Ok³adka ksi±¿ki - ZAKAZANY M¡¯ seria Mi³osny Hiatus

ZAKAZANY M¡¯ seria Mi³osny Hiatus

Tom 1 cyklu Mi³osny Hiatus
Ocena: 6 (3 g³osów)
Ewelina C. Lisowska ZAKAZANY M¡¯ sera Mi³osny Hiatus wspó³czesny romans erotyczny

Siedemnastoletnia Eliza, uczennica szko³y prowadzonej przez zakonnice, staje przed wyborem: zakon czy ma³¿eñstwo z rozs±dku. Kandydatem na mê¿a jest gej, który jest zmuszony przez ¿ycie do wziêcia ¶lubu z kobiet±. Eliza przed ¶lubem musi jednak podpisaæ Kodeks Postêpowania i bezwzglêdnie stosowaæ siê do niego. Wszystko wskazuje na to, ¿e Albert ¿ywi ogromn± niechêæ w stosunku do kobiet. Tych dwoje osób zmuszonych do ¿ycia z sob±, niebawem stanie przed wyzwaniem, jakie rzuci im los. Eliza bowiem zakocha siê w Albercie, bêd±c ¶wiêcie przekonan±, ¿e on nigdy nie odwzajemni jej uczucia. Niespodziewanie Albert zacznie powoli wpuszczaæ j± za mury swojego tajemniczego ¶wiata. Kim tak naprawdê jest Albert Broll? I dlaczego sta³ siê tak trudnym cz³owiekiem?

W³a¶ciwie g³ównym w±tkiem przewodnim móg³by byæ motyw „hate to love”. Ale mamy tutaj tak¿e do czynienia z mi³o¶ci± platoniczn± i niespodziewanie – cielesn±. Romans wspó³czesny erotyczny przeznaczony dla doros³ych 18+.

Informacje dodatkowe o ZAKAZANY M¡¯ seria Mi³osny Hiatus:

Wydawnictwo: Romanse
Data wydania: 2025-12-06
Jêzyk orygina³u: polski

Tagi: romans erotyk Romans wspó³czesny romans literatura obyczajowa ewelina c lisowska zakazana mi³o¶æ

wiêcej

Kup ksi±¿kê ZAKAZANY M¡¯ seria Mi³osny Hiatus

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

ZAKAZANY M¡¯ seria Mi³osny Hiatus - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - Recenzja_Oliwii
Recenzja_Oliwii
Przeczytane:2026-01-31, Ocena: 6, Przeczyta³am, Wspó³praca Recenzencka ,

Zakazny m±¿ - Ewelina C. Lisowska

Dziêkujê autorce za mo¿liwo¶æ przeczytania tej ksi±¿ki.

Historia, która jest mocna i zdecydowanie dla doros³ych czytelników. Ca³a ksi±¿ka jest nasi±kniêta emocjonalnie. Kurcze...to by³o....Wow. A¿ do p³akania.

On. Albert Broll. 26 lat, z traumatyczn± przesz³o¶ci±, która go prze¶laduje.

Ona. Eliza Sarna. ¦wie¿o po 18. Z trudn± sytuacj± w domu.

Czy dadz± sobiê szansê na mi³o¶æ jako ma³¿eñstwo? Nawet je¶li to uk³ad dla spokoju.

Du¿± rolê odegra³y tutaj dwie postacie. Jego przyjaciel, Damian Starski. A tak¿e kuzyka Damiana - Monika Wolañska, która jest przyjació³k± Elizy.

Nie mo¿na te¿ tutaj zapomnieæ o siostrze Elizy. Ale co i jak to siê sami przekonacie.

To historia by³a tak mocna, ¿e czyta³am ca³y czas w wielkimi emocjami. Wspó³czu³am Albertowi.

To czego siê dowiadujemy, co prze¿y³, to a¿ przechodz± ciarki.

Nadal nie wiemy jak umys³ reaguje w pewnych sytuacjach. Dla mnie zawsze najgorsze bêdzie to, jak ofiara staje siê katem. Tacy ludzie nie raz s± gorsi od poprzedników. Lektura zwraca uwagê na stany lêkowe.

Ten temat nadal jest ignorowany... Niestety...

Czy polecam?

Tak. To wa¿na historia, która pokazuje, ¿e nawet najbardziej zniszczona osoba zas³ugujê na mi³o¶æ. Wa¿ne jest otocznie w jakim siê znajdziemy.

Moja ocena 10/10

Cytaty z ksi±¿ki:

"— Damian! Stary! Nie drêcz mnie! — warkn±³ rozdra¿niony Broll.

— ¯artujê! U¶miechnij siê trochê, ch³opie! — Klepn±³ go w ramiê.

— Nie potrafiê ¿artowaæ z tych spraw — zabrzmia³ grobowym tonem.

Przecie¿ ¿ycie sypa³o siê mu na g³owê.

— Co siê martwisz!? Najwy¿ej j± potem zamordujesz! — Za¶mia³ siê Starski.

— Prêdzej ja umrê ze strachu… — na zawa³ serca, gdy zobaczê, jak przekracza próg mojego domu."

"Eliza otar³a ³zy, które niekontrolowanie wyciek³y z jej oczu. Teraz ju¿ niczego nie musia³a udawaæ, nawet przed sam± sob±. Czu³a mia¿d¿±c± j±

od ¶rodka têsknotê, i wiedzia³a, ¿e nigdy jej nie ugasi. Kocha³a go z ka¿dym dniem coraz bardziej, i ka¿dego dnia musia³a u¶wiadamiaæ sobie to, ¿e nigdy nie bêdzie kochana przez niego."

" Mi³o¶æ czasem bywa nierozs±dna, nielogiczna i g³upia. Ponoæ dobiera ludzi na zasadzie kontrastów i przeciwieñstw: st±d bior± siê najwiêksze zakazane namiêtno¶ci. Ona w³a¶nie tkwi³a w jednej z nich."

"— Tak, tego mi w³a¶nie brakowa³o — powiedzia³ uradowany.

W mroku widzia³a niewyra¼ne rysy jego twarzy.

— Czego?

— ¯eby zobaczyæ z tob± gwiazdy — zerkn±³ na ni± i znów zapatrzy³ siê na niebosk³on. — Gdy ogl±da siê je samotnie, po g³owie chodz± cz³owiekowi ró¿ne rzeczy. — Spu¶ci³ g³owê, nastêpnie dotkn±³ czu³± d³oni± jej policzka.

— Na przyk³ad?

— Szuka siê w nich czego¶, czego siê nie ma, wymy¶la siê marzenia i sny. A gdy ma siê obok mi³o¶æ swojego ¿ycia, patrzenie w gwiazdy nabiera ca³kiem innego znaczenia.

— Tak?

— W³a¶nie tak. Nie domy¶lasz siê?

Wtuli³a siê w niego.

— Nie, Kochanie.

— To wspólne patrzenie w przysz³o¶æ, wspólne plany i marzenia… Ale wcale nie trzeba wznosiæ siê ku gwiazdom, aby ¿ycie by³o piêkne. Wystarczy to, ¿e ma siê obok swoj± mi³o¶æ, która jest tak nie¶miertelna i piêkna jak te niezwyk³e cia³a niebieskie nad naszymi g³owami. — Uca³owa³ czubek jej g³owy i mocno j± do siebie przytuli³."

Recenzja

„Zakazany m±¿”

Autor: Ewelina C. Lisowska

"Dlaczego tak mocno mnie trzymasz, Albercie? Nie by³oby ³atwiej, gdyby¶ mnie pu¶ci³, abym spad³a i rozsypa³a siê na miliony drobnych kawa³eczków?"

„Zakazany m±¿” to powie¶æ, która nie zaczyna siê od marzeñ, lecz od przymusu. Od decyzji, które nie s± wyborem, a konieczno¶ci±. Od ¶wiata, w którym uczucia stanowi± zagro¿enie, a bezpieczeñstwo buduje siê na kontraktach, regu³ach i ch³odnej kontroli. I w³a¶nie dlatego ta historia tak mocno uwiera, bo nie pozwala czytaæ jej obojêtnie.

Eliza ma zaledwie siedemna¶cie lat, gdy zostaje zmuszona do doros³o¶ci. Alternatywa, przed któr± j± stawiaj±, zakon albo ma³¿eñstwo z rozs±dku, brzmi bardziej jak wyrok ni¿ realna decyzja. Podpisany Kodeks Postêpowania odbiera jej sprawczo¶æ, spontaniczno¶æ i prawo do w³asnych emocji. W tej surowej konstrukcji codzienno¶ci pobrzmiewa co¶ z dawnych epok: podporz±dkowanie, cisza, pos³uszeñstwo. Choæ to romans wspó³czesny, jego fundamenty przypominaj± romanse historyczne, w których kobieta by³a czê¶ci± uk³adu, a mi³o¶æ luksusem, na który rzadko mo¿na by³o sobie pozwoliæ.

Albert Broll doskonale wpisuje siê w ten klimat. Ch³odny, zdystansowany, obudowany zasadami niczym murem obronnym, sprawia wra¿enie cz³owieka niezdolnego do czu³o¶ci. Nie jest bohaterem, którego ³atwo pokochaæ. Jest za to postaci± fascynuj±c± w swojej niejednoznaczno¶ci. Autorka nie wybiela go ani nie usprawiedliwia na si³ê, pozwala czytelnikowi stopniowo odkrywaæ, ¿e za surowo¶ci± kryj± siê rany, lêk i g³êboka potrzeba kontroli, która ma chroniæ przed kolejnym bólem.

Relacja Elizy i Alberta rozwija siê powoli, z napiêciem, które narasta nie poprzez wielkie gesty, lecz milczenie, spojrzenia i drobne pêkniêcia w murach, jakie wokó³ siebie wznie¶li. Motyw hate to love nie jest tu schematem, lecz procesem, bolesnym, pe³nym sprzeczno¶ci i emocjonalnej niepewno¶ci. Mi³o¶æ rodzi siê najpierw w wersji platonicznej, cichej i jednostronnej, przesi±kniêtej têsknot± oraz rezygnacj±, by dopiero pó¼niej nabraæ cielesno¶ci, która nie epatuje dos³owno¶ci±, lecz podkre¶la wagê emocji i blisko¶ci.

Eliza i Albert nie dostaj± od losu niczego za darmo. Zanim odwa¿± siê nazwaæ to, co naprawdê miêdzy nimi ro¶nie, musz± przej¶æ d³ug± i bolesn± drogê pe³n± wewnêtrznych sprzeczno¶ci, niedopowiedzeñ i trudnych wyborów. Na ich relacjê czyha wiele wyzwañ i problemów, zarówno tych narzuconych z zewn±trz, jak i tych wynikaj±cych z w³asnych lêków oraz ograniczeñ. Autorka nie unika równie¿ cielesnego wymiaru tej historii, czytelnik otrzymuje spor± dawkê erotyki, podanej jednak w sposób, który nie dominuje fabu³y, lecz podkre¶la intensywno¶æ emocji, napiêcie i naturê rodz±cego siê uczucia.

Najwiêksz± si³± „Zakazanego mê¿a” s± emocje, surowe, niekomfortowe, prawdziwe. To ksi±¿ka, która boli, frustruje i wzrusza jednocze¶nie. Pokazuje, jak cienka bywa granica miêdzy obowi±zkiem a pragnieniem, jak ³atwo zamkn±æ siê w roli narzuconej przez innych i jak trudno pozwoliæ sobie na mi³o¶æ, gdy ca³e ¿ycie uczono, ¿e jest ona s³abo¶ci±.

To nie jest lekki romans do przeczytania jednym tchem. To historia, która zostaje pod skór± i zmusza do refleksji nad wolno¶ci± wyboru, cen± lojalno¶ci wobec samego siebie oraz nad tym, czy nawet najgrubsze mury naprawdê s± nie do zburzenia.

To opowie¶æ o tym, ¿e nawet najbardziej zamkniête serce mo¿e pêkn±æ, je¶li trafi na kogo¶, kto nie boi siê zostaæ z nim w ciszy. I o tym, ¿e mi³o¶æ bywa najbardziej niebezpieczna wtedy, gdy jest absolutnie zakazana.

„Zakazany m±¿” zachwyci czytelników poszukuj±cych emocjonalnej g³êbi, skomplikowanych relacji i opowie¶ci, które balansuj± miêdzy wspó³czesno¶ci± a duchem dawnych romansów. To historia o mi³o¶ci trudnej, niewygodnej i w³a¶nie dlatego tak poruszaj±co prawdziwej.

Avatar u¿ytkownika - Czytadlo
Czytadlo
Przeczytane:2026-01-09, Ocena: 6, Przeczyta³em,

Miêdzy lêkiem a uczuciem – „Zakazany M±¿” Eweliny C. Lisowskiej

„Zakazany M±¿” to powie¶æ, która od pierwszych stron wci±ga w emocjonalny wir sprzecznych uczuæ, lêków i pragnieñ. To romans erotyczny, ale zdecydowanie wykraczaj±cy poza schemat prostej historii mi³osnej. Autorka z odwag± siêga po tematy trudne, bolesne i kontrowersyjne, nie rezygnuj±c przy tym z wra¿liwo¶ci i subtelno¶ci narracji.

Albert Broll to bohater tragiczny – mê¿czyzna z³amany przez traumatyczne dzieciñstwo, przemoc i lêk przed kobietami, który skrywa siê pod „mask± wyuczonego homoseksualizmu”. Jak sam przyznaje: „Na sercu Alberta spoczywa³ bowiem ogromny ciê¿ar”, a jego ¿ycie staje siê transakcj± – „firma w zamian za wnuki”. To nie tylko dramat jednostki, lecz tak¿e gorzka opowie¶æ o presji spo³ecznej, rodzinnej i emocjonalnym szanta¿u.

Eliza jest jego przeciwieñstwem – m³oda, cicha, pozbawiona wyboru. Zmuszona do ma³¿eñstwa, by unikn±æ klasztoru, mówi wprost: „Je¶li mia³a wybieraæ: wst±pienie do zakonu na wieki, czy ¶lub z obcym mê¿czyzn± […], wola³a to drugie.” Jej postaæ porusza autentyczno¶ci± i bezradno¶ci±, a jednocze¶nie si³±, która objawia siê w zdolno¶ci do mi³o¶ci bezwarunkowej, nawet jednostronnej. „Byæ mu chocia¿ przyjació³k±, pokrewn± dusz±” – to jedno zdanie doskonale oddaje emocjonaln± istotê tej relacji.

Relacja Elizy i Alberta rozwija siê powoli, czêsto w ciszy, spojrzeniach i gestach. Jedna z najpiêkniejszych scen pokazuje, ¿e blisko¶æ nie zawsze potrzebuje s³ów: „Ten bezs³owny dialog by³ dla nich nietypowym odkryciem, ¿e mo¿na mile spêdziæ czas we dwoje, nawet bez rozmowy.” Autorka niezwykle subtelnie opisuje rodz±ce siê uczucie, które musi zmierzyæ siê z traum±, zazdro¶ci± i poczuciem winy.

Ewelina C. Lisowska nie unika tematów przemocy, gwa³tu, chorób psychicznych i destrukcyjnej w³adzy rodzicielskiej. Sceny te s± trudne, ale potrzebne, napisane z empati± i wyczuciem. Szczególnie poruszaj±ce s± wyznania Alberta o matce: „Matka by³a moim katem od dziecka” – to zdanie zostaje w pamiêci na d³ugo.

Jêzyk autorki jest lekki, a jednocze¶nie nasycony emocjami. Bohaterowie s± „jak ¿ywi”, a opisy – zw³aszcza przyrody i przestrzeni – zachwycaj± symbolik±, jak choæby ogród przypominaj±cy szachownicê, metaforê losu, którego „ju¿ nie mo¿na zmieniæ”. Fabu³a jest p³ynna, akcja wartka, a ksi±¿kê czyta siê jednym tchem.

Powie¶ci Eweliny C. Lisowskiej od dawna zajmuj± szczególne miejsce w¶ród wspó³czesnych romansów, a mimo to za ka¿dym razem potrafi± mnie czym¶ nowym zaskoczyæ. Siêgaj±c po jej kolejne ksi±¿ki, mam poczucie, ¿e wci±¿ odkrywam autorkê na nowo – nawet po tylu przeczytanych powie¶ciach. Ta my¶l towarzyszy³a mi od pierwszych stron „Zakazanego Mê¿a”. Lisowska po raz kolejny udowadnia, ¿e tak¿e w ramach dobrze znanego gatunku potrafi opowiadaæ ¶wie¿o, emocjonalnie i bez popadania w schematy.

„Zakazany M±¿” to dojrza³y, wci±gaj±cy romans, który umiejêtnie ³±czy silne emocje, namiêtno¶æ i wysokiej jako¶ci literaturê rozrywkow±. Z czystym sumieniem polecam szczególnie czytelnikom ceni±cym ¿ywych, wiarygodnych bohaterów, p³ynn± akcjê i historie, od których naprawdê trudno siê oderwaæ. Zaskakuje intensywno¶ci± uczuæ oraz odwa¿niejsz±, bardziej szczegó³ow± warstw± sensualn±, dlatego jest to lektura dla doros³ych (18+). To powie¶æ, która boli, wzrusza i zostaje w pamiêci na d³ugo.

Inne ksi±¿ki autora
Substytuty Mi³o¶ci
Ewelina C. Lisowska0
Ok³adka ksi±zki - Substytuty Mi³o¶ci

„Substytuty Mi³o¶ci” to romans, który porusza tak¿e tematy religijne (katolicyzm), opowiadaj±cy o kontrowersyjnej mi³o¶ci prostytutki...

Guard
Ewelina C. Lisowska 0
Ok³adka ksi±zki - Guard

GUARD Ewelina C. Lisowska romans science-ficiton premiera 15.08.2023   Rok 2122. Ziemia zosta³a opanowana przez stwory z innej planety. Na odsiecz...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora