Okładka książki - Wiosna w chacie pod starym świerkiem

Wiosna w chacie pod starym świerkiem

Dwadzieścia lat temu siostry Malina i Jagoda zakochały się w tym samym mężczyźnie. Fabian zdeptał miłość do Jagody i ożenił się z Maliną. Siostrzane uczucia kobiet zamieniły się w długoletnią niechęć. Mimo upływu lat zranione dusze wciąż nie potrafią się zabliźnić.

Jagoda po nieudanym małżeństwie wraca w rodzinne strony. W chacie pod starym świerkiem - rodzinnym domu sióstr próbuje stworzyć przygarniętemu dziecku bezpieczny dom. Jednak przeszłość nie pozwala o sobie zapomnieć. Fabian coraz częściej pojawia się w jej życiu - pragnie odzyskać utraconą godność, a może... coś znacznie więcej?

Malina spełnia się w roli matki, ale w nadmiarze obowiązków i szarej codzienności zapomina o sobie. Cieszy się z powrotu siostry, ale nie potrafi poradzić sobie z zazdrością, zwłaszcza gdy okazuje się, że Fabian jest jedynie pozłacaną, a nie złotą rybką. W chwili, gdy najbardziej potrzebuje wsparcia, zostaje sama - z winą, której przez lata nie potrafiła unieść.

Gdy los ponownie rzuci siostry w sam środek dramatycznych wydarzeń, obie przekonają się, że największe burze nadchodzą wtedy, gdy wydaje nam się, że wszystko wreszcie zaczyna się układać.

Dziś obie boją się wszystkiego: zazdrości, żalu i tajemnic, które mogą zniszczyć ich rodziny.

Czy siostry odnajdą drogę do siebie, zanim przeszłość znów rozdzieli je na zawsze?

Informacje dodatkowe o Wiosna w chacie pod starym świerkiem:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2026-02-11

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Kup książkę Wiosna w chacie pod starym świerkiem

Prze­cież sek­sa­pil to nie waga, a ra­dość życia, ta iskra bi­ją­ca od zna­ją­cej swoją war­tość ko­bie­ty.

Więcej cytatów z tej książki

Wiosna w chacie pod starym świerkiem - opinie o książce

To moje drugie spotkanie z "Wiosną w chacie pod starym świerkiem" i po raz kolejny ta historia wywołuje zupełnie inne emocje.

Przy każdym czytaniu mocniej czuć złość, smutek i ból bohaterów, ale też tę cichą radość i nadzieję, które pojawiają się mimo ran z przeszłości.

Wioletta Piasecka autorka niezwykle trafnie pokazuje, jak skomplikowane potrafią być relacje rodzinne i jak długo potrafią w nas żyć niewypowiedziane uczucia.

To powieść, która porusza i zostaje w czytelniku na długo.

Niezapomniany walc
Wioletta Piasecka0
Okładka ksiązki - Niezapomniany walc

Małżeństwo Wojtka i Kaliny działa jak szwajcarski zegarek. On oddaje się pracy i swoim pasjom, ona bierze udział w zawodach na najbardziej wzorową matkę...

Włóczęga
Wioletta Piasecka0
Okładka ksiązki - Włóczęga

W pewnej wiosce, gdzieś na końcu świata, była karczma. Stała w środku wsi tuż obok kościoła. Spotykali się w niej ludzie, by się napić wina, a przy okazji...