Okładka książki - Wszystko, czego dziś chcę

Wszystko, czego dziś chcę

SARDYNIA. NOWY POCZĄTEK. MIŁOŚĆ, KTÓRA LECZY RANY.

Zofia - kobieta po przejściach - staje wobec najtrudniejszych prób: żałoby, choroby i utraty pracy. Kiedy wydaje się, że los odebrał jej już wszystko, niespodziewany telefon otwiera drzwi do nowego świata - życia na Sardynii. Czy to właśnie tam Zofia odnajdzie przestrzeń, by odzyskać siebie i na nowo nadać sens swojej codzienności? W blasku śródziemnomorskiego słońca rodzi się pomysł założenia fundacji wspierającej kobiety. Zofia uczy się, że siła tkwi w solidarności, a nadzieja w odwadze, by marzyć mimo przeciwności. Los nie przestaje wystawiać Zofii na próbę, ale tym razem nie jest już sama. W jej życiu pojawia się Maciej, a wraz z nim pytanie: czy miłość może być najpotężniejszym sprzymierzeńcem w walce o życie?

Informacje dodatkowe o Wszystko, czego dziś chcę:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2026-03-18

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Kup książkę Wszystko, czego dziś chcę

Wszystko, czego dziś chcę - opinie o książce

Avatar użytkownika - FascynacjaKsiazk
FascynacjaKsiazk
Przeczytane:2026-03-27, Ocena: 6, Przeczytałam,

💛„Wszystko,czego dziś chcę” to życiowa i poruszająca historia bohaterki,której los ciągle wystawia na próbę.Nie tylko na stopie zawodowej,prywatnej,ale także zdrowotnej. Opowieść ukazuje jej walkę z codziennością i spotykaniem na swojej drodze kobiet,które tak samo walczą jak ona.

💛Historia porusza istotne kwestie w chwili,gdy stracimy bliską osobę.Wtedy pozostaje pustka i żal.Lecz świat idzie do przodu,a wraz z nim nowe wyzwania i ciekawe wydarzenia.Bohaterkę życie ciągle czymś zaskakuje, lecz daje jej również szansę na zmianę zamieszkania. Jest jej odskocznią od rzeczywistości oraz znalezieniem swojego miejsca na ziemi po trudach życiowych perypetiach.Jednakże nic nie dzieje się bez przyczyny i każda spotkana osoba wnosi coś do jej życia.

💛Powieść uczy pokory w chwili zwątpienia oraz siły,by walczyć. Widoczna siła kobiet,które łącząc się, potrafią stworzyć miejsce dające wsparcie w trudnych momentach. Jest to historia z wyzwaniami o swoje szczęście oraz nie poddawaniu się-nigdy! Zakończenie jest początkiem czegoś nowego i liczę na ciąg dalszy historii bohaterki,ponieważ dużo przed nią wyzwań.

💛To bardzo ciepła opowieść z którą spędzicie niezwykły wieczór.Czytajcie-gorąco polecam📖

Avatar użytkownika - goszaczyta
goszaczyta
Przeczytane:2026-03-29,

☀ „𝓦𝓼𝔃𝔂𝓼𝓽𝓴𝓸, 𝓬𝔃𝓮𝓰𝓸 𝓭𝔃𝓲ś 𝓬𝓱𝓬ę” 𝓜𝓸𝓷𝓲𝓴𝓪 𝓛𝓮ś𝓷𝓲𝓮𝔀𝓼𝓴𝓪☀

Opowieść i sile kobiecej wspólnoty, o przemianie i odnajdywaniu sześcianu w codzienności

▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪

Bardzo sobie cenię takie książki. Pełne emocji, życiowych zawirowań. Ukazujące trudy i zmagania z jakimi muszą mierzyć się ludzie. Jednak poza tą otoczką autorka przedstawia nam historię kobiety, która znalazła się na życiowym zakręcie.

„Wszystko, czego dziś chce” to niezwykle urzekająca opowieść o kobiecie, którą życie bardzo boleśnie doświadczyło. W krótkim czasie musi zmierzyć się z żałobą, chorobą oraz utratą pracy. Gdy wydaje się, że straciła już wszystko, niespodziewany telefon sprawia, że decyduje się na wyjazd na Sardynię. Zmiana otoczenia staje się dla niej szansą na zatrzymanie i spojrzenie na własne życie z innej perspektywy. Podczas pobytu we Włoszech Zofia wpada na pomysł założenia fundacji wspierającej kobiety w trudnej sytuacji życiowej, co pomaga jej odzyskać poczucie sprawczości. Jednocześnie los wciąż wystawia ją na kolejne próby, a pojawienie się Macieja zmusza ją do zastanowienia się, czy po wszystkich doświadczeniach potrafi jeszcze zaufać i otworzyć się na miłość.☀

Patrząc na okładkę książki „Wszystko, czego dziś chcę” czytelnik spodziewa się lekkiej, wakacyjnej opowieści o miłości. Jednak autorka, zafundowała nam pełną emocji, żalu i niewypowiedzianych słów opowieść o ulotności życia. Nie oszczędza swoich bohaterów. Zrzuca nam nich naprawdę bardzo dużo. Tym samym uświadamiając nas, że właśnie takie jest życie, które toczy się swoim rytmem i trzeba się z tym pogodzić, a także zaakceptować to co nam przyniesie i mimo wszystko cieszyć się z tego, co mamy.

Fabuła jaką stworzyła Monika Leśniewska jest bardzo emocjonująca, a co za tym idzie niesie ze sobą mnóstwo skrajnych emocji. Bez zbędnych ozdobników tą historią autorka pokazuje samo życie. To przede wszystkim opowieść o kobietach i dla kobiet. Autorka uświadamia, jak musimy zaciekle walczyć o swoje. Ile musimy poświecić by udowodnić swoją wartość. Autorka dobitnie pokazuje jak silne potrafią być kobiety, którym los funduje mnóstwo cierpienia. Fabuła płynie spokojnie, niespiesznie, pozwalając czytelnikowi zatrzymać się i naprawdę poczuć wszystko to, co kryje się między wierszami. Zachwyca pięknem języka i mądrością, która wybrzmiewa długo po odłożeniu książki.

„Wszystko, czego dziś chcę” to poruszająca opowieść o stracie, chorobie, odwadze i zaczynaniu wszystkiego od nowa. O sile kobiet, które potrafią podnieść się nawet wtedy, gdy wszystko zdaje się stracone. I o tym, że czasem największa zmiana zaczyna się od jednego telefonu. ✨📖

Avatar użytkownika - FioletowaRoza
FioletowaRoza
Przeczytane:2026-04-02, Ocena: 5, Przeczytałam,

Monika Leśniewska z pewnością należy do osób odważnych. Jako książkowa debiutantka zdawała sobie na pewno sprawę z tego, jak potężny jest polski rynek wydawniczy XXI wieku. Jeśli jednak Filia, czyli jedno z najlepszych i najbardziej znanych wydawnictw, zdecydowało się na wydanie powieści pt. ,,Wszystko, czego dziś chcę", to musi być to tekst szalenie interesujący i niepowtarzalny. I jest, a mogę to potwierdzić, gdyż jestem świeżo po lekturze. Oby oceny otrzymane od czytelników łaknących nowości stały się motorem napędowym dla pisarki- niech walczy o swoją pozycję, a jednocześnie daje odbiorcom coś, co nie nudzi, nie jest kalką lub bajeczką, w którą nikt nie uwierzy.

Jedna z użytkowniczek słusznie napisała, aby pod żadnym pozorem nie czytać opisu fabuły umieszczonego na okładce. Zgadzam się z tym stwierdzeniem w stu procentach i traktuję niemal jak apel/nakaz skierowany do każdego czytelnika. Monika Leśniewska nie nie wykreowała kobiety, która po wielu porażkach opuszcza Polskę, by w pięknych, słonecznych okolicznościach przyrody spotkać księcia na białym koniu. Sądzę, że ,,Wszystko, czego dziś chcę" jest pozycją obowiązkową dla każdej osoby, która aktualnie stoi nad przepaścią. Jak mawia klasyk, ,,Strach przed cierpieniem jest straszniejszy, niż samo cierpienie". Czytelnicy przekonają się, że cytat ten pasuje tutaj wręcz idealnie.

Ile tak naprawdę potrafimy przyjąć ciosów życiowych? Okazuje się, że pewna grupa kobiet ma w sobie więcej siły, niż początkowo może im się wydawać. Żałoba, groźna choroba brzmiąca jak wyrok oraz utrata pracy. Takich dramatycznych chwil doznała Zofia Mróz-Potocka, główna bohaterka powieści. Jej scenariusz na życie może chwilami przypominać domino, gdyż jedno zło, bez hamulców czy taryfy ulgowej, pociąga za sobą drugie. Dlaczego zatem, w tak trudnym momencie, Zofia opuszcza Polskę i udaje się na Sardynię? Co ją ku temu skłoniło i też co wydarzyło się w tym pięknym, śródziemnomorskim klimacie? Czytelnikom obiecać można jedno: autorka tak zaplanowała fabułę swojej książki, byśmy odczuwali każdą możliwą emocję, od strachu, przez radość, zaufanie, na miłości skończywszy. Jeśli napiszę coś więcej- zdradzę zbyt wiele. Dlatego bez grama skrępowania mogę polecić tę trudną, a jednocześnie piękną lekturę. Wszystkie elementy powieści świetnie ze sobą współgrają.

Dzięki dobrze stworzonym dialogom każdy odbiorca powinien zrozumieć, że nie warto kłócić się o rzeczy błahe, jak też samemu nie tworzyć problemu z niczego. Popatrz, Drogi Czytelniku, Zofia niemal od razu musiała zmierzyć się z kilkoma największymi dramatami, a i wcześniej życie jej nie rozpieszczało. Nie zakładaj więc, że źle dobrana sukienka, złamany paznokieć albo brak pieniędzy na imprezę czy wakacje to problemy zaliczane do przysłowiowego końca świata. Myślę, że poprzez historię Zofii wiele osób zmieni dotychczasowe podejście do życia. Oby tak właśnie się stało.

Tytuł powieści od razu przypomina mi piosenkę śpiewaną przez zdolną, a jednocześnie piękną Izabelę Trojanowską. Ale czy Zofii, po tylu przejściach, uda się polecieć tam i z powrotem, wprost do nieba? Wiemy jedynie, że na bardzo kruchym fundamencie życia kobiety pojawi się niejaki Maciej, lecz czy będzie to idealnie dobrana relacja? Czy miłość naprawdę okaże się najpotrzebniejszym sprzymierzeńcem w walce o życie? Warto się o tym przekonać i zrozumieć, że nie wszystkie powieści obyczajowe pokryte są grubą warstwą lukru.

Poza tym, dzięki pisarce możemy śmiało połączyć literaturę z równie ciekawym hobby, jakim jest muzyka. Jaka jest, Drodzy Czytelnicy, Wasza pamięć muzyczna? Osobiście cieszę się, że wszystkie przytoczone teksty są mi dobrze znane, a bez pięknych słów- muzycznych czy literackich- nie da się żyć, oj nie!

Debiutantka świetnie opisała też problem kobiet, tak zwanych szarych myszek. Nie wierzą one, że życie może być piękne, a skrzydła podcięte przez rodzinę czy pracodawców nie pozwoliły należycie wykorzystać danych im szans. Monika Leśniewska wręcz prosi swoje Czytelniczki, by żyły inaczej, by potrafiły pomyśleć o sobie i by znalazły radość w prostych, codziennych chwilach. Ot, chwila spędzona z filiżanką kawy i z książką to idealny przykład. Poza tym, niepogoda to też pogoda i trzeba o tym zawsze pamiętać.

Celowo nie ujawniam zmagań Zofii z jej problemami, ponieważ zbyt wiele bym zdradziła, a wcale nie chcę tego robić. Autorka perfekcyjnie podkreśliła, że siła walki ukryta w człowieku ma ogromną moc, a osoba chora wcale nie musi być kimś bezużytecznym. Wątek związany z chorobą Zofii bardzo działał na mą psychikę- raz denerwowałam się, by za chwilę ronić łzy. Czy się ich wstydzę? Oczywiście, że nie,  ponieważ największy twardziel może spokornieć, gdy tylko sięgnie po tę powieść.  Nie żałuję, że dotarłam do finału. Trochę przy tej książce odpoczęłam, a także mocno doceniłam postawę Zofii. Podoba mi się także forma graficzna, w tym dość wygodny druk, który ułatwia czytanie.

Jestem także ciekawa, czym jeszcze uraczy nas Monika Leśniewska. Lepiej, by jeszcze coś wymyśliła, gdyż widać, że pisarka bardzo precyzyjnie pracowała nad swoim tekstem.

Jeśli tak to bardzo polecam ,,Wszystko czego dziś chcę". Jest to historia Zofii, która straciła wszystko. Pewnego dnia jej los odmienia telefon, który daje jej szansę na nowe życie, na Sardynii. Czy w końcu los uśmiechnie się do niej? Czy znajdzie spokój, spełnienie i miłość wśród śródziemnomorskiego klimatu? Przekonacie się sami.

Książka jest idealną lekturą po ciężkim dniu. Nie jest wymagająca i czyta się ją szybko. Dostarcza wielu emocji. Bywają momenty smutne, ale też takie, które dają nadzieję. Jest to również powieść refleksyjna, która pozwala na chwilkę zatrzymać się i zastanowić się co tak naprawdę jest ważne w życiu i jak to życie bywa ulotne. Jak nic nie jest nam dane raz na zawsze.

Bardzo podobał mi się klimat tej książki. Jest nieco wakacyjny, ale też melancholijny. Akcja tej książki biegnie swoim rytmem, który nadaje uroku całej opowieści.

Jeśli szukacie książki na jeden lub dwa wieczoru, to ten tytuł jest idealny.

Opad
Opad