Im głębiej kopiesz, tym bliżej piekła będziesz
Krzysztof Fronisz ma opinię dziennikarza, który się nie poddaje. To właśnie z tego powodu zgłasza się do niego Katarzyna Jędrzejkowska, niegdyś sprawna przedsiębiorczyni prowadząca wraz mężem świetny interes, teraz kobieta na skraju załamania. Rok wcześniej straciła najbliższych. Wersja oficjalna: mąż popełnił samobójstwo. W rzeczywistości: zbyt wiele znaków zapytania, zbyt wiele nieprawidłowości.
Z pozoru wygląda to na kolejną historię o zaginionych ludziach i szemranym biznesie. Wkrótce jednak okazuje się, że zniknięcie męża Katarzyny to zaledwie wierzchołek góry lodowej. Kiedy zaczynają ginąć dawni klienci tej pary, Fronisz również staje się celem. Z każdym krokiem coraz bardziej zagłębia się w świat zdominowany przez ambicje, mroczne pragnienia i sekrety, świat czerwonych generałów, gruzińskiej mafii i tajnych służb. A w tym niebezpiecznym labiryncie nie wiadomo, kto jest sojusznikiem, a kto wrogiem.
Wyższe sfery - kolejne dziennikarskie śledztwo Krzysztofa Fronisza znanego z Kartelu (2022).
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2025-08-19
Młody dziennikarz Krzysztof Fronisz wraz z zaprzyjaźnionym poszukiwaczem skarbów wydobywają w Górach Sowich tajemniczą skrzynię z okresu II wojny światowej...
Przeczytane:2025-10-10, Ocena: 5, Przeczytałam,
Im głębiej kopiesz, tym bliżej piekła będziesz..." - to motto doskonale oddaje klimat najnowszej powieści Mariusza Staniszewskiego. "Wyższe sfery" to druga część cyklu z Krzysztofem Froniszem, dziennikarzem śledczym, którego poznaliśmy w ,,Kartelu". Choć powieść stanowi kontynuację serii, można ją bez trudu czytać jako samodzielną historię - autor z wprawą wprowadza nas w realia świata swojego bohatera i nie wymaga znajomości poprzedniego tomu.
Tym razem Fronisz zostaje poproszony o pomoc przez Katarzynę Jędrzejkowską - kobietę, która w krótkim czasie straciła wszystko. Oficjalnie jej mąż popełnił samobójstwo, a dzieci zniknęły bez śladu. Kobieta jednak nie wierzy w wersję przedstawioną przez policję. Prosi dziennikarza, by odkrył prawdę. Z pozoru wygląda to na kolejną tragedię rodzinną, lecz szybko okazuje się, że sprawa ma znacznie głębsze dno. Zniknięcie męża Katarzyny to dopiero początek. Gdy zaczynają ginąć kolejni ludzie powiązani z ich biznesem, Fronisz trafia w sam środek sieci intryg obejmującej świat polityki, mafii i służb specjalnych.
Staniszewski z mistrzowską precyzją buduje napięcie. Każdy rozdział kończy się w sposób, który zmuszał mnie do przewrócenia kolejnej strony. Autor umiejętnie łączy elementy thrillera sensacyjnego z dziennikarskim realizmem, ukazując kulisy walki o wpływy i pieniądze w ,,wyższych sferach". Tempo narracji jest szybkie, dialogi żywe, a opisane sytuacje mają w sobie autentyzm, który sprawia, że czułam się jak uczestnik śledztwa.
Fronisz to bohater z krwi i kości - twardy, nieustępliwy, ale też pełen wewnętrznych sprzeczności. Jego dążenie do prawdy często stawia go w sytuacjach granicznych, co dodaje historii głębi psychologicznej. Na uznanie zasługują również postacie drugoplanowe - Katarzyna Jędrzejkowska, tajemniczy informatorzy, ludzie ze świata biznesu i służb - każdy z nich został sportretowany z wyrazistością i przekonaniem.
Wyższe sfery" to thriller, który nie tylko dostarcza silnych emocji, ale również prowokuje do refleksji. Staniszewski pokazuje, jak cienka granica oddziela prawdę od fałszu, sprawiedliwość od zemsty, a moralność od cynizmu. W świecie, w którym wszystko można kupić, pytanie o cenę prawdy nabiera szczególnego znaczenia.
Znakomicie poprowadzona intryga, realistyczne tło społeczno-polityczne i nieustannie rosnące napięcie sprawiają, że trudno odłożyć książkę, zanim pozna się finał. Staniszewski nie oszczędza swoich bohaterów - ani czytelników.
Wyższe sfery to rasowy thriller dziennikarsko-polityczny, w którym nic nie jest takie, jak się wydaje. To książka o odwadze, determinacji i ciemnych zakamarkach władzy. Fani inteligentnych, dynamicznych historii z mocnym tłem społecznym będą zachwyceni.