Okładka książki - Wikingowie. Najeźdźcy z Północy

Wikingowie. Najeźdźcy z Północy

Od IX do XI wieku wikingowie plądrowali morskie wybrzeża niemal całej Europy Zachodniej. Ci nieustraszeni, nowatorscy żeglarze i wybitni stratedzy uderzali znienacka, atakowali znacznymi siłami, a następnie wycofywali się ze zrabowanymi dobrami i jeńcami. Gdziekolwiek się pojawili, siali zniszczenie i zadawali ogromne cierpienia, lecz spotkanie przedstawicieli różnych kultur nieodwracalnie zmieniło zarówno społeczności europejskie, jak i nordyckie. Ukazana w książce historia wikingów opowiada o ich najazdach, statkach, uzbrojeniu i niezwykłym stylu życia.

Kim Hjardar norweski historyk, badacz czasów wikingów i średniowiecza, w ramach pracy zawodowej ożywia historię jako członek grupy rekonstrukcyjnej.

Informacje dodatkowe o Wikingowie. Najeźdźcy z Północy:

Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2023 (data przybliżona)
Kategoria: Historyczne

Wikingowie. Najeźdźcy z Północy - opinie o książce

Avatar użytkownika - AnnaBook
AnnaBook
Przeczytane:2025-09-22, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2025,

Od zawsze czułam słabość do historii. Od najmłodszych lat miałam nauczycielkę, która potrafiła zainteresować nawet nudniejszym tematem i sprawiała, że samemu chciało się pogłębiać wiedzę na dany temat. Mnie w historii najbardziej fascynowała starożytność, świat wikingów, odkrycia geograficzne, historia III Rzeszy oraz działania wojenne podczas II wojny światowej; głównie na morzach. Do teraz kiedy tylko mam możliwość przeczytać publikację w tych tematach, nie waham się i z przyjemnością zagłębiam w lekturze.

Kim Hjardar to norweski historyk i zapalony badacz czasów wikingów i mrocznego średniowiecza. Zabiera więc czytelników do zamierzchłych czasów, w których to każdy kraj drżał w obawie przed najazdem krwawych „barbarzyńców” i których statki wojenne z przymocowaną do drakkary rzeźbą głowy smoka czy węża siały popłoch. Publikacja została podzielona na sześć rozdziałów traktujących o społeczeństwie, kulturze walki, religii i mitologii, eksploracji i osadnictwie, ekspansji w kierunku zachodnim i północnym oraz oddzielny rozdział w całości poświęcony najazdowi na Anglię.

Przyjemnie i z zainteresowaniem zaczytywałam się w rozdziale o społeczeństwie. Można się z niego dowiedzieć między innymi o pochodzeniu słowa „wiking”, jak traktowali oni czas, higienę osobistą, co oznaczały ich tatuaże, z czego i przez kogo były wykonywane czy jaki sport uprawiali i rozrywki lubili. Mitologia i religia były potraktowane trochę po macoszemu, ale za to Autor stworzył spis nordyckich bogów i ich mitologicznego świata otwierając tym samym szeroko furtkę do zapoznawania się z nimi we własnym zakresie. Dość dokładnie i szczegółowo poprowadził rozdziały dotyczące ekspansji i najazdu na Anglię. Do tych rozdziałów mamy dołączone mapki, które pomagają zobrazować zarówno obszar zainteresowań wikingów, taktykę, jaką obrali, jak i ślady, które po sobie pozostawiali.

Po lekturze czuję jednak niedosyt. Może wynika to z faktu, że o wielu rzeczach i wydarzeniach już wiedziałam i to z większą dokładnością niż przedstawił to norweski historyk, bo czasy wikingów fascynują mnie od dawna. Może uczucie wynika także z faktu, że miejscami publikacja jest dla mnie zbyt ogólnikowa, ale za to uważam, że to dobry wstęp, by samodzielnie poszerzyć zakres wiedzy, który bardziej zainteresował.

Podsumowując, Kim Hjardar stworzył wizerunek wikingów w pigułce, którą łatwo przełknąć i strawić. Publikację polecam więc osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pozyskiwaniem informacji o najeźdźcach z północy. Bardziej zaawansowani w temacie czytelnicy lubujący się w historii tamtych czasów mogą czuć się rozczarowani.

Avatar użytkownika - margoth86
margoth86
Przeczytane:2025-08-19, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2025,

Książka jest niezwykle szczegółowa w kontekście dat, walk i wydarzeń. Zawiera bardzo dużo informacji na temat najazdów Wikingów oraz ich podróży. Znacznie mniej miejsca poświęcono natomiast życiu codziennemu -- gospodarstwom czy handlowi. Owszem, takie informacje się pojawiają, ale są raczej pobieżne i jedynie zasygnalizowane. W mojej ocenie zabrakło także szerszego przedstawienia ośrodków religijnych Wikingów. Książkę można uznać za dobre wprowadzenie do tematu dla osób, które chcą szybko zdobyć podstawową wiedzę i ogólny obraz epoki, natomiast dla bardziej obeznanych z tematem będzie zbyt lakoniczna.