Okładka książki - Wizje ciała i krwi

Wizje ciała i krwi

Niezbędny przewodnik i niezastąpiona skarbnica wiedzy dla miłośników bestsellerowych serii wydawniczych Z KRWI I POPIOŁU i Z CIAŁA I OGNIA.

Zarówno ci, którzy od samego początku śledzą losy bohaterów obu cykli, jak i ci, którzy dopiero co się z nimi zetknęli, znajdą tu informacje, ciekawostki i anegdoty, które wzbogacą ich wiedzę o literackim świecie stworzonym przez Jennifer L. Armentrout. Publikowane po raz pierwszy opowieści i historie pozwolą czytelnikom wrócić do wydarzeń, które ich zafascynowały i do bohaterów, których pokochali, nierzadko ukazując ich w zaskakująco odmiennym świetle. Ta książka jest jak tajemnicza, wypełniona niespodziankami szkatuła z niezliczoną liczbą przegródek, szuflad i skrytek; każda budzi ciekawość, w każdej czekają zdumiewające skarby, do każdej chce się potem nie raz wracać. Wspaniała oprawa graficzna ukazuje artystyczną wizję świata powołanego do życia przez autorkę, czyniąc lekturę niezapomnianym przeżyciem.

Informacje dodatkowe o Wizje ciała i krwi:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2025-07-09
Tytuł oryginału: Visions of Ash and Blood

Tagi: fantasy

Kup książkę Wizje ciała i krwi

Wizje ciała i krwi - opinie o książce

Avatar użytkownika - NataliaDrazek88
NataliaDrazek88
Przeczytane:2025-07-13, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,

Wiecie, czym jest Almanach?

Kojarzy mi się z kompendium wiedzy, czyli zwięzłym i kompleksowym zbiorem informacji na dany temat. W tym przypadku omawianym tematem jest cykl Z krwi i popiołu Jennifer L Armentrout. Tak, dobrze widzicie, zanim został wydany kolejny tom Z krwi i popiołu, powstał dodatek. Miałam mieszane uczucia do tej książki, nie byłam pewna, czy jest ona mi potrzebna do życia, w końcu na półkach tak mało miejsca. Jednak jak już się lubi jakąś serię, czy cykl i jest ona dość spora, ma kilka tomów, w tym prequel, który też już ma 3 tomy, to można się pogubić we wszystkim. Tym bardziej że świat, jaki przedstawiła autorka, jest bardzo rozbudowany, wiele działań z przeszłości ma oddziaływanie w przyszłości, mamy tu przeznaczenie i wizje, więc można się pogubić. Do tego dość długo czekamy na kolejne tomu i są one przeplatane kolejnymi książkami z cyklu, który jest prequelem, więc można się pogubić lub zapomnieć szczegóły z danego cyklu.

W takim wypadku taki Almanach jest czymś bardzo potrzebnym i przydatnym, więc się skusiłam i mam go na półce i dwukrotnie zdążyłam go już przejrzeć, a raz przeczytać od deski do deski. Nie są to mocno skrócone informacje, wierzcie mi, jest tam wszystko by przypomnieć sobie wszystkie postacie, które przewinęły się przez cały cykl.

“Wizje ciała i krwi” Jennifer L Armentrout, to bardzo przyjemny dla oka almanach, który zawiera mapki, drzewa genealogiczne i sporo grafik bohaterów, co prawda, nie wszystkich, ale naprawdę sporej ilości, dzięki czemu jeszcze bardziej mi się podoba.

Uważam też, za spory plus, że autorami tych grafik i artów, są różni artyści. Dzięki temu mamy różnorodność.

Książka jest pełna informacji z książek już wydanych do tej pory, ale jest w niej wiele ciekawostek. Bardzo spodobały mi się listy panny Willy, która ma bardzo duże znaczenie dla historii Poppy i Casa. Nie da ich się przegapić, ponieważ wydawnictwo zadbało o każdy szczegół i przedstawiła je z piękną czcionką, która wygląda jak odręczne pismo.

Dziękuję bardzo wydawnictwu Akurat za ten tytuł, który jest miłym zaskoczeniem.

Avatar użytkownika - Nessi98
Nessi98
Przeczytane:2025-12-05, Ocena: 3, Przeczytałam, Książki 2025,
Arktyczny dotyk
Jennifer L. Armentrout0
Okładka ksiązki - Arktyczny dotyk

Drugi tom bestsellerowej serii Dark Elements Każdy dotyk ma swoją cenę. Layla Shaw próbuje pozbierać kawałki swojego roztrzaskanego życia. Nie...

Krew i popiół
Jennifer L. Armentrout0
Okładka ksiązki - Krew i popiół

Początek trylogii, która zafascynowała czytelników na całym świecie. Porzucone przez bogów i budzące strach w śmiertelnikach, upadłe królestwo znowu powstaje...