Wreszcie pojawił się bohater, co znajdzie radę na wszystko: i na wampira, i na utopce, i na milicję, i na wrednych sąsiadów. Każde opowiadanie jest tak absurdalne i dokumentnie rozbrajające, że nie sposób oderwać się od lektury. - Marcin Piotrowski, czytelnik, klient Merlina Jego geniusz (zapewne wyssany z butelki po truskawkowej prycie) sprawia, że chce się więcej. Czuć pragnienie nowych opowiadań tak samo, jak chce się pić rankiem po kilkunastu kuflach piwa perła.
Wydawnictwo: Fabryka Słów
Data wydania: 2007-02-07
"Zagadka Kuby Rozpruwacza" zaliczona. O dziwo w tym tomie Wędrowniczy, zgodnie ze swoim nazwiskiem dużo wędruje. Odwiedził Peru, Egipt i Norwegię, nie mówiąc już o światach alternatywnych. A jego największym zmartwieniem jest to, czy starczy mu bimbru. Jego przyjaciele też są rewelacyjni, zwłaszcza Semen.
Jak zwykle opowiadania bawią. Nieraz roześmiałam się w głos. Jednak są też specyficzne jak sam bohater i nie każdemu mogą przypaść do gustu. Ale warto sięgnąć po przygody naszego egzorcysty amatora.
Tak jak zwykle-nie zawodzi :) Znowu co chwilę mogłam się uśmiechać. I to nie tylko ze względów humorystycznych, ale też dzięki nawiązaniom do popularnych książek/seriali. Jakub wciąż pozostaje w formie. Nadal pędzi bimber, walczy ze złem i budzi się skacowany. Tymczasem Semen kolejny raz mnie zaskakuje; jest dużo bardziej inteligentny niż się wydaje.
Hanza umarła. Ale czy coś tak wielkiego może zniknąć całkowicie bez śladu? Andrzej Pilipiuk po czterech latach przerwy wraca do uniwersum ,,Oka Jelenia"...
Jakub Wędrowycz jest jedną z najlepiej wykrojonych postaci polskiej fantasy. Opowiadania o wiejskim egzorcyście łączą wisielczy humor z nader precyzyjną...
Przeczytane:2017-09-02, Ocena: 6, Przeczytałam, 35 książek 2017, Andrzej Pilipiuk, Ksiazki Ani,
Kolejne historie Jakuba Wędrowycza, który na wszystko znajdzie jakiś sposób. Dał radę uratować Świętego Mikołaja, pokonał stwora bimbrowego oraz chciał pokonać upiora w teatrze. Te i wiele innych historii znajdziemy na kartkach tej książki. Ta jak każde inne z tej serii są napisane w sposób zabawny i mega wciągający.