avatar użytkownika - Joanna_w_drodze_
Joanna_w_drodze_
Przeczytane:2025-08-31, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, 26 książek 2025,
Intrygująca powieść. Oparta na wspomnieniach - ulotnych, poprzerywanych, mniej lub bardziej precyzyjnych, pięknych, brutalnych... Czytałam z zainteresowaniem, akcja to zwalniała to nabierała tempa a emocje poruszały się po sinusoidzie. W mojej opinii bardzo amerykańska; o pogoni za marzeniami, ale i o tym co ważne w życiu. Zostaje w myślach na długo. Zostawiam cytat i serdecznie polecam. "Opuściłam głowę, zamyśliłam się, przywołałam w pamięci swoje dzieciństwo: mieszankę kolorów, ruchu, zapachów. Starałam się przypomnieć sobie wszystko, przerzucałam w myślach kolejne wspomnienia, oddzielałam jedne od drugich, przesiewałam je, szukając złotego samorodka, w którym zawierało się moje życie."
Avatar użytkownika - matkawiedzma
matkawiedzma
Przeczytane:2025-08-24, Ocena: 5, Przeczytałem, 2025-2026 PRZECZYTANE,

To jedna z tych książek, które czyta się jak pamiętnik, choć nie do końca wiadomo, kto tak naprawdę trzyma w ręku pióro. Nie jest to klasyczna biografia - to fikcyjna opowieść o Cate Kay, spisana przez ludzi, którzy przewinęli się przez jej życie. Jedni byli obecni na dłużej, inni jedynie musnęli jej codzienność, ale wszyscy w jakiś sposób ukształtowali bohaterkę: jej uczucia, wybory, tęsknoty i upadki.

Narracja prowadzona jest przez kilkanaście różnych głosów, a każdy z nich rzuca nowe światło na tę tajemniczą postać. Całość wzbogacają przypisy samej Cate - pełne ironii, czułości, a czasem bólu. Co więcej, w powieści pojawiają się fragmenty książki Cate Kay - nieprzypadkowo mocno autobiograficzne. Dzięki temu fikcja przenika się z prawdą, a my, czytelnicy, mamy wrażenie, jakbyśmy odkrywali czyjś sekretny pamiętnik, rozdział po rozdziale.

Życie Cate można podzielić na trzy wcielenia, trzy światy. Anne Marie - dziewczyna z małego miasteczka, marząca o wielkiej karierze, żyjąca w cieniu przyjaciółki, która miała być przepustką do innego, lepszego świata. Cass Ford - kelnerka z niepozornej kawiarni, którą spotyka uczucie odmieniające wszystko, ale też więżące i komplikujące każdy krok. I wreszcie Cate Kay - literacka gwiazda, autorka bestsellerów i adaptacji filmowych, której nazwisko zna każdy, ale prawdziwej twarzy - nikt. Te trzy życia istnieją obok siebie, a każde niesie w sobie ładunek emocji.

To opowieść o tym, jak wielkie znaczenie ma tożsamość i jak wiele masek potrafimy przywdziać, by przetrwać. To historia o ludziach poranionych, próbujących złożyć siebie na nowo z rozsypanych kawałków. O uczuciach tłumionych i namiętnościach, które potrafią stać się siłą niszczącą, a jednocześnie jedynym paliwem do życia.

,,Tylko miłość jest w stanie wypełnić czarną dziurę i tylko za nią warto gonić" - to najważniejsze słowa, które puentują życie bohaterki - jej rada dla niej samej, którą - gdyby mogła - wyszeptałaby sobie do ucha wiele lat wcześniej. I z tym mądrym przesłaniem Was pozostawię...