Zamość, 2022 rok.
Starsza schorowana kobieta, Alicja, otrzymuje z biblioteki książkę. Na jej kartach odnajduje Martę, przyjaciółkę sprzed siedemdziesięciu lat, z którą jako dziecko dzieliła we Wrocławiu powojenny los. Każda ocalała z innej pożogi. Marta z sowieckiej, Alicja z wołyńskiej. Wspomnienia prowadzą Alicję na Wołyń, do Krzemieńca, miasta pozornie spokojnego, ale już naznaczonego nadchodzącą katastrofą.
Krzemieniec na Wołyniu, lata trzydzieste XX wieku.
Helena Krzemieniecka, młoda, pewna siebie inżynier chemik, dąży do niezależności i zdobycia własnego miejsca w męskim świecie. Chce więcej, niż przewidziano dla kobiety jej czasów. Dlatego konsekwentnie odrzuca kolejnych kandydatów do małżeństwa, których wynajduje dla niej wychowana w dawnych ideałach matka. Wbrew rodzinie i konwenansom Helena zabiega o pieniądze na spełnienie swoich marzeń.
U jej boku stoją przyjaciele: Ukrainiec Dmytro oraz żydowskie małżeństwo Zuzanna i Szymon. Łączy ich przyjaźń silniejsza niż różnice narodowościowe, a także obietnica, że niezależnie od okoliczności zawsze będą mogli na siebie liczyć.
Tymczasem atmosfera na Wołyniu gęstnieje od nieufności, napięć polsko-ukraińskich i niechęci do Żydów. Do tej pory przemilczane konflikty ujawniają się nagle.
To opowieść o przedwojennych Kresach. O miłości, ambicji, marzeniach i świecie, który jeszcze nie wie, że za chwilę zapłonie.
Wioletta Sawicka urodziła się i mieszka na Warmii. Z wykształcenia jest pedagogiem, ale zawodowo realizuje się jako dziennikarka. Jej specjalnością są reportaże. Wyciszenia od zgiełku życia szuka w warmińskich lasach i w Bieszczadach, które niezmiennie ją fascynują. Autorka osiemnastu powieści i reportażu historycznego ,,Wilcze dzieci".
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2026-03-24
,,Zanim zapłonął świat" to pierwszy tom pięknej i wzruszającej historii starszej schorowanej kobiety, Alicji, która na kartach pewnej książki odnajduje swoją przyjaciółkę z czasów wojny.I tak właśnie Alicja wraca wspomnieniami do Krzemieńca.
Autorka zabiera nas do roku 1937 na Wołyń, gdzie ziemie te zamieszkiwało wiele narodowości: Polacy, Ukraińcy, Żydzi, Niemcy i Czesi. Poznajemy Helenę, która po zakończeniu studiów chce być niezależną kobietą. Jednak los chciał inaczej. Ukraińcy domagają się wolnej Ukrainy i rodzina dziewczyny doświadcza okropnej agresji ze strony naszych sąsiadów.
,,Zanim zapłonął świat" rozpoczyna sagę Krzemieniecką. Książka nie jest obszerna i czyta się bardzo szybko. Ale nie tylko ze względu na jej gabaryty, ale również ze względu na historię, którą opowiada. Jest to poruszająca opowieść o młodzieńczych marzeniach, planach i miłości. Rozpoczyna się kiedy Helena i jej przyjaciele jeszcze nie wie jak bardzo czasy, w których żyją zmienią się.
Bardzo polubiłam Helenę, młodą dziewczynę, która potrafiła postawić na swoim. Była inteligenta i zaradna. Kiedy trzeba zbuntowana.
Autorka wspaniale klimat dawnych kresów, gdzie na jednej ziemi żyło wiele narodowości. Byli to prości ludzie, którzy nie widzieli podziałów. Łączyła ich przyjaźń i miłość.
I właśnie te opisy najbardziej poruszają serca czytelników. Są pełne emocji i sprawiają, ze trudno zapomnieć o historii młodych ludzi żyjących na Wołyniu.
Już nie mogę doczekać się kolejnego tomu, Wam bardzo polecam ,,Zanim zapłonął świat".
Nie czekałam długo z rozpoczęciem czytania tej książki. Gdy tylko dotarła do mnie przesyłka
wiedziałam, że wszystkie inne muszą poczekać. Po pierwsze dlatego, że okładka wyjątkowo
mnie urzekła - przyznajcie sami, jest piękna. Po drugie dlatego, że ja uwielbiam sagi, a to
jest pierwszy tom nowej Sagi Krzemienieckiej. Po trzecie, premiera tej książki jest 24 marca,
więc mam okazję poznać ją przed wszystkimi i dokładnie w dniu premiery przedstawić swoją
opinię.
Już od pierwszych stron byłam zachwycona. Jest Zamośc rok 2022. Poznajemy Alicję,
starszą, schorowaną kobietę, która otrzymuje książkę od swojej znajomej. Już od
pierwszych stron odkrywa ona na jej stronach swoją dawną znajomą. To sprawia, że do Alicji
zaczynają wracać zdarzenia z dawnych lat. Przenosimy się do Krzemieńca, do 1937 roku.
To obecna Ukraina, kiedyś to ziemie należące do Polaków, gdzie wspólnie mieszkali Polacy,
Ukraińcy, Żydzi, a także Niemcy i Czesi.
Młoda, dwudziestopięcioletnia Helena, po ukończeniu studiów pragnie spełniać się
zawodowo, prowadzić biznes, być kobietą niezależną. Jednak czas, w którym przyszło jej
żyć, nie jest jej przychylny. Matka koniecznie chce ją wydać za mąż, bo przecież taka jest
rola kobiety. Ojciec nie wtrąca się w jej wybory, jego interesuje polityka i gra w karty.
U boku Heleny stoją jej przyjaciele, którzy kibicują jej wyborom. To Ukrainiec - Dmytro i
dwójka Żydów - Zuzanna i Szymon, którzy spodziewają się w bliskim czasie dziecka.
Niestety sytuacja na Wołyniu zaczyna gęstnieć. Ukraińcy coraz bardziej zaczynają domagać
się wolnej Ukrainy, sieją w społeczeństwie nienawiść do Polaków, zaczynają się podpalenia
czy rozboje.
Rodzina Heleny również doświadcza ataku agresji.
Jak to z sagami bywa, "Zanim zapłonął świat" to dopiero początek historii. Jednak już teraz
warto napisać, że historii niezwykle ciekawej. O rzezi wołyńskiej już wiele książek powstało,
wiele zostało powiedziane, napisane. Ale historii nigdy dość. Musimy o tym czytać, musimy
tego słuchać, musimy w sobie tą wiedzę pielęgnować. Oczywiście po to, żeby nie dopuścić
nigdy do powtórki tego, do czego mogą doprowadzić wypowiedziane słowa, podsycana
nienawiść, wykluczenia czy mowa nienawiści.
A Saga Krzemieniecka zapowiada się cudownie. Autorka doskonale prowadzi nas przez
historię , powoli i ciekawie. Już od pierwszego tomu poczułam bliskość z Heleną i jej
przyjaciółmi. Niestety już teraz zaczynam się bać o ich przyszłość. Mam nadzieję, że to, co
najgorsze ich ominie, ale o tym przekonam się dopiero jesienią, bo wtedy jest zaplanowana
druga część sagi. Już teraz wiem, że muszę ją przeczytać.
Dramatyczne dzieje polskiej rodziny ziemiańskiej z wileńskich Kresów. Trzeci tom opowieści o niezłomnych kobietach, które w czasach wzniosłych spraw...
Kontynuacja opowieści o zakazanej miłości i sile nadziei w czasach, kiedy świat ogarnęła mordercza wojna. Prusy Wschodnie, II wojna światowa. Lizka nadal...
Przeczytane:,
(czytaj dalej)