Okładka książki - Wszystko, czego nie mówią ci przed ślubem. Jak uchronić się przed konfliktami prawnymi w związku

Na początku jest miłość. Potem wspólne życie. A w nim przepisy, kredyty, podatki.

Poznaj swoje prawa, zanim zderzysz się z tym, co zaskoczyło już niejedną parę - zarówno przed ślubem, jak i po nim.

Wyobrażamy sobie miłość jak w filmie: zakochanie, ślub, wspólna przyszłość. Ale kiedy opada konfetti, zaczynają pojawiać się tematy, o których rzadko rozmawiamy: majątek, kredyty, dzieci, spadek. Adwokatka Eliza Kuna w tej książce dzieli się historiami par, które zapłaciły wysoką cenę za brak wiedzy - byś ty mógł uczyć się na ich błędach i uniknąć kosztownych pomyłek.

Ta doświadczona prawniczka pokazuje małżeństwo takim, jakie jest naprawdę: pełnym miłości, ale także konkretnych obowiązków.

Z tej książki dowiesz się między innymi:

o Czy i kiedy warto podpisać intercyzę;

o Jak ustanowić rozdzielność majątkową na każdym etapie małżeństwa;

o Na czym polega uczciwe i dojrzałe rozstanie.

Dzięki tej książce zaoszczędzisz czas, pieniądze i nerwy. To pozycja nie tylko dla tych, którzy dopiero planują ślub, ale dla wszystkich, którzy poważnie traktują swoje małżeństwo.

Eliza Kuna

Urodzona w 1984 roku w Łodzi. Adwokatka, członkini Izby Adwokackiej w Warszawie, mediatorka przy Naczelnej Radzie Adwokackiej. Specjalizuje się w prawie rodzinnym oraz sprawach spadkowych. W swojej praktyce była pełnomocniczką w ponad 2000 spraw rodzinnych. Prowadzi także wykłady i szkolenia, dla studentów i absolwentów prawa. W czasie wolnym od wykonywania zawodu zajmuje się muzyką i literaturą.

Od 2013 roku jest ekspertką w mediach ogólnopolskich w tematyce prawa cywilnego i rodzinnego. Jest stałą ekspertką m.in. w Dzień dobry TVN, Pytanie na Śniadanie, Onet Rano. Gościła także w programach Fakty, Wiadomości, Państwo w Państwie czy Czterech Porach Roku oraz telewizjach informacyjnych, udziela także wywiadów prasowych m. in. dla ,,Rzeczpospolitej", ,,Newsweeka" i Onet.pl.

Informacje dodatkowe o Wszystko, czego nie mówią ci przed ślubem. Jak uchronić się przed konfliktami prawnymi w związku:

Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2025-08-27
Kategoria: Medycyna i zdrowie

Tagi: Rodzina i związki - poradniki

Kup książkę Wszystko, czego nie mówią ci przed ślubem. Jak uchronić się przed konfliktami prawnymi w związku

Wszystko, czego nie mówią ci przed ślubem. Jak uchronić się przed konfliktami prawnymi w związku - opinie o książce

Avatar użytkownika - zainspirowanawku
zainspirowanawku
Przeczytane:2025-09-14,

Jaki poradnik udało Wam się ostatnio przeczytać? Ja mimo iż jestem 10 lat po ślubie właśnie skończyłam czytać książkę Elizy Kuna pod tytułem "Wszystko czego nie mówią ci przed ślubem. Jak uchronić się przed konfliktami prawnymi w związku." Autorka książki to doświadczona prawniczka, która dzieli się z nami swoim doświadczeniem oraz historiami par, które niestety zapłaciły bardzo wysoką cenę za brak wiedzy. Ślub to jeden z najpiękniejszych dni w życiu, ale później przychodzi proza życia codziennego i różnie dalej bywa. Autorka książki w sposób przystępny opisuje nam tu różne zagadnienia dotyczące na przykład dziedziczenia, intercyzy czy rozdzielności majątkowej. Dzięki swojej ogromnej wiedzy pokazuje nam różne przykłady par pozwalające jeszcze dokładniej poznać wszystkie prawne zagadnienia. W życiu różnie bywam i nie ma co ukrywać, że w dzisiejszych czasach bardzo dużo małżeństw się rozpada. Dlatego takie książki pomagają z szacunkiem i bez długich sądowych batalii przejść przez trudny i zapewne bolesny etap rozwodu. A jeśli myślimy o dzieciach to tutaj mamy też osobny rozdział ich dotyczący. Bardzo wartościowa książka, która nie zniechęca do małżeństwa ale wiele w nie wnosi.

Avatar użytkownika - Czytadlo
Czytadlo
Przeczytane:2025-09-03, Ocena: 5, Przeczytałem,

Małżeństwo bez tajemnic: poradnik, który każdy powinien przeczytać

Na początku jest miłość. Potem wspólne życie. A w nim – jak przypomina autorka – „przepisy, kredyty, podatki”. Eliza Kuna, znana adwokatka, w swojej książce pokazuje małżeństwo takim, jakie naprawdę jest: pięknym i pełnym emocji, ale również wymagającym wiedzy, odpowiedzialności i świadomości konsekwencji prawnych.

Autorka odczarowuje idealistyczne wizje z filmów: „Wyobrażamy sobie miłość jak w filmie: zakochanie, ślub, wspólną przyszłość. Ale kiedy opada konfetti, zaczynają pojawiać się tematy, o których rzadko rozmawiamy: majątek, kredyty, dzieci, spadek.”

To, co czyni tę pozycję wyjątkową, to połączenie rzetelnej wiedzy prawniczej z życiowymi przykładami. Kuna odwołuje się do realnych spraw, które pokazują, jak brak przygotowania potrafi kosztować czas, pieniądze i… spokój ducha.

Znajdziemy tu odpowiedzi na pytania, które prędzej czy później pojawiają się w każdym małżeństwie:

Czy warto podpisać intercyzę i jak to zrobić?

Jak wygląda rozdzielność majątkowa?

Co oznacza uczciwe rozstanie?

Jak zabezpieczyć dzieci, majątek, a nawet siebie przed finansowymi oszustwami?

Nie brakuje również refleksji nad współczesnym podejściem do związków. Autorka zauważa: „Małżeństwo daje nam poczucie przynależności do świata w pełni dorosłych, nawet w dzisiejszych czasach jest rytuałem przejścia spod kurateli rodziców pod opiekę małżonka. Dla wielu osób małżeństwo nadal ściśle wiąże się z wyobrażeniami o stabilności.” Jednocześnie podkreśla, że „świat jest dzisiaj plastikowy i jednorazowy… tak samo coraz częściej traktujemy związki i małżeństwa.”

Książka porusza także tematy trudne i często przemilczane, jak np. konsekwencje odmowy współżycia („odmowa współżycia może zostać uznana za przyczynę rozkładu pożycia i prowadzić do przypisania winy jednemu z małżonków”) czy ryzyka związane ze wspólnym kredytem („młodzi ludzie są tak zaślepieni chęcią posiadania własnego M2 czy M3, że podpisują cokolwiek – byle razem, byle szybko”).

Na uwagę zasługuje także aktualność treści – Kuna wspomina m.in. o planowanych zmianach w prawie: „Od 2026 roku pary małżeńskie, które zdecydują się na rozstanie, prawdopodobnie będą mogły się rozwieść bez udziału sądu – wystarczy wizyta w Urzędzie Stanu Cywilnego, zgodne oświadczenie obojga małżonków i opłata.”

Poradnik jest napisany w przystępny i zrozumiały sposób. To nie sucha teoria, ale zbiór konkretnych przykładów, anegdot i życiowych lekcji. Można tu znaleźć informacje o intercyzie, spadkach, ustalaniu ojcostwa, władzy rodzicielskiej czy oszustwach finansowych – czyli o wszystkim, co realnie może spotkać każdą parę.

Podoba mi się również osobisty ton autorki – nie tylko tłumaczy przepisy, ale też dzieli się własnymi przemyśleniami i doświadczeniem. Dzięki temu książkę czyta się szybko, a jednocześnie ma się poczucie, że zdobyta wiedza może realnie ochronić przed błędami.

To poradnik, po który warto sięgnąć nie tylko przed ślubem, ale też w trakcie małżeństwa. Można czytać go „od deski do deski” albo wybierać konkretne rozdziały, które nas w danym momencie interesują.

Polecam gorąco – bo wiedza, którą daje ta książka, to najlepsza inwestycja w siebie i w związek.

Czy ktokolwiek zakochany po uszy, na tak zwane "every, forever", nie widzący świata poza drugą połówką pomyśli o przyszłości? O tym,że być może, za kilka lat, życie nie będzie już tak kolorowe i pozostanie "never together"?

Wspólne mieszkanie? Pewnie.

Wspólny kredyt ? Czemu nie.

Dzieci ? A jakże.

Tylko potem przychodzi codzienność. Monotonia, problemy, uzależnienia, na drodze stanie ktoś inny...życie pisze różne scenariusze.

Ta książka to kompendium wiedzy i praktycznych porad, jakie ma dla nas pani adwokat.

Kwestie prawne objaśnione w sposób zrozumiały dla zwykłego Kowalskiego. Napisana w przystępnej formie, podzielona na większe i mniejsze rozdziały okraszona wieloma przypadkami z życia wziętych. Przedstawiająca kruczki prawne, zasady dziedziczenia - zaskakująco zaskakujące i to nie tylko korzyści majątkowych ale także tak bardzo nie chcianych długów. Ostatni rozdział to alfabet pomocny przy podjęciu ostatecznego kroku jakim jest rozwód.

Podoba się mi,że autorka nie narzuca czytelnikowi swoich poglądów, po prostu przedstawia konkretne kwestie zgodnie ze stanem prawnym.

Książka powinna być lekturą obowiązkową przed podjęciem tak ważnego kroku jakim jest małżeństwo, aby uniknąć wielu nieprzyjemnych sytuacji.

To,że chcecie poznać tę pozycję czytelniczą wcale nie oznacza, że planujecie w przyszłości się rozwodzić, to świadczy o wielkim poczuciu odpowiedzialności za decyzje jakie podejmiecie