Bez względu na to, czy pojawia się w wyniku krytycznych słów drugiej osoby, przykrych doświadczeń, poczucia odrzucenia czy przekonania, że w jakimś sensie zawiedliśmy, wstyd jest wyjątkowo bolesną emocją. Może podsuwać nam myśli o własnej wadliwości i odbierać pewność siebie. Wpływa negatywnie na relacje, nastrój i codzienne decyzje - skłania do izolowania się i rezygnacji z ważnych dla nas zajęć oraz wspiera przekonanie, że nasze potrzeby i uczucia nie są istotne. Choć każdy czasami doświadcza wstydu, to gdy jest on silny i uporczywy, może zdominować nasze życie i zniszczyć relacje z innymi ludźmi.
Niniejszy poradnik, bazujący na zasadach terapii dialektyczno-behawioralnej, przybliża praktyczne i oparte na dowodach podejście do radzenia sobie ze wstydem. Pomaga zrozumieć tę emocję i zmniejszyć jej wpływ na własne życie. Umiejętności i strategie DBT pozwolą ci rozpoznać twoje wzorce wstydu, skutecznie reagować na sytuacje wywołujące wstyd, a także wypracować większą życzliwość dla siebie - również w obliczu silnego impulsu do samokrytycyzmu.
Dzięki licznym przykładom, ćwiczeniom i praktycznym narzędziom nauczysz się:
o uwalniać od destrukcyjnego wstydu,
o radzić sobie z samokrytycznymi myślami i przekonaniami,
o otwarcie wyrażać swoje emocje i potrzeby,
o budować wspierające relacje,
o wzmacniać poczucie własnej wartości.
Wydawnictwo: GWP
Data wydania: 2026-01-29
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Tytuł oryginału: The Dialectical Behavior Therapy Skills Workbook for Shame: Powerful DBT Skills to Cope with Painful Emotions and Move Beyond