Dlaczego w Japonii owce są na diecie szparagowej, a łososie jedzą skórki z winogron?
Tomasz Cegielski, wieloletni mieszkaniec Tokio, zabiera nas w podróż pełną smaków i zapachów! Odkrywa przed nami tajniki japońskiej gastronomii, pokazuje zarówno tanie knajpki z ramenem, jak i ekskluzywne restauracje z tradycyjnym sushi. Spaceruje wąskimi alejkami pełnymi szyldów, lampionów i miejsc, gdzie stołują się okoliczni mieszkańcy. Wpada do yakiniku-ya, gdzie można samodzielnie przygotować na grillu japońską wołowinę wagyu oraz inne specjały. A to tylko początek!
Z tej książki dowiesz się m.in:
.Czy wołowina Kobe to rzeczywiście najlepsze czerwone mięso w Japonii?
.Co, gdzie i jak zamówić oraz ile to kosztuje?
.Która potrawa jest bardziej śmiercionośna od fugu?
.Czym się różni tempura od furai?
.Czy najlepsze sushi znajdziemy w najdroższych restauracjach?
.Co zjeść w Tokio, Osace czy Sapporo?
Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: 2025-06-04
Kategoria: Inne
ISBN:
Liczba stron: 352