Okładka książki - Wyznania francuskiego piekarza

Wyznania francuskiego piekarza

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2008-08-07
Kategoria: Obyczajowe
ISBN: 978-83-7469-822-1
Liczba stron: 104
Dodał/a książkę: czytam

Ocena: 1 (1 głosów)

Książka pachnąca świeżym chlebem - dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i urok codziennego życia.

W piekarni "Chez Auzet” w prowansalskim miasteczku Cavaillon pieczenie chleba zyskało status niemal religijny. Wspólnie z Gerardem Auzetem, właścicielem tego niezwykłego miejsca, specjalista od Prowansji Peter Mayle odsłania tajemnice tradycyjnego wypieku w najlepszym wydaniu. Jesteśmy świadkami narodzin bochenka, obserwując, jak sam mistrz na rozmaite sposoby ugniata, toczy, składa i skręca ciasto, rzeźbiąc z niego smakowite fougasses, bâtards i boules.

Książka zawiera pięknie zilustrowane przepisy na szesnaście rodzajów pieczywa, od klasycznej bagietki po chleb z dodatkami takimi jak bekon, morele, orzechy, czosnek oraz czarne i zielone oliwki. Prócz niezliczonych praktycznych porad i sekretów poznajemy także barwną historię czterech pokoleń piekarzy z rodu Auzet.

Kup książkę Wyznania francuskiego piekarza

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Polecana recenzja

Avatar użytkownika - mrowka
mrowka
Przeczytane:,
Gdyby nie to, że na czwartej stronie okładki tomiku „Wyznania francuskiego piekarza” pojawiło się sformułowanie „książka pachnąca świeżym chlebem”, tak właśnie zaczęłabym tę recenzję. Bo Peter Mayle, spisując opowieści Gerarda Auzeta i nadając im niezapomniany styl stworzył dziełko, które jest dość smakowite i przypadnie do gustu ludziom pragnącym niespiesznej, refleksyjnej i spokojnej lektury. Czytelnikom żądnym wrażeń i malkontentom w tym miejscu można już podziękować – bo pewnie uznają „Wyznania francuskiego piekarza” za książkę niewartą uwagi. Ci, którzy zdecydują się na lekturę, nie będą żałować. Ten tomik powstał jako swoista pamiątka z lekcji pieczenia chleba. Gerard Auzet pytany przez cudzoziemców o receptury i porady dotyczące wypieków zdecydował się prowadzić pokazy dla zainteresowanych.   Książeczka, która – z racji swojej twardej pomarańczowobrązowej oprawy sama przypomina bochenek chleba – miała stać się zbiorem fachowych porad dla uczniów. Ale Peter Mayle zrobił coś więcej: w kilku miniesejach otwierających książkę spróbował przedstawić codzienność piekarza, anegdoty przez niego przytaczane, przeszłość i marzenia. Niby są to jednostkowe „wyznania” rozrzedzające techniczne wskazówki i receptury – ale w rzeczywistości nadają książce smaku, sprawiają, że nie otrzymujemy kolejnej tematycznej ...
(czytaj dalej)

Opinie o książce - Wyznania francuskiego piekarza

Avatar użytkownika - WiedzmAnn
WiedzmAnn
Przeczytane:2015-03-27, Ocena: 1, Przeczytałem, Mam,
Recenzje miesiąca
Dobry pies
Rafał Witek
Okładka książki - Dobry pies
Na gigancie
Peter May
Okładka książki - Na gigancie
Lata powyżej zera
Anna Cieplak
Okładka książki - Lata powyżej zera
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy