Okładka książki - Tylko wróć

Tylko wróć

Współczesna Polska. Legnica. Tajemnicze zniknięcie kilkuletniego chłopca i przejęty sprawą dziennikarz, który ma talent do rozwiązywania zagadek kryminalnych, ale też do pakowania się w kłopoty. Child Alert nie przynosi rezultatów, policja jest bezradna, a kolejne tropy prowadzą w ślepe uliczki. Uparty żurnalista nie daje jednak za wygraną, choć coraz bardziej wątpi w happy end. Robert Ostaszewski barwnie i dosadnie opisuje współczesne polskie realia, odsłaniając przed nami kulisy zarówno dziennikarskiego rzemiosła, jak i kryminalnego podziemia. Ta książka spowoduje, że będziemy zamykać drzwi naszych mieszkań na wszystkie zamki.

Informacje dodatkowe o Tylko wróć:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-01-14

Tagi: Thrillery i suspens

Kup książkę Tylko wróć

Tylko wróć - opinie o książce

"Tylko wróć" to bardzo dobry kryminał Roberta Ostaszewskiego. Stworzył genialnego bohatera -- dziennikarza śledczego Kamila Łozińskiego, który za wszelką cenę próbuje odnaleźć zaginionego ukraińskiego chłopca o imieniu Mykoła. Tylko on tak naprawdę staje na rzęsach, uruchamia swoje tajne kontakty, odbiera spłaty długów wdzięczności u innych i bardzo dobrze współpracuje z policją. Jak dla mnie jest oryginalnym dziennikarzem.

Dlaczego Child Alert nie przynosi wymarzonych rezultatów? Czy nikt nie widział zaginionego chłopca? A może panuje tak zwana zmowa milczenia?

Kim okaże się porywacz? Czy Mykoła wróci do mamy żywy? Jak mogło dojść do tego porwania?

Podobało mi się, to, że autor pokazał od kulis, jak wygląda prawdziwe dziennikarstwo i oczywiście ciemna strefa, która pomaga między innymi dziennikarzom w pozyskiwaniu trudnych informacji.

Po przeczytaniu tej historii już nigdy nie zostawicie otwartych drzwi do waszych mieszkań. Dlaczego? Chłopiec został porwany z własnego mieszkania. Jego mama była w innym pokoju i niczego nie słyszała. Jak to jest możliwe?

Spotkacie tutaj dużo mylnych tropów. Dużo nerwowości i walki z czasem. Każda chwila zwłoki, może przyczynić się do śmierci chłopca.

Jeżeli macie dzieci, to tę powieść będziecie podwójnie przeżywać. Emocje tutaj buzują.

Ogólnie fabuła wciągnęła mnie do tego stopnia, że aż nie dałam rady wyłączyć audiobooka, nim nie poznałam zakończenia.

W "Tylko wróć" wszyscy mają coś za uszami. Nikt tutaj nie jest w 100% czysty. I bardzo dobrze. Uwielbiam takie postacie.

Chciałabym lepiej poznać głównego bohatera Kamila Łozińskiego. Zakończenie pozostawiło mnie z małym niedosytem. Dlatego z przyjemnością sięgnę po kontynuację tej historii -- o ile ona powstanie.

Jeżeli lubicie dobre i mocne kryminały, to koniecznie sięgnijcie po powieść "Tylko wróć" autorstwa Roberta Ostaszewskiego.

Jednym z największych koszmarów rodziców jest zaginięcie dziecka. Taki koszmar spotyka Tatianę, Ukrainkę, która obecnie mieszka w Legnicy. Jej pięcioletni syn znika bez śladu.
Sprawa ta bardzo zainteresowała Kamila Łozińskiego, dziennikarza lokalnego portalu. W dawnym życiu był on dziennikarzem śledczym w Warszawie. Zaginięcie Mykoły budzi w nim uśpione instynkty śledczego.

Policja jest bezradna, nie pomaga nawet ogłoszenie Child Alertu, każdy trop prowadzi donikąd. Łoziński się jednak nie poddaje, chociaż z każdym dniem szanse na happy end maleją.

Czy dziennikarzowi uda się odnaleźć chłopca?

"Tylko wróć" to moje pierwsze spotkanie z piórem Roberta Ostaszewskiego. Początkowo trudno było mi się wgryźć w tę historię. Fabuła rozwija się powoli. Nie znajdziecie tu pędzącej akcji i niezliczonych plot twistów.

Mamy za to kryminalne śledztwo, ale nie z perspektywy policji, jak to zwykle bywa w kryminałach, ale z perspektywy dziennikarza. Za Kamilem Łozińskim ciągnie się nieprzyjemna przeszłość, z powodu której przeniósł się ze stolicy do Legnicy. Autor zdradza kulisy pracy dziennikarza śledczego. Pokazuje, jak bardzo ważne są kontakty, również te w półświatku, przysługi, które można odebrać.

Akcja rozgrywa się współcześnie. Robert Ostaszewski świetnie oddaje polskie realia i nastroje społeczne. Fabuła budzi niepokój, zaginięcie chłopca jest bardzo tajemnicze, a kolejne dni poszukiwań nie zwiastują dobrego zakończenia.

Finał jest jeszcze bardziej tajemniczy niż cała fabuła. Pozostawia czytelnika z kolejnymi pytaniami bez odpowiedzi.

Cytat z okładki "Zagadka, która staje się tajemnicą" idealnie podsumowuje tę historię.

Śmierć śląskiej matki
Robert Ostaszewski0
Okładka ksiązki - Śmierć śląskiej matki

Czy najbliżsi sobie ludzie mogą stać się największymi wrogami? Na przejściu dla pieszych w katowickiej dzielnicy Załęże ginie pod kołami samochodu ponadsześćdziesięcioletnia...

Śmierć last minute
Robert Ostaszewski0
Okładka ksiązki - Śmierć last minute

Podkomisarz Rowicki na policyjnej emeryturze chce już tylko spokojnie korzystać z życia. W ramach, rzecz jasna, swojego skromnego budżetu. I trzeba mieć...

Opad
Opad