Okładka książki - Wyprawa pana Abakanowicza

Wyprawa pana Abakanowicza

Piotrek, z pozoru zwyczajny dziesięciolatek z ulicy Miodowej, niespodziewanie trafia do tajemniczej krainy, gdzie czeka na niego ekscentryczny profesor - pan Abakanowicz. Chłopiec, choć jeszcze tego nie wie, ma odegrać kluczową rolę w niezwykłej ekspedycji. Razem z wiernym psem Indianą i profesorem wyrusza na pełną przygód wyprawę w poszukiwaniu Zielonej Gwiazdy -- magicznego skarbu, od którego zależy przyszłość krainy Mimików. Podróż jednak nie będzie łatwa, bo na każdym kroku czekają ich nieoczekiwane wyzwania i niezwykłe stworzenia. Czy Piotrek stanie na wysokości zadania i odzyska skarb Mimików?

,,Wyprawa pana Abakanowicza" to pełna ciepła i humoru opowieść o przyjaźni, odwadze i wierze we własne siły.

Informacje dodatkowe o Wyprawa pana Abakanowicza:

Wydawnictwo: Miasto Książek
Data wydania: 2024-11-21

Tagi: Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 6 lat

Kup książkę Wyprawa pana Abakanowicza

Wyprawa pana Abakanowicza - opinie o książce

PODRÓŻ PRZEZ KRAINY ŻYCIA

Debiutancka powieść Radosława Gryczki „Wyprawa pana Abakonowicza” ukazała się nakładem wydawnictwa Miasto Książek. Szybki rzut oka na okładkę daje nam poczucie, że gdzieś już kiedyś w literackich podróżach spotkaliśmy podobnego dżentelmena. Tamten na zawsze kojarzyć nam się będzie z pewną Akademią. Kim zaś jest ów tajemniczy pan Abakanowicz?

Piotrek jest całkiem zwyczajnym dziesięciolatkiem. Dzięki temu, że jest jedynakiem, a jego rodzice są dość zamożni, chłopiec przyzwyczajony jest do tego, że zawsze dostaje to, czego pragnie. Nic więc dziwnego, że gdy jednym z jego marzeń staje się posiadanie psa, tata Piotrka przynosi do domu sympatycznego szczeniaka. Chłopiec uwielbia gry i zabawy z rówieśnikami, co nieco koliduje z opieką nad zwierzakiem. Pewnej soboty wybiera się na dłuższy spacer ze swoim podopiecznym. W parku spotyka jednak dziwne stworzenie. Podążając jego tropem trafia do nieznanej mu krainy. Miejsce to zamieszkiwane przez lud Mimików, okazuje się pogrążone w wielkim smutku. Otóż ktoś skradł należącą do Mimików Zieloną Gwiazdę. Niezwykle tajemniczy pan Abakanowicz, którego także chłopiec spotka w tym nowym świecie, oznajmia mu, iż zgodnie z przepowiednią, to właśnie Piotrek powołany jest do tego, by odzyskać dla Mimików ich bezcenny skarb. Rozpoczyna się szalona, pełna niebezpieczeństw wyprawa, w której stawką jest niewyobrażalny skarb. Czy to, co jest najcenniejsze, naprawdę tak trudno jest odnaleźć ? Ile światów przemierzy Piotr, by odszukać swój najcenniejszy skarb?

Witajcie w innej bajce. Mimo tego, że postać pana Abakanowicza kojarzyć się może ze znanym każdemu z nas Ambrożym Kleksem, to jednak są to tylko podobieństwa. Radosław Gryczka powołał do życia niezwykle sympatycznego, mądrego i pełnego empatii profesora wielu nauk. Człowieka, który przemierzył wiele krain i poznał losy ich mieszkańców. Kogoś, kto jest dobrym duchem tej opowieści. Jak potoczy się wyprawa mająca na celu odnalezienie zrabowanej Zielonej Gwiazdy, która Mimikom przynosiła szczęście i dobrobyt? Przez jakie wyzwania przejść będzie musiał Piotrek, by zrealizować tę ogromnie ważną misję ? Chłopiec wychowany w wygodnym domu, kochany i rozpieszczany przez rodziców, będzie musiał odnaleźć w sobie nowe cechy. Czy to, co spotka go w trakcie tej wyprawy sprawi, że jego życie stanie się inne ? Paranie się literaturą skierowaną do młodszej grupy czytelników jest bardzo trudne. Nie ma uważniejszego i bardziej wymagającego krytyka niż dziecko. Czytelnika, który bez trudu wykrywa fałsz. Radosław Gryczka debiutuje w znakomitym stylu. „Wyprawa pana Abakanowicza” jest opowieścią pełną ciepła, magii, mądrości dalekiej od moralizatorstwa. Barwne przygody bohaterów sprawiają, że jesteśmy pochłonięci tą lekturą od pierwszych stron. Napisana z niezwykłą swadą i lekkością historia o tym, co jest w życiu ważne, o tym, że nawet gdy błądzimy, możemy znaleźć w sobie siłę, by wybrać właściwą drogę i o tym, że mając u swego boku przyjaciół stajemy się silniejsi. Powieść fanstatyczno - przygodowa, która przywodzi na myśl klasyczne książki dla młodzieży. Posiadająca cudowny urok i mądrość, które dają czytelnikowi szansę na to, by po zamknięciu książki, pozostać jeszcze w tym niesamowitym świecie. Nie często spotykam się ze współczesną literaturą dziecięcą, która napisana jest na tak wysokim poziomie, z zachowaniem cech przynależnych gatunkowi i olśniewającą bogactwem literackiego świata. Radosław Gryczka udowadnia, że ciągle jeszcze w literaturze dla młodych odbiorców, pozostaje miejsce na coś nowego. Bardzo podoba mi się zarówno styl autora jak i niezmierzona wyobraźnia, którą posiada. Świetny koncept fabularny i wielkie bogactwo opisywanych krain. Ta książka nie jest opowieścią o podróży - jest biletem.

W dobie internetu, telefonów, które stają się niebezpiecznym uzależnieniem i światem, tak niebezpiecznie zakrzywianym przez kłamstwa, jakże istotna staje się literatura. Od zawsze miała moc pobudzania wyobraźni, edukowania i dawania otuchy. Jeżeli dzieci nie czytają książek to nie dostają szansy na to, by dawać upust swoim emocjom i rozwijania fantazji. Książki posiadają moc, której wpływ na rozwój trudno jest zmierzyć. Aby dać dziecku szansę na spotkanie z literaturą, które nie tylko dostarczy mu rozrywki, ale także pozwoli wyciągnąć z lektury istotną naukę, warto dokładnie przyjrzeć się temu, co oferuje rynek. A on po prostu zaśmiecony jest książkami, które nie niosą ze sobą żadnych wartości. Krzyczą kolorowymi okładkami, lecz w środku pozostają jałowe. I oto pojawia się powieść taka jak „Wyprawa pana Abakanowicza” i wiemy już, że to jest książka, którą chcemy, by czytali najmłodsi. Dlatego, że jest powieścią, która nam, dorosłym, dostarcza mnóstwa emocji. Napisana zrozumiałym językiem, otulona szalem magii, opowieść o wszystkim tym, co dla każdego z nas jest ważne. O chłopcu, który dostał szansę na to, by odkryć w sobie nowe cechy, by docenić to, co nie wiąże się z pieniędzmi. Piękna opowieść, którą czyta się z wypiekami na twarzy. Nie trzeba być dzieckiem, by odnaleźć w tej historii coś dla siebie.

Krasnoludy, chochliki, przerażąjące węże i zła czarownica - Piotrek wrzucony w wir wydarzeń w tajemniczej krainie, zmuszony będzie do odbycia fantastycznej wyprawy. Most, którego nie widać, chochlik władający wiedzą o wszystkich zagadkach świata i otoczony aurą tajemniczości pan Abakanowicz, który stanie się dla chłopca towarzyszem podróży - to tylko niewielka część przygód, które przeżyje Piotrek i jego psi towarzysz. Czy w świecie, w którym rządzi magia, można znaleźć coś bardzo cennego? Czy nieznane, często dziwaczne stworzenia, okazać się mogą doskonałymi kompanami ? Jakie sekrety skrywają komnaty czarownicy ? I gdzie jest ten klejnot, którego ceny nikt nie potrafi oszacować ? Opowieść o wierze we własne siły, odwadze, przyjaźni i o tym, że nie zawsze najcenniejsze jest to, z czego bije blask. Rewelacyjna powieść dla młodszych i starszych. Pełna przygód, niepokojących zwrotów akcji i humoru. Oddająca hołd klasyce gatunku, a mimo to oryginalna. Diabeł gorąco poleca.

Przygody pana Abakanowicza (#2). Pan Abakanowicz ratuje święta
Radosław Gryczka0
Okładka ksiązki - Przygody pana Abakanowicza (#2). Pan Abakanowicz ratuje święta

Czy Święty Mikołaj istnieje? Dziesięcioletni Mateusz zamierza to sprawdzić raz na zawsze. W wigilijną noc zastawia pułapkę, aby zdobyć dowód na istnienie...