Okładka książki - Żadne tam Hollywood. Opowieści o odchodzeniu

Żadne tam Hollywood. Opowieści o odchodzeniu

O tych, którzy odchodzą - i tych, którzy im towarzyszą

Jedni odchodzą w ciszy, inni w smutku lub w samotności. Niektórym udaje się umrzeć wśród najbliższych lub z poczuciem ulgi. Ale jak naprawdę wygląda śmierć? Czy trudniej jest umrzeć, czy patrzeć, jak umiera najbliższy?

Rafał Grądzki, absolwent Polskiej Szkoły Reportażu i jedna z osób zarządzających Puckim Hospicjum założonym przez ks. Jana Kaczkowskiego, spotyka się ze śmiercią. A raczej z tym, co po niej zostaje - czy śmierć może dać nam więcej niż pustkę? Co to znaczy, że ktoś dobrze przeżył żałobę?

Ten misternie skomponowany zbiór reportaży i wywiadów pomaga nam zrozumieć nieodwracalność i ostateczność umierania. Jednocześnie inspiruje do poszukiwania wewnętrznego spokoju nawet przy najtrudniejszych pożegnaniach.

W kwietniu 2016 roku, z racji pełnionej funkcji, musiałem uczestniczyć w pogrzebie Jana Kaczkowskiego, księdza, wieloletniego szefa Puckiego Hospicjum. Miesiąc wcześniej Johnny zaprzysiągł mnie, że nie wycofam się z działalności w hospicjum, kiedy jego już nie będzie. ,,Jeśli nie zaczniesz dla kogoś żyć - powiedział na koniec - to umrzesz po nic"... Spotkania z tymi, którzy odchodzą i z tymi, którzy im na co dzień towarzyszą, rodziły pytania. Jak rozmawiać o śmierci? Jak przestać ją wypierać? Co to w ogóle znaczy dobra śmierć? Dlaczego tak się jej boimy?

Informacje dodatkowe o Żadne tam Hollywood. Opowieści o odchodzeniu:

Kup książkę Żadne tam Hollywood. Opowieści o odchodzeniu

Stambuł. Ogień i melancholia
Rafał Grądzki0
Okładka ksiązki - Stambuł. Ogień i melancholia

W Stambule Europa i Azja współistnieją ze sobą, rozdzielone spokojnym nurtem Bosforu. Spotykają się między murami Hagii Sophii, Błękitnego Meczetu, Pałacu...

Opad
Opad