Upowszechnienie turystyki nie jest już tylko hasłem; staje się faktem dokonanym. Walory poznawcze i zdrowotne turystyki, to że jest znakomitym relaksem, wreszcie jej znaczenie pedagogiczne, są przez wszystkich uznane.
Niniejszy przewodnik Franciszka Mamuszki i Izabelli Trojanowskiej, autorów doświadczonych i znanych miłośników regionu pomorskiego, przedstawia najpiękniejszą część Pomorza: Pojezierze Kaszubskie w obrębie powiatów kartuskiego i kościerskiego.
Obszar ten odznacza się niezwykłą malowniczością krajobrazu dzięki ogromnej ilości jezior i lasów, dzięki dużemu zróżnicowaniu wysokości, które są tu najwyższe, na Pomorzu. Te walory, jak również dogodna sieć dróg, stwarzają tu wyjątkowo sprzyjające warunki rekreacyjne. Czy to wędrówka po tej krainie, czy też pobyt na letnisku tzw. "osiadłym" mogą dać prawdziwy odpoczynek, a więc odprężenie psychiczne, wzmożenie tężyzny fizycznej, czyli całkowitą satysfakcję.
Celem tego przewodnika jest pomóc turyście w osiągnięciu tej satysfakcji poprzez przekazanie wiadomości o genezie krajobrazu, o historii tej ziemi i kaszubskiej kulturze ludowej, o istniejących zabytkach sztuki i przyrody. Dużą pomocą będą zwłaszcza zaproponowane trasy dla turystów wędrujących pieszo lub pojazdami kołowymi czy też kajakami. Są one przeprowadzone przez najpiękniejsze i najciekawsze okolice oraz opatrzone praktycznymi wskazówkami i informacjami o dojazdach, możliwościach noclegowych i wyżywieniowych. W ten sposób przewodnik ten umożliwi poruszanie się w terenie i zwiedzenie najciekawszych miejscowości, a tym samym poznanie jednego z najpiękniejszych zakątków naszego kraju.
Przekazując go turystom Wydawnictwo Morskie życzy, aby spełnił on swą rolę jak najlepiej. A zatem do zobaczenia na szlakach turystycznych Kaszub!
[Wydawnictwo Morskie, 1968]
Data wydania: 1968 (data przybliżona)
Kategoria: Przewodniki turystyczne
ISBN: b.d
Oliwa jest najdalej na północ wysuniętą połacią Gdańska. W książce można znaleźć stare zdjęcia zabytków, opisy, informacje....