Okładka książki - W trawie może być ciekawie

W trawie może być ciekawie

Skoro życie pchły może być fascynujące (a może, co wiemy z Pchły Szachrajki Jana Brzechwy), to co powiecie o życiu całej chmary owadów mieszkających na łące?!

Renata Piątkowska podsłuchała ich rozmowy i spisała je w tej książce. To nie irytująco bzyczące, niebezpieczne robaki, to muzycy, genialni budowniczy, świetni psycholodzy i prawdziwi siłacze. Przeczytajcie ich przygody, a potem z lupą wybierzcie się na łąkę. Jest tam jeszcze wiele do odkrycia.

Informacje dodatkowe o W trawie może być ciekawie:

Wydawnictwo: Literatura
Data wydania: 2025-02-27
ISBN: 9788382083170

Tagi: Opowieści o zwierzętach i przyrodzie dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę W trawie może być ciekawie

W trawie może być ciekawie - opinie o książce

Avatar użytkownika - monikaswiatek
monikaswiatek
Przeczytane:2025-03-23,

Renata Piątkowska po raz kolejny udowadnia, że potrafi opowiadać historie, które nie tylko bawią, ale i uczą. „W trawie może być ciekawie” to pełna humoru i lekkości opowieść, która otwiera przed czytelnikami niezwykły świat łąkowych mieszkańców.

Książka zabiera nas do świata owadów – tych, które na co dzień wydają się nam jedynie bzyczącymi lub dokuczliwymi stworzeniami. Dzięki barwnym opowieściom Piątkowskiej poznajemy ich niezwykłe zdolności, spryt i codzienne wyzwania. Mrówki okazują się mistrzami organizacji, chrząszcze – niezrównanymi siłaczami, a pszczoły i świerszcze to prawdziwi artyści przyrody. Autorka w mistrzowski sposób nadaje każdemu owadowi osobowość, dzięki czemu stają się one bohaterami, z którymi można się utożsamiać.

Narracja jest lekka, pełna dowcipu i dynamicznych dialogów. Piątkowska zachęcając do tego, by spojrzeć na owady w nowy sposób.

„W trawie może być ciekawie” to wspaniała książka dla dzieci, które chcą poznawać świat, a także dla dorosłych, którzy pragną zarazić najmłodszych pasją do przyrody. To pełna ciepła i humoru opowieść, która udowadnia, że nawet najmniejsi bohaterowie natury mają wielkie historie do opowiedzenia.

Avatar użytkownika - mrs_zolza
mrs_zolza
Przeczytane:2025-06-30, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,

,,W trawie może być ciekawie" to książka, która przybliża nam życie owadów mieszkających na łące. I to w sposób zabawny, a jednocześnie przemycający podstawowe wartości, którymi warto się w życiu kierować. Ta książka to zbiór sześciu odrębnych opowieści o mieszkańcach łąki. Poznacie m.in. komarzycę Katarzynę, która zawsze służy pomocą owadom przysiadającym na starej, trochę krzywej ławce pod lipą. Rewisia jagodka, organizującego (zupełnie przypadkiem) najlepsze piżama party. Wąsateczkę, zupełnie nową wśród owadów na łące, ale za to przyjazną złocistą ćmę, gotową zrobić na drutach (a raczej na świerkowych igiełkach) dla wszystkich skarpetki, rękawiczki, czapki i szaliki z włóczki. Nartnika Radka, namawianego przez innych do porzucenia swojej pasji i rozpoczęcia nowej przygody, wraz z osą, pająkiem czy świerszczem. Pędrusia długoryjka, który wylądował na swoim czarnym, lśniącym pancerzu. I zawstydzonego odorka. Historyjki są krótkie, zaledwie kilkustronicowe, napisane w sposób bardzo prosty i ciekawy dla małych słuchaczy. Mogą stanowić świetną propozycję na wieczorne czytanie przed snem. Poprawiają humor, pouczają, przekazują pewne wartości. Ich bohaterowie zachęcają do bycia odważnym, do podążania za własnymi marzeniami i tym, co sprawia radość. A przede wszystkim kładą nacisk na życzliwość i dobroć wobec innych. Życie tych małych bohaterów jest naprawdę niezwykle ciekawe!

Dziadek na huśtawce
Renata Piątkowska 0
Okładka ksiązki - Dziadek na huśtawce

Nie każdy ma dziadka. Witek, jako jedyny wśród swoich kolegów dziadka nie miał - do chwili, gdy zaprzyjaźnił się z samotnym panem z sąsiedztwa. Wtedy...

Gang Swojaków. O tym, że przyjaźń ma moc.
Renata Piątkowska0
Okładka ksiązki - Gang Swojaków. O tym, że przyjaźń ma moc.

Zapraszamy wszystkie dzieci do lektury opowieści o wspaniałych zwierzętach z Gangu Swojaków. Spotkacie tu zwierzaki znane Wam z widzenia jak i te zagrożone...