Okładka książki - Zabytkowe dworce w Polsce. Najpiękniejsze obiekty

Zabytkowe dworce w Polsce. Najpiękniejsze obiekty

Wiele dworców kolejowych w Polsce to prawdziwe perły architektury, na których piękno nie zawsze zwracamy uwagę. A przecież każdy z nich ma swoją duszę i niepowtarzalny charakter, kształtowany pieczołowicie na przestrzeni lat. Wraz z dynamicznym rozwojem sieci kolejowej dworce zmieniły swój kształt ? większość uległa rozbudowie, przystosowując się do zwielokrotnionej liczby podróżujących. Obecnie stanowią nie tylko miejsce odprawy pociągów i pasażerów, ale również atrakcyjne powierzchnie handlowe i nierzadko centra rozrywki.Książka Zabytkowe dworce w Polsce prezentuje 21 najpiękniejszych obiektów z całego kraju. Staranne opisy przybliżają historię każdego z nich, prezentując interesujące informacje architektoniczne, oraz zaskakujące ciekawostki. Wszystkie oprawione zostały wyjątkowymi fotografiami zarówno współczesnymi, jak i tymi sprzed lat, które oddają urok tych szczególnych budowli.

Informacje dodatkowe o Zabytkowe dworce w Polsce. Najpiękniejsze obiekty:

Wydawnictwo: DRAGON
Data wydania: 2024 (data przybliżona)
Kategoria: Albumy

Kup książkę Zabytkowe dworce w Polsce. Najpiękniejsze obiekty

Zabytkowe dworce w Polsce. Najpiękniejsze obiekty - opinie o książce

"Zabytkowe dworce w Polsce" to ciekawy album, w którym autor przedstawia nam 21 najpiękniejszych obiektów kolejowych z całego kraju. Nie wiem, kto stworzył listę akurat tych, bo z pewnością są jeszcze inne piękne dworce w Polsce, które również mogłyby znaleźć się na tej liście. Lecz to przecież każdemu może się podobać zupełnie co innego.
Od dziecka podróżowałam pociągami. Pochodzę z Bieszczad a obecnie od wielu lat mieszkam na Mazurach, rodzina mojej mamy rozjechała się niemal po całym kraju, a że jestem z rodziny kolejarzy, więc podróże pociągiem kiedyś były najlepszym wyborem. Dlatego też miałam okazję poznać sporą ilość dworców kolejowych oraz mniejszych stacji, które też często są urocze, chociaż mniejsze. Jednak cieszę się, że kilka obiektów, które bardzo mi się od lat podobają, znajduje się w tej publikacji.

"Gdańsk Główny jest jednym z najpiękniejszych dworców kolejowych w Polsce."
"Dworzec kolejowy w Lublinie oceniany jest jako jeden z najpiękniejszych obiektów tego typu w Polsce."
"Jednym z najpiękniejszych dworców na linii kolejowej łączącej Wiedeń i Kraków z Lwowem jest dworzec w Przemyślu."
"Nowosądecki dworzec należy do najpiękniejszych obiektów kolejowych w Polsce."
"Dworzec we Wrocławiu jest jedną z najstarszych i największych tego typu budowli w Polsce. Majestatyczny budynek wywiera ogromne wrażenie na oglądających. "
Nie sposób zresztą wymienić wszystkie dworce kolejowe, które mnie zachwyciły. Te wymienione w cytatach po prostu odwiedzałam najczęściej, więc może dlatego najbardziej utkwiły w mojej pamięci. Co prawda teraz jest może coraz więcej pięknych obiektów dworcowych, lecz są one współcześnie budowane i coraz bardziej nowoczesne, a w tym albumie autor przedstawia dworce, które były wybudowane jeszcze w XIX wieku. Większość z nich jest poddawana renowacji, dzięki czemu odzyskały swój pierwotny blask a jednocześnie zyskały nowoczesny wygląd i dostosowano je do obecnych wymogów pasażerów. Nawet kilka z tych tu prezentowanych ma już nieco inny wygląd.
To jest album, więc zawiera spora ilość fotografii (współczesnych i z dawnych lat), lecz myślę, że gdyby do każdego obiektu dodać jakąś ciekawostkę, lektura byłaby bardziej wciągająca. Skoro są to dworce wiekowe, to z pewnością każdy z nich skrywa jakieś tajemnice lub ciekawe wydarzenia...

Mimo to, pozycja jest dość ciekawa dla każdego, kto lubi nie tylko dworce, ale w ogóle ciekawi go architektura miast. Obok tych najpiękniejszych dworców trudno przejść obojętnie.