Nikt, kto zna jego tajemnice, nie może czuć się bezpiecznie...
Do kancelarii Dony Sabinowskiej zgłasza się nowa klientka - Weronika Braś. Tylko Kuba Sobański wie, że to seryjna morderczyni, a sekret, który z nią dzieli, może sprowadzić na niego gniew Dony. Sabinowska zna bowiem prawdziwą tożsamość Rzeźnika Niewiniątek i, choć ją akceptuje, nie wybaczyłaby mu czynów, jakich dopuścił się razem z Braś.
Postawiony pod ścianą Sobański będzie musiał zdecydować, czyje życie ma dla niego większą wartość. Nie jest jednak świadomy, że Weronika ma wobec niego własne zamiary, a Dona wplątała się w intrygę, która zagrozi jego bezpieczeństwu...
Wydawnictwo: Zaczytani
Data wydania: 2025-10-24
Po świecie kroczy wielu ludzi, którzy mają bardzo mroczne myśli i napawają się strachem innych, ich czyny nigdy nie są w dobrej wierze i najlepiej trzymać się od nich z daleka.
Pewnego dnia do kancelarii Dony Sabinowskiej zgłasza się Weronika Braś, kobieta nie wiedząc, kim jest jej klientka, postanawia poznać ją ze swoim przyjacielem Kubą Sobańskim i wtedy głęboko skrywane sekrety wychodzą na jaw. Kiedy Kuba zdaje sobie sprawę z tego, że musi pozbyć się Weroniki na dobre, żeby żyć w spokoju, nie spodziewa się tego, że Cicha Zabójczyni jest bardziej przebiegła od niego i to jemu grozi niebezpieczeństwo.
Kultowa seria o Kubie Sobańskim wzbogaciła się właśnie o nowy tom i szczerze zaskoczyło mnie to, że jest ich już tak dużo, niestety cały czas odkładam przeczytanie wszystkich od początku, więc nie mogę dokładnie wczuć się w większość wątków. W tej części skupiamy się na Weronice, kobieta ma mroczną przeszłość i krzywdzi innych mężczyzn, którzy przypominają jej własnego ojca, żeby czuć wewnętrzny spokój. Postępuje podobnie, jak Sobański, ale ona kończy ich życie jednym szybkim ruchem, a mężczyzna uwielbia przedłużać tortury swoich ofiar. Mamy tutaj wiele aktów okrucieństwa, odbierania życia osobom, które na to nie zasłużyły, były niewinne, tylko znalazły się w niewłaściwym miejscu, o złym czasie. Zatrważające jest to, że mężczyzna cały czas prowadzi normalne życie, pracuje, chodzi po ulicach miasta, a nawet ma partnerkę, która zna kilka jego mrocznych sekretów i nikt z organów ścigania nie potrafi go namierzyć.
Z jednej strony chciałabym poznać całą serię i uporządkować sobie wszystkie informacje, jednak zastanawiam się, czy byłabym w ogóle w stanie udźwignąć przeczytanie całej serii od początku do końca, pewnie musiałabym robić sobie przerwy, ponieważ jest ona dość brutalna. Nie jest to historia dla każdego, jednak opisy są tutaj naprawdę dokładne, a całe zbrodnie opisane są tak, że jeszcze długo nie da się o nich zapomnieć, także warto zastanowić się, czy nasz sen po jej poznaniu będzie spokojny.
w tej ciemności rytm bije
zimny, gęsty, nieludzki
a ona znowu drepcze
serce wybrało milczenie
nieczułe wciąż jest, rozdarte
w otchłań kiedyś patrzyło
a dusza starła się z cieniem
pełna już jest, i na marne
szukać tu głosów sumienia
ten głos wraca z tym drżeniem
przeszłości głosy koszmarne
zimnem dotykają
wciąż powracają
ten cień miał jej oczy
z chwilą słabości przychodził
ten cień miał jej włosy
ciemne jak pomroki snów
i duszę do tańca prosił
nie trzeba było już słów
gdy blask jej głosu odchodził
przyjemność rodziła się znów
tak nieskończenie
jak odkupienie
dusza drogę wybrała
gdzie ciemność króluje
w czarne się szaty ubrała
nimi istnienie maluje
Tu diabeł nie kusi. Tu rozpościera ramiona. On szepce głosem delikatnym, co się sączy. Z ludzkich ust wypływa. Z przeszłości się wydobywa. Nie pyta o pozwolenie. To nałóg. To pragnienie. Jej głos staje się ciszą. Jej obraz zapomnieniem. Tylko wtedy, gdy on poskromi demony. Tamtych chwil, ukrytych za kurtyną dzieciństwa. To zostało. To się przykleiło. I drży w nim. I krzyczy. Zmarnowany spokój. Odzyskane oddechy. Poczucie doskonałości w duszy pełnej samouwielbienia. Zło błyszczy na firmamencie życia. Bezkarnie krąży. Zostawia ślad na duszy, która dobra nie zna. Ani sumienia wyrzutów. Zna tylko czerń.
Jest i Kuba. Obok niego dwie kobiety - dwa zagrożenia i pragnienia. Między nimi kreślone tajemnice, niepewności i niebezpieczne gry. Gdzieś tam krążą jeszcze inne potrzeby. Mamią i wodzą na pokuszenie. Wspaniała psychologiczna wędrówka. Wchodzenie w umysł sprawcy bezkarnie i emocjami. Zawsze wygodnie się tutaj czuję. Choć ten mrok jest gęsty i lepki, lubię, gdy mnie osacza. Żadna seria nie daje mi takiego dreszczu. Żaden thriller nie pozwala czuć takiej adrenaliny. Jest mocno. Jest pięknie. Uwielbiam i czekam na więcej. Polecam bardzo.
,,Nieszczęścia przypominają wygłodniałego zabójcy,
pozbawionego kontroli nad swoimi żądzami."
Niedokończone sprawy zawsze wracają. Są jak uchylone drzwi, które prędzej czy później otworzą się na oścież. Zrozumiał to Kuba Sobański, bohater kultowej już diabelskiej serii Adriana Bednarka, w dziewiątej odsłonie pt. "Wybór diabła".
Kuba miał wrażenie, że wreszcie kontroluje swoje życie i demony. Wszystko zaczęło się układać, dopóki do Dony nie zgłosiła się nowa klientka - Weronika Braś, Cicha Zabójczyni, jak ją nazywa. Jej pojawienie się wprowadza do jego świata niepokój. Nie czuje się pewnie. Na zewnątrz zachowuje spokój, lecz wewnątrz obmyśla plan uporządkowania życia na swój pokręcony sposób, by znów poczuć się bezpiecznie. Wkrótce jednak przekonuje się, że nie należy nikogo lekceważyć, zwłaszcza kobiet - nawet jeśli one same nie są bez winy. To właśnie kobiety w każdym tomie odgrywały istotne role i wpływały na jego charakter. Były od zawsze zarówno jego nemezis, jak i katharsis.
W tej części kobieca siła i inteligencja dają o sobie znać z ogromną mocą, która może zagrozić Kubie i jego życiu w raju. Postacie kobiece - złożone, pełne sprzeczności, raz dobre, raz złe - nadają tej historii szczególnej głębi, napięcia i poczucia zagrożenia. Tym razem Kuba naprawdę poczuje, czym jest kobieca siła - nie tylko fizyczna, ale też mentalna. Nauczył się, że nie wszystkie sekrety należy zdradzać i nie każdemu można ufać, bo pokazując swoje prawdziwe oblicze, można stracić nie tylko spokój, ale i życie.
Pan Adrian Bednarek znów to zrobił - po prostu rozwalił system! To, jak poprowadził fabułę kolejnej części, pozbawionej nudy i powtarzalności, jest czymś niesamowitym. Wydaje się, że trudno wymyślić coś oryginalnego, co wciąż angażuje czytelnicze zmysły i podsyca chęć poznawania nowych przygód Diabła. Zawsze istnieje obawa zmęczenia tematem, ale nie w tym przypadku.
Kolejna część diabelskiej serii to emocjonalna bomba zrzucana na czytelników przez autora. Bednarek jak zwykle gra na emocjach odbiorcy. Z rozdziału na rozdział adrenalina wzrasta, a pozorna cisza szybko przeradza się w burzę. Konstrukcja fabuły jest przemyślana - nic nie dzieje się przypadkiem, każdy element ma swoje miejsce i znaczenie.
Ta odsłona krąży wokół spraw, których Kuba nie dokończył. Zrozumiał, że to był jego największy błąd, bo teraz wracają i zakłócają mu spokojne życie w raju. Narracja pierwszoosobowa dotyczy jak zawsze Kuby, natomiast działania drugiej postaci wiodącej ukazane są w wersji trzecioosobowej.
Każde spotkanie z Kubą Sobańskim to dla mnie literacka przygoda, której nie mam dość. Jedni twierdzą, że Bednarek powiedział już wszystko o tym bohaterze, inni - tak jak ja - z niecierpliwością sięgają po kolejne tomy, by znów zanurzyć się w jego mroczny świat. Lata mijają, a ja wciąż czuję niedosyt, a nowe tomy powstają i fani serii czekają na nie z ogromnym napięciem. To zasługa stylu pisarskiego autora, który z niezwykłą precyzją i sugestywnością prowadzi naszą uwagę, pozwalając zajrzeć w głąb psychiki bohaterów - niezależnie od perspektywy narracyjnej. Z każdą stroną potęguje wrażenie zagrożenia, mroku, emocji i intensywności przeżyć.
Seria o Kubie Sobańskim to thriller z rozbudowanym psychologicznym studium ludzkich charakterów, podanych w sposób nie nużący, ale mocno angażujący. Każdy tom udowadnia, że Adrian Bednarek potrafi utrzymać uwagę czytelnika i wciąż zaskakiwać, nawet po tylu latach. Ogromnie jestem ciekawa, co jeszcze narodzi się w umyśle pisarza i czym nas zaskoczy w kolejnym tomie serii diabelskiej, bo to, że będzie kontynuacja, to jestem całkowicie przekonana.
Książkę przeczytałam w ramach współpracy z wydawnictwem Zaczytani
,,Działania osób trzecich są zmorą każdego indywidualisty skrupulatnie tworzącego własną rzeczywistość".
Wycieczka do krakowskiego raju, runda 9 - czas, start!
Kuba Sobański powraca. Ten, kto Go dobrze zna, zauważy że jest inny niż kiedyś - dojrzały, świadomy swoich potrzeb, przekonany, że potrafi dogadać się ze swoim nałogiem, bardziej zorganizowany i zdolny nasycić na długo swoje wewnętrzne przekleństwo. Ale nadal jest diabelsko przystojnym, niezależnym drapieżnikiem, który potrafi zabić z zimna krwią.
Kuba tym razem ma mały problem. Jeśli myślał, że jedyną żyjącą osobą, z którą wiążą Go wspólne tajemnice, a przy okazji interesy i przyjemności jest Dona Sabinowska, to nieco się przeliczył... Okazuje się, że w raju nieproszona pojawiła się osoba, która wie o Kubie dużo za dużo.. A jak wiadomo - ,,Nikt, kto zna jego tajemnice, nie może czuć się bezpiecznie..." nawet jeśli ten KTOŚ jest seryjną morderczynią.
,,Wybór diabła", czyli krwawa randka z diabłem level 9. Czytelnicza uczta dla ,,fanów" seryjniaka, którego działania napędza nieprzewidywalność. Całe szczęście, że jego rzeczywistość zaczyna się i kończy wyłącznie na kartkach książkowej serii. Niezmiennie od pierwszego tomu, w oczekiwaniu na kolejny - polecam.
Nigdy nie wiesz, kto cię obserwuje… Fabian Olszewski ma pomysł na dochodowy, nielegalny biznes. Sam jednak nie da rady go poprowadzić. Gdy przypadkiem...
Ona ma na imię Alicja. Jest jedyną kobietą, której pożądam. Gdy byliśmy nastolatkami, potajemnie odwiedzałem jej pokój, śledziłem ją, poznawałem sekrety...